Ziarul de Duminică

O magie poetică pentru copiii mari/ de Stelian Ţurlea

O magie poetică pentru copiii mari/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

28.07.2016, 23:56 35

 „… Cu trecerea anilor, am simţit tot mai mult nevoia să evadez din cotidian. Sufletul meu era ca o peliculă fotosensibilă pe care se pot imprima, în aceeaşi clipă, şi dragostea şi moartea. Am început să fac o adevărată fobie de situaţiile obişnuite. Mă apuca tremuratul numai dacă mă gândeam la odihnă. Uitam, îmi rătăceam portofelul, spărgeam telefoanele, cartelele magnetice, orice. Fireşte că toate aceste prostii copilăreşti au devenit, în scurt timp, de neiertat. Căutam mereu shoturi de adrenalină: am sărit cu umbrela din vârful unui copac, am coborât pe un râu îngheţat cu o barcă pneumatică spartă, m-am căţărat pe hornul fetei care-mi dădea atâţia fiori. I-am dat drumul pe coş brăţării de argint cumpărate cu tot chinul din lume. M-am aplecat prea tare s-o recuperez şi am aterizat, plin de funingine, în sufrageria în care ea petrecea Revelionul cu ai săi. Şi nu mi-a fost de-ajuns. Mai sus, mai iute, mai departe, mai îndelung. Trăiam ca o sfârlează de carne şi sânge, nu-mi găseam echilibrul decât în mişcare. Apropiaţii începuseră să-şi facă griji pentru mine.

M-am străduit să mă adaptez, dar am fost alungat de peste tot. Până şi de la şcoala de circ: prea neîndemânatic, mi s-a spus. (...)

Era neapărată nevoie să găsesc un mijloc de a mă integra şi de a-mi câştiga existenţa. Şi ce mi-a trecut prin cap? Să fac un spectacol de artă populară cu sărituri ratate. Să spun poveşti, să cânt la muzicuţă, să sar, să cânt, să zbor poate, să cad sigur – şi toate astea să le împart cu ceilalţi.”

Aşa începe povestea pentru oameni mari a lui Mathias Malzieu. Cine este Mathias Malzieu? E cântăreţ de muzică rock (în grupul Dyonisos), dar cunoscut mai ales ca scriitor, fiind autorul bestsellerului „Mecanica inimii”. Stephane Deschamps a scris despre el că ar fi „un fel de Micul Prinţ în hanorac”. Romanul de faţă a apărut în 2011 şi e povestea unui om care vrea să ucidă moartea.

Eroul, Tom Cloudman, este cel mai ageamiu cascador din lume, care ajunge pe culmile gloriei când face cascadorii într-un coşciug improvizat – cutreieră sat după sat, amuzând publicul. Dar într-o zi, după o cădere care se anunţă fatală, ajunge pe patul unui spital, privat de spectatori şi de tot ce-l încânta mai înainte. O doctoriţă îi descoperă o boală incurabilă. Cu umor, Tom îşi numeşte boala/tumora Sfecla. În jurul lui sunt numai figuri triste. Nu poate accepta fatalitatea, moartea care se apropie. Noaptea rătăceşte pe culoarele spitalului şi întâlneşte o făptură ciudată, jumătate femeie, jumătate pasăre, cu un nume fermecător, Endorphine, care-i propune „un pact faustic”: „Pot să te transform în pasăre, cu trup şi suflet. Te lepezi de viaţa omenească şi îţi deschizi aripile, la propriu, spre o nouă aventură. Nu fără urmări, de bună seamă... Dar asta te-ar salva. Pentru ca metamorfoza să înceapă, trebuie să faci dragoste cu mine. Din unirea noastră se va zămisli, poate, un copil. Îţi asumi riscul?“ „Vă salvez viaţa, îmi daţi o viaţă”. Tom acceptă, mai ales că, din copilărie, n-avea decât un singur vis: să se înalţe la cer. Pe măsură ce morfina îl ţine departe de „upercuturile Doamnei Sfeclă”, începe transformarea: se acoperă cu puf şi pene, îi cresc aripi, se micşorează, devine pasăre, poate să zboare, se transformă literalmente în ceea ce spune numele lui: Cloudman, omul-nor.
Un mic roman superb, bulversant, în care sentimentul că eşti închis, prizonier, pe care-l dă atmosfera spitalului, e spulberat scrisul luminos al lui Malzieu. Dincolo de cancerul care bântuie mai multe personaje ale cărţii, totul este frumos şi uşor ca fulgii unei păsări. Dincolo de orice durere, e iubirea. Cloudman va fi eliberat de suferinţe şi de spital realizându-şi visul, să fugă în cer şi lăsând în urma sa un copil. Magic. O magie poetică pentru copiii mari.
 

*) Mathias Malzieu – Metamorfoză la marginea cerului. Editura Philobia. Traducere din limba franceză de Mihaela Toma

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO