Ziarul de Duminică

O saga familială, lectură de vacanţă/ de Stelian Ţurlea

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Stelian Turlea

17.06.2016, 00:00 80

Christiane Gohl, născută în 1958 la Bochum, a studiat istoria şi literatura, a lucrat ca ghid de călătorii, a descoperit Noua Zeelandă şi s-a apucat de scrie, dar trăieşte în Spania. Este unul dintre puţinii scriitori care a folosit pseudonime diferite, în funcţie de genurile literare abordate – Ricarda Jordan, Sarah Lark, Elisabeth Rotenberg. A publicat cărţi pentru copii, romane istorice şi romance, care i-au adus faima în mai mare măsură decât cărţile non-ficţiune despre cai şi îngrijirea acestora.

Trilogia pentru care a fost cunoscută în întreaga lume – „În ţara norului alb” – a  fost tradusă de Editura RAO în anii 2010, 2014 şi 2016.*) (Sarah Lark a scris, de fapt, mai multe cărţi despre ţara maorilor, dar care n-au ajuns la celebritatea trilogiei.) Sunt trei volume masive, de peste şase sute de pagini fiecare, care descriu saga unei familii în Noua Zeelandă.

Trilogia este povestea a două tinere londoneze, Gwyneira Silkham şi Helen Davenport, care, în 1852, pleacă în Noua Zeelandă, prima „câştigată” la un joc de  cărţi, a doua atrasă de un fermier în căutarea unei soţii. Anunţul pe care îl citise într-un ziar suna cam aşa: „Biserica anglicană din Christchurch, Noua Zeelandă,  caută tinere oneste, pricepute la menaj şi în creşterea copiilor, care să fie interesate în contractarea unei căsătorii creştine cu membri ai comunităţii noastre, înstăriţi şi cu renume bun, bine situaţi.” Helen, sărmana guvernantă, decide să răspundă şi pe vasul care o duce în ţara îndepărtată o cunoaşte pe Gwyneira, aristocrata promisă unui magnat al lânei. Pentru fiecare călătoria reprezintă începutul unei vieţi noi, niciuna nu-şi cunoaşte viitorul bărbat. Noua ţară le-a fost descrisă amândurora drept un paradis în care îşi vor găsi fericirea. Destinele celor două familii se întrepătrund de-a lungul deceniilor şi al generaţiilor. Partea a doua a trilogiei se petrece la sfârşitul secolului al XIX-lea. Helen şi Gwyneira au păstrat o prietenie strânsă, chiar dacă viaţa lor a fost complicată, iar acum sunt îngrijorate de soarta nepoatelor lor care luptă şi ele cu destinul. Acţiunea părţii a treia se petrece în primele decenii ale secolului XX. Iubiri, prietenii, trădări, război, violenţă conjugală, umilinţe, abuzuri şi libertinism se împletesc în cele trei părţi ale trilogiei. Nenumărate personaje secundare, bine conturate.

O minunată lectură de vacanţă, mai ales că volumele pot fi citite şi independent, îndeosebi cel de-al treilea.

 

*) Sarah Lark – În ţara norului alb, Editura RAO. Traducere din limba germană de Ildiko Schaffhauser; Sarah Lark – Cântecul maorilor, Editura RAO. Traducere din limba germană de Cornel Stoenescu;  Sarah Lark – Strigătul păsării kiwi, Editura RAO.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO