Ziarul de Duminică

O privire matematică asupra artei/ Ziarul de duminică

O privire matematică asupra artei/ Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

06.03.2014, 23:49 58

Andrei Vieru

Ecleziastul vesel

O privire asupra artei

Editura Curtea veche

Andrei Vieru (n. 1958, Bucureşti) este un pianist, scriitor, pictor şi matematician român. Născut în Bucureşti într-o familie bilingvă (tatăl său e compozitorul Anatol Vieru, mama lui — muzicologul de origine rusă Nina Vieru), Andrei Vieru se stabileşte în 1988 la Paris, unde desfăşoară o carieră de pianist. Discografia sa cuprinde Arta fugii, Variaţiunile Goldberg, Clavecinul bine temperat de J.S. Bach, Tablouri dintr-o expoziţie de Mussorgski, Sonata în si minor de Liszt, Variaţiunile Diabelli de Beethoven etc. Este unul dintre elevii străluciţi ai pianistului Dan Grigore. Îşi face debutul literar în limba franceză în revista NRF, la care colaborează timp de câţiva ani.

Prima colecţie de eseuri reunite în volumul „Le gai Ecclesiaste” a apărut la Editura Seuil în 2007. Unul dintre criticii francezi l-a comparat cu Ciroan. În 2013 i-a apărut al doilea volum de eseuri, „Eloge de la vanite”

„Ecleziastul vesel” este o colecţie de eseuri strălucite, îndrăzneţe, nonconformiste, în care fineţea observaţiilor intra în competiţie cu profunzimea lor. Sunt meditaţii libere asupra artei şi a artiştilor, de la compozitori şi interpreţi până la mari scriitori, la care se adaugă analize politico-istorice (vizând dramele din Estul Europei) şi o analiză în perspectivă matematică a muzicii. Cartea pleacă de la amintiri despre tatăl său, apoi îi analizează subtil pe John Cage, Glenn Gould, Şostakovici, Bach, Miles Davis, Jimi Hendrix, dar şi Cioran, Andre Gide, J.D, Salinger, Malcolm Lowry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO