Ziarul de Duminică

Omul care aduce câinii/ de Ziarul de duminică

Omul care aduce câinii/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.09.2013, 23:48 115

Cesar Millan

Ghidul câinelui perfect

98 de sfaturi şi de tehnici de bază

Editura Litera

Traducere din limba engleză de Aurelia Ulici.

Pe vremea când Cesar copilărea în Culiacan, Mexic, pasiunea lui pentru câini i-a adus porecla „El Perrero”, adică „omul câinilor”. Copilul care provenea dintr-o familie săracă se înţelegea mai bine cu câinii, decât cu oamenii. A învăţat de mic că oamenii te pot răni, dar câinii nu vor face asta niciodată. Hotărât să devină cel mai bun dresor din lume, Cesar a trecut graniţa ilegal la vârsta de 21 de ani. Ajuns în Los Angeles, câştiga bani spălând limuzine şi încercând totodată să-şi formeze o clientelă.

„În carte – spune Cesar Millan – explic cele mai importante aspecte care ne ajută să-i înţelegem pe câini ca pe nişte câini, nu ca pe nişte oameni.” Adică 98 de lecţii esenţiale despre:
   - Principiile psihologiei canine
   - Comportamentele instinctuale
   - Crearea echilibrului şi stabilirea limitelor
   - Corectarea comportamentelor inadecvate frecvente
   - Alegerea câinelui potrivit pentru familia ta
   - Metodele prin care poţi ajuta câinele să se adapteze schimbărilor  majore

Iată şi câteva sfaturi de la Cesar Millan:
1. Câinii nu sunt oameni. Ce-i face pe ei fericiţi nu ne face neapărat şi pe noi fericiţi. Ce-şi doresc câinii e simplu: exerciţii regulate, un şef de haită stabil şi afecţiune obţinută pe merit.
2. Plimbă-ţi câinele pentru cel puţin 45 de minute în fiecare zi. O plimbare făcută în mod regulat este esenţială, mai ales pentru câinii cu probleme comportamentale şi reprezintă cel mai puternic instrument de apropiere între tine şi câinele tău.
3. Fii consecvent. Ai grijă că toţi membrii familiei stabilesc aceleaşi reguli şi limite pentru câinele tău.
4. Afecţiunea în momentul nepotrivit poate duce la o minte instabilă. Oferă afecţiune după ce câinele a făcut exerciţii şi a mâncat, şi-a schimbat acea latură nedorită din comportament aşa cum doreai tu, a răspuns la o comandă sau a respectat o regulă, sau a adoptat o atitudine relaxată, calmă şi supusă.

5. Câinii descoperă lumea cu ajutorul nasului, ochilor şi urechilor. Atunci când întâlneşti un câine pentru prima oară, stabileşte o legătură de încredere permiţându-i să-ţi cunoască mirosul înainte de a stabili un contact vizual sau de a-i vorbi.
6. Rasa nu înseamnă destin. Mai important decât să alegi rasa potrivită este să alegi un câine cu un nivel al energiei compatibil cu al tău şi cu stilul tău de viaţă.
7. Câinii au nevoie de un lider. Preia tu rolul liderului de haită controlând modul cum se desfăşoară plimbarea şi urmând regula „exerciţiu, disciplină şi apoi afecţiune”.
8. Lasă-ţi câinele să verifice vremea. Lasă câinele să iasă afară şi să simtă singur dacă este prea cald, prea umed sau prea frig pentru o plimbare lungă. Instinctiv, câinele va înţelege că trebuie să-şi scurteze plimbarea sau să se întoarcă în casă unde este în siguranţă.
9. Niciodată nu lăsa câinele în maşina parcată. Chiar şi la umbră, o maşină reţine mai multă căldură decât un spaţiu deschis. În plus, un câine ar putea deveni surexcitat în maşină din cauza trecătorilor sau să se panicheze din cauza claustrofobiei, crescându-şi şansele deshidratării.
10. Fii conştient de starea vremii. În timpul verii, ia cu tine o sticlă cu apă în timpul plimbărilor şi urmăreşte eventualele semne ale deshidratării. Iarna, protejează-ţi câinele cu cizmuliţe speciale şi echipament special pentru vreme rece.
11. Câinii se plictisesc la fel ca şi oamenii. Oferă-i câinelui provocări mentale cum ar fi un joc de-a prinsul, o cursă de agilitate, un joc de supunere cu răsplată.
12. Emană o energie echilibrată. Câinii consumă din energia ta, deci dacă eşti agitat, la fel va fi şi câinele tău. Rămâi întotdeauna calm şi ferm!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO