Ziarul de Duminică

O minciună spusă destul de des devine adevăr!/ de Stelian Ţurlea

O minciună spusă destul de des devine adevăr!/ de...

Autor: Stelian Turlea

21.05.2015, 23:51 272

Un minunat roman de suspans*), poliţist chiar, foarte bine scris, cu un dozaj remarcabil de mister şi suspans, în care iubirea se îmbină perfect cu trădarea. Este romanul de debut al unei scriitoare americane, apărut anul trecut în original.

Picasso Lane este o copilă foarte inteligentă, care iubeşte cuvintele, cercetează mereu dicţionarele, este campioană la concursurile regionale de pronunţie. Are aproape 12 ani atunci când tatăl ei, avocatul Oliver Lane, este găsit mort în casa de vacanţă pe care familia a închiriat-o pentru câteva zile pe o insulă la ţărmul atlantic al statului Carolina de Nord. Principala suspectă este Diana, mama lui  Picasso, o femeie superbă, dar nimeni nu înţelege motivul eventualei crime. Poliţia află curând de existenţa lui Jewels, cea de a doua soţie a lui Oliver, şi a lui Bert, cea de a treia soţie. Amândouă aveau, la rândul lor, copii. Dar nici împotriva lor nu există dovezi că ar fi săvârşit crima, deşi multe lucruri pe care le făcuseră în ziua aceea şi în zilele premergătoare le făceau cel puţin suspecte. Un bărbat, trei neveste, crima perefctă. Fiecăreia dintre cele trei femei, Oliver le spusese şi încă le spunea „te iubesc mai mult decât viaţa”. Cele trei văduve susţin că nu s-au întâlnit niciodată. Picasso însă ştie mai bine. Îşi aminteşte de vizite misterioase în miez de noapte, de întâlniri prin parcuri şi de planuri ticluite de-a lungul multor luni. În plus mai descoperă că identitatea tatălui nu era cea reală, dar nu reuşeşte să afle ce ascundea. Treptat, cititorul află cum au căzut în plasa bărbatului egoist cele trei femei uşor de manipulat, care sunt pentru el un joc. Mai află că fiecare dintre cele trei femei pretinde că a renunţat în ultima clipă la planul de a-l ucide pe Oliver Lane. Cine a săvârşit crima? Cititorul e dator să descopere. S-ar putea scrie mult despre acest roman cu scene superbe, care fac trimitere la tablouri celebre ale lui Pablo Picasso – de pildă „Femei la scăldat”, dar nu numai.

Un roman în care acţiunea este văzută succesiv prin ochii adolescentei, ai principalului detectiv şi ai celor trei soţii. Şi în care foarte importante sunt cuvintele. „Probabil că oamenii îşi imaginează că, dacă ucizi pe cineva, toată viaţa ta ar trebui să fie bântuită de o vină chinuitoare, dar, cu toată sinceritatea, nu e aşa.” Cititorul mai află un adevăr despre cuvinte: „cum nu ar trebui să spun niciodată cuiva că îl iubesc mai mult decât însăşi viaţa, decât dacă vorbesc cât se poate de serios.Pentru că, dacă nu sunt însoţite de adevăr, cuvintele sunt doar nişte grupuri de litere.”

Jennifer Murphy a obţinut West Coast Interviews – Jennifer MurphyMaster of Fine Arts in Creative Writing din partea  Universităţii Washington în 2014. Imediat a publicat acest roman.

 

*) Jennifer Murphy – Te iubesc mai mult. Editura RAO. Traducere din limba engleză de Andra Elena Agafiţei prin Ligua Connexion

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO