Ziarul de Duminică

O seară magică/ de Tudor Călin Zarojanu

O seară magică/ de Tudor Călin Zarojanu

Autor: Ziarul de Duminica

10.03.2011, 23:14 39

La mijloc de februarie, aproape total ignorat înRomânia, a avut loc un eveniment cu totul remarcabil: cea de-a 61-a(!) ediţie a bunului, bătrânului Festival de la San Remo. A doua zidupă Gală, Youtube s-a umplut cu înregistrări de la acea searămagică. Magică pentru că întreaga ediţie a fost dedicatăsărbătoririi a 150 de ani de unitate a Italiei. Patriotismul(horribile dictu pe meleagurile noastre) a dominatspectacolele în care interpreţi şi public la un loc au cântat "Nelblu dipinto di blu", "Ciao, ciao, bambina", "Non ho l'eta", "Unalacrima sul viso", "Dio, come ti amo", "Non pensare a me" sau "Chinon lavora non fa l'amore", sub faldurile tricoloruluipeninsular.

Prezentatorul - nimeni altul decât Gianni Morandi,cu 45 de ani de carieră în spate, alături de două tinere superbe.La un moment dat, Morandi s-a descălţat ca să dansezetwist!

Marele învingător al festivalului - profesoruluniversitar (sic!) Roberto Vecchioni, 67 de ani (!), cu piesa "Chiamami ancora amore", care a adunat 182.000de voturi, 130.000 de SMS-uri şi 52.000 de apeluri pe telefonulfix, câştigând şi sufragiile juriului, şi votul popular (foto 1).Să nu credeţi însă că a apărut de niciunde: Vecchioni a debutat,tot la San Remo, în urmă cu… 44 de ani.

N-au lipsit - pe scenă, în sală şi la evenimentelemondene din jurul manifestării - vedetele de prim rang: MonicaBellucci, alături de Robert De Niro, colegul ei din "Manualed'amore 3", Take That, Toto Cutugno, MassimoRanieri, dar mai ales incredibilul Roberto Benigni (foto),care a "aterizat" pe un cal alb, cu tricolorul în mână.

Sfertul de oră petrecut de el pe scenă a fost epocal - îl puteţivedea! Mai întâi l-a desfiinţat pe prezentator ("Extraordinar defrumos, extraordinar de calm, orice s-ar întâmpla pe scenă, el nureacţionează!"…)

Apoi a început un lung discurs cu înflorituri, explicând repetat cănu vorbeşte decât despre Imnul naţional - în realitate, trimiţândnenumărate săgeţi către premierul italian ("150 de ani! Vă daţiseama? La scara unei naţiuni… Italia e micuţă… e minoră…" sau"Înainte nu eram uniţi - vă daţi seama, trei state, treiConstituţii, trei Berlusconi!"), şi amestecând totul cu totul("Garibaldi! Ce om! Era o vedetă europeană! Bine, au mai fost CheGuevara, Beatles…")

În final, a cântat singur, acapella, Imnul Italiei. De fapt, nu l-a cântat, l-a jucat!Părea că nu-şi aminteşte bine cuvintele, că le caută, şi - dupăatâta râs - a aşezat peste sală (superbă!) un văl de emoţieteribilă. A fost aplaudat în picioare, îndelung…

tczarojanu@yahoo.com

TUDOR CĂLIN ZAROJANU(n. 1956) a absolvit secţia de Informatică aFacultăţii de Matematică, Universitatea Bucureşti, cu lucrarea delicenţă "O privire matematică asupra piesei «Romeo şi Julieta»",publicată ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani îninformatică, pe toate sistemele de calcul şi în toate tipurile delimbaje de programare. Din 1992 lucrează în presă: cotidian,săptămânal, lunar, agenţie de ştiri, radio, TV. A debutat editorialcu volumul de proză scurtă "Viaţa ca troleibuz" (1992, PremiulUniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viaţa luiCorneliu Coposu" (1996, ediţia a doua 2005), romanele "Reluare cuîncetinitorul" (1997) şi "Sfârşitul lumii" (2005), culegerea deproză scurtă "Copiii asfaltului" (2007). În prezent lucrează înTVR, fiind realizatorul talk-show-ului "În spatele uşilordeschise", şi este colaborator permanent al Ziarului de Duminică,Revistei Flacăra şi Radio România Cultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO