Ziarul de Duminică

Operă, teatru, film/ de Ziarul de duminică

Operă, teatru, film. galerie foto

Operă, teatru, film. galerie foto

23.07.2015, 23:39 30

Ediţie jubiliară „Hariclea Darclée”

Ediţia jubiliară a Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto „Hariclea Darclée” (Foto 1), a 20-a, se va desfăşura între 28 iulie şi 9 august, la Brăila şi va reuni tinere talente din întreaga lume. Un număr de 184 de artişti din toată lumea s-au înscris la această ediţie. Din rândul acestora, juriul internaţional, prezidat de Mariana Nicolesco, organizatoarea evenimentului, îi va desemna pe laureaţii din acest an. Din juriu mai fac parte: Marco Balderi, din Italia, fost director al Festivalului Puccini de la Torre del Lago şi, în prezent, director artistic al Operei din Seul, colaborator permanent al Festivalului şi Concursului Darclée; Baoyi Bi, mezzosoprană, figură marcantă în domeniul muzicii de operă în China, profesor la Opera Center of Central China Normal University, prezentă la mai multe ediţii ale Concursului Darclée şi la cursuri de măestrie; Eugenio Girardi din Italia, scenograf şi autor de costume pentru spectacole de operă în marile teatre internaţionale; Josef Hussek din Austria, cunoscut director de teatre de operă - Hamburg, Viena -, director artistic al Festivalului de la Salzburg şi, în prezent, consilier al Festivalului de Paşte creat de Herbert von Karajan; Stanislaw Daniel Kotlinski, din Polonia, bariton, profesor doctor la Academia de Muzică din Gdansk şi la Hochschule für Musik und Theater din München; Stephan Poen, din Israel, doctor în medicină şi doctor în muzicologie, conferenţiar pe tema artei lirice; Felix Serraclara, din Spania, bariton, regizor, producător de spectacole de operă şi organizator de turnee lirice; Flavio Trevisan, din Italia, regizor a numeroase spectacole de operă în Europa, America de Sud şi Asia.

Deschiderea festivă şi concertul inaugural vor avea loc pe 28 iulie, cu participarea sopranei Adela Zaharia şi a basului Bogdan Taloş, laureaţi ai Concursului Darclée, acompaniaţi la pian de Alexandru Petrovici.

 

Teatrul Ţăndărică – turneu în China

Teatrul Ţăndărică se află într-un turneu extrem de important în China (Foto 2), unde, timp de trei săptămâni, va parcurge în total 15.907 Km şi va juca, în patru mari oraşe, 10 reprezentaţii cu spectacolul „Muzicanţii din Bremen”, regizat de Attila Vizauer.

Turneul care se desfăşoară în perioada 23 iulie -11 august este rezultatul unui parteneriat pe termen lung între Teatrul Ţăndărică şi Teatrul Naţional Pentru Copii din China şi reprezintă o oportunitate de colaborare pe termen lung, de prezentare a animaţiei din România într-o zonă în care cultura românească pătrunde mai greu.

Aşadar, spectacolul „Muzicanţii din Bremen” va avea trei reprezentaţii la Beijing, pe scena Teatrului Naţional Pentru Copii din China, două reprezentaţii la Teatrul de Artă pentu Copii din Tianjin, două reprezentaţii la Teatrul de Artă pentru Copii din Jinan şi trei reprezentaţii la Centrul pentru Copii şi Femei din Chengdu. De asemenea, în cadrul turneului, cu ocazia deschiderii oficiale a Institutului Cultural Român din Beijing, vor avea loc vernisajul expoziţiei „Călătoria lui Ţăndărică “ şi un atelier de mânuire cu păpuşile din „Muzicanţii din Bremen”.

Expoziţia va reuni un număr de 50 de exponate, reprezentând diverse stiluri şi metode de expresie artistică experimentate de-a lungul celor 70 de ani de istorie a Teatrului Ţăndărică.

 

Premii la Operalia

Tenorul român Ioan Hotea a câştigat premiul I la ediţia din 2015 a prestigiosului concurs Operalia, înfiinţat de tenorul spaniol Placido Domingo în 1993, cu scopul de a promova talentele emergente din domeniul artei lirice, informează classicalmusicmagazine.org. (Foto 3)

Alături de Ioan Hotea şi soprana norvegiană Lise Davidsen este laureata ediţiei din acest an a concursului Operalia. Ambii artişti au fost recompensaţi cu un cec în valoare de 30.000 de dolari.

De asemenea, Ioan Hotea şi Lise Davidsen au câştigat alte premii: tenorul român a fost recompensat cu Don Plácido Domingo Sr. Prize of Zarzuela, iar soprana norvegiană a câştigat Birgit Nilsson Prize şi premiul publicului, atribuit şi lui Darren Pene Pati din Noua Zeelandă.

Premiul al II-lea, în valoare de 20.000 de dolari, a fost câştigat de Darren Pene Pati, din Noua Zeelandă, şi Hye Sang Park, din Coreea de Sud.

Premiul al III-lea, valorând 10.000 de dolari, a revenit artiştilor Edward Parks (SUA) şi Noluvuyiso Mpofu (Africa de Sud).

Hye Sang Park din Coreea de Sud a câştigat şi Pepita Embil Domingo Prize of Zarzuela.

Culturarte Prize, în valoare de 10.000 de dolari, i-a revenit artistei Kiandra Howarth din Australia.

 

”Muntele magic”

Docudrama animată „Muntele magic/ Magic Mountain” (2015) de Anca Damian, o producţie România-Polonia-Franţa, se numără printre filmele selecţionate în competiţia Visions Apart a celei de-a 40-a ediţii a Gdynia Film Festival, care se va desfăşura în perioada 14 - 19 septembrie. (Foto 4,5)

După cum spune chiar regizoarea Anca Damian, docudrama animată "Magic Mountain" reprezintă povestea lui Adam Jacek Winker care călătoreşte prin aproape jumătate de secol de istorie. Refugiat polonez la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80, când se închipuie cavaler al secolului 20 şi părăseşte Franţa pentru a lupta cu naivitate şi curaj împotriva sovieticilor din Afganistan.

Filmul este realizat într-un stil postmodern, cu o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO