Ziarul de Duminică

O istorie în interviuri/ de Ziarul de duminică

O istorie în interviuri/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

24.01.2014, 00:07 127

O antologie de interviuri, al cărei impuls a fost dat, o mărturiseşte autorul în cuvântul înainte, de iniţiativa profesorului Ilie Rad, de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicarii (Secţia Jurnalism) din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, de a propune unui student să-şi alcătuiasca lucrarea de licenta editând o culegere de interviuri ale lui Andrei Pleşu. Studentul se numeşte Rareş-Alin Dumitraş. Criteriile celor doi nu au conincis, Pleşu a păstrat doar o parte din cele 26 de interviuri alese de student şi a adăugat altele. Sumarul actual al volumului include 34 de interviuri.

„Am fost eu însumi surprins de cantitatea neobişnuită de texte care s-au adunat în urma dialogurilor purtate de-a lungul vremii. O masivă investiţie de timp şi de energie! Dar nu efortul cheltuit de mine în ultimele două decade a fost motivaţia alcătuirii acestei cărţi. Şi cu atât mai puţin înclinaţia de a etala opinii personale, hrănite de o subterană egolatrie. Am constatat însă că, acoperind un interval de aproape un sfert de secol, interviurile au o substanţială dimensiune documentară.
Sunt anii în care România s-a angajat în cursa integrării europene şi euro-atlantice, anii dezbaterilor legate de înfiinţarea CNSAS, anii mai multor guverne şi preşedinţi, anii în care probleme esenţiale pentru reaşezarea noastră în normalitate au constituit substanţa vieţii publice, a neliniştilor şi a speranţelor noastre. S-a întâmplat să fiu contemporan cu această perioadă şi, nu o dată, direct implicat în desfăşurarea evenimentelor. Mărturia mea poate fi, aşadar, o legitimă notă de subsol a istoriilor viitoare.“

Perioada subîntinsă în jocul întrebare-răspuns al cărţii este 1989—, astfel încât ea poate fi citită şi ca o „istorie a României din ultimii 23 de ani”, o istorie văzută, trăită şi povestită de autor de pe poziţia celui care a fost discipol al lui Noica, urmărit de Securitate, dat afarã din Institutul de Istoria Artei şi exilat la Tescani, apoi, după 1989, ministru al culturii, ministru de externe, consilier prezidenţial, fondator şi rector al New Europe College.

La lansare, Ansdrei Pleşu a ţinut să menţioneze faptul că volumul reuneşte documente, informaţii şi opinii, chiar opinii pe care nu le mai are integral în prezent, dar pe care a ales totuşi să le publice, toate acestea reprezentând „oglinzi ale epocii” şi că în conceperea cărţii şi-a dat seama „cât timp şi câtă energie am petrecut în ultimii 23 de ani clămpănin.” „Mărturia mea poate fi, aşadar, o legitimă notă de subsol a istoriilor viitoare.”

„Strângând interviurile pentru această carte, mi-am dat seama cât timp am pierdut în ultimii 23 de ani clămpănind. Am vorbit până mi-au ieşit oasele prin piele, răspunzând uneori prea prompt unor împrejurări. S-au adunat enorm de multe pagini, dintre care în carte apar doar o treime. Am avut noroc să fiu intervievat în general de scriitori. Am avut onoarea să stau de vorbă cu Dan C. Mihăilescu, Gabriela Adameşteanu, Marta Petreu, Ioana Pârvulescu, Daniel Cristea-Enache, Marius Chivu, oameni care nu erau de meserie intervievatori.“

„Cineva – mai spunea Pleşu – avea şi o definiţie a interviului: este o sumă de vorbe tâmpite  spuse de un politician în urma unor vorbe şi mai tâmpite spuse de un reporter. Însă nu e nici pe departe cea mai veche meserie din lume, cum ştim că e una, nici cea mai veche a doua meserie, cum e politica, dar seamănă cu amândouă. Am întâlnit toate tipurile de jurnalişti: unii sunt procurori, unii practică interogatoriul, unii au stilul «Pot să vă enervez un pic?», alţii au stilul «nuca-n perete», stilul omagial, stilul provocator de scandal, stilul glossy şi multe altele. Există gazetari severi, răi, există gazetari care se joacă, din păcate mai există şi unii care nu ştiu încă ce vor să te întrebe.“

Şi o decizie, anunţată tot la lansare: „Am luat hotărârea ca, după ce public această carte, să nu prea mai dau interviuri. Am dat destule, am şi eu voie să mă odihnesc, să mă gândesc la ale mele sau, în cel mai rău caz, să iau interviuri altora.”


Andrei Pleşu - Din vorbă-n vorbă. 23 de ani de întrebări şi răspunsuri. Editura Humanitas

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO