Ziarul de Duminică

Olimpiadele moderne, relansate de un român!/ de Ziarul de duminică

Olimpiadele moderne, relansate de un român!/ de Ziarul...

Autor: Ziarul de Duminica

05.08.2016, 00:01 63

Horia Alexandrescu

Olimpiadele lui Zappa

Editura Vivaldi

Astăzi se deschid la Rio de Janeiro Jocurile Olimpice de vară. Cu două luni înaintea debutului lor, Editura Vivaldi a lansat la Bookfest această carte-eveniment, semnată de Horia Alexandrescu, care demonstrează punctual că Olimpiadele moderne au fost reluate la iniţiativa şi cu finanţarea provenite din... România! Mai exact, cel care a plătit pentru organizarea ediţiilor JO din 1859, 1870, 1875 şi 1889, desfăşurate la Atena, a fost cetăţeanul român de origine greacă Evanghelie Zappa.

Filantropul Evanghelie Zappa a fost cel care a donat primul bani pentru crearea fondului de cărţi al Societăţii Literare Române, precursoarea Academiei Române. Trăitor în România, Evanghelie Zappa a avut această idee grozavă de a readuce la viaţă Jocurile Olimpice. A plătit pentru organizarea ediţiilor JO din 1859, 1870, 1875 şi 1889, desfăşurate la Atena. Astăzi, lui Evanghelie Zappa, „cetăţeanul balcanic”, aşa cum îi plăcea să i se spună, cel care îşi doarme somnul de veci la Broşteni, în judeţul Ialomiţa, i se face dreptate. Povestea îndrăznelii lui a fost scrisă de un român, Horia Alexandrescu, jurnalistul care a mers pe urmele lui Zappa şi a redescoperit grandoarea faptelor sale.

Autorul volumului l-a avut alături şi pe părintele Drăgulin, primul care a scris despre Zappa o serie de articole şi chiar a trimis o scrisoare lui Juan Antonio Samaranch, preşedintele Comitelului Olimpic Internaţional, propunând pentru prima dată ca Evanghelie Zappa să fie recunoscut oficial ca părintele real al JO, iar Pierre de Coubertin să fie recunoscut ca părintele JO internaţionalizate.

„Cred că vine momentul ca noi, românii, să începem să ne respectăm oamenii şi să ne clamăm drepturile. Pe Evanghelie Zappa eu l-aş pune alături de Brâncuşi. El era un european, un european cetăţean român, şi noi trebuie să venim şi să spunem lucrul acesta, de la care a pornit, de fapt, istoria Jocurilor Olimpice moderne”, a spus Horia Alexandrescu.

Trebuie ca bustul său să revină la Academia Română. Aşa cum fusese înainte, pentru că este unul dintre fondatorii Academiei, trebuie ca toată lumea, sportivă sau nu, să ştie că Jocurile Olimpice, aşa cum fuseseră ele cu 1500 de ani în urmă, au fost readuse la viaţă prin ideea şi banii lui Evanghelie Zappa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO