Ziarul de Duminică

Omagiu caligrafiei japoneze/ de Radu Constantinescu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Radu Constantinescu

06.02.2015, 00:01 77

În ultimele zile din ianuarie, Ambasada României din Tokyo a găzduit vernisajul unei expoziţii de caligrafie japoneză, intitulată „Memoria clipei”. Ineditul manifestării decurge din faptul că autorul superbelor caligrame este un artist român care de aproape un deceniu s-a apropiat cu dragoste şi dăruire de graţia şi expresivitatea acestor semne atât de specifice spiritualităţii nipone. Este vorba de Rodica Frenţiu, de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Profesor universitar la Facultatea de litere a Universităţii clujene, fină cunoscătoare a culturii şi civilizaţiei japoneze, Rodica Frenţiu a publicat în ultimii ani numeroase studii consacrate caligrafiei, precum şi mai multe traduceri din literatura modernă şi contemporană niponă.

Prezenţa în Japonia a artistului şi profesorului clujean se datorează invitaţiei de a participa la un simpozion internaţional organizat de Universitatea Ehime, având ca titlu „From Learning about the World to Learning in the World - International education through local to local collaboration”.  Rodica Frenţiu a susţinut aici o foarte apreciată intervenţie despre haiku-ul japonez. Prestigiul de care se bucură în Japonia cercetătoarea din România este ilustrat şi de faptul că afişul evenimentului are drept fundal panorama Clujului de pe Cetăţuie. Pe de altă parte, aşa cum se poate vedea din imagini, la masa rotundă pe tema „haiku” s-au folosit pentru „atmosferă” câteva dintre lucrările de caligrafie japoneză realizate de artistă.

Puntea de spiritualitate româno-japoneză deschisă de profesorul clujean dă roade în domenii dintre cele mai neaşteptate. Ca semn de preţuire faţă de semnalele de prietenie  venite din România, Universitatea Ehime, situată în localitatea Matsuyama, a iniţiat un proiect prin care oraşul japonez va dona în această toamnă 500 de cireşi japonezi Clujului, cireşi care vor fi plantaţi in Parcul central.

Revenind la expoziţia personală de la Ambasadă, trebuie spus că Rodica Frenţiu nu se află la prima manifestare de acest gen. În ultimii ani, ea a fost prezentă la mai multe expoziţii de caligrafie japoneză, între care: Kobe (Japonia) (expoziţie colectivă) [2002]; Osaka (Japonia) (expoziţie colectivă) [2003]; Imagini-cuvinte în mişcare. Caligrafia japoneză, (expoziţie personală) [2004]; Caligrafia japoneză. Metamorfozele liniei [2006], Kaze monogatari, Tokyo (Japonia) (expoziţie personală) [2007]; Închipuirile vântului, [2008], Jikū, The Japan Foundation Japanese Language Institute, Urawa, Tokyo, Japonia, 2010 (expoziţie personală).

Rodica Frenţiu este din 2006 discipol al doamnei Senshu Nishida (alături de care apare în prima imagine), una dintre cele mai apreciate personalităţi din Japonia în domeniul artei caligrafiei.   

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO