Ziarul de Duminică

O experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad/ de Ziarul de duminică

O experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad/ de Ziarul de duminică

O experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

07.09.2012, 00:00 134

"Faust" în Capitala Culturală Europeană 2012

După cinci ani de la premiera spectacolului în cadrul Programului Sibiu 2007 - Capitală Culturală Europeană, megaproducţia "Faust" a Teatrului Naţional "Radu Stanca" va fi prezentată în Slovenia. Evenimentul va avea loc în cadrul Programului Maribor 2012 - Capitală Culturală Europeană. Cele două reprezentaţii programate în cadrul acestui program vor avea loc vineri, 7 septembrie şi sâmbătă, 8 septembrie, începând cu orele 20:00, într-o hală industrială special amenajată.

"Faust" e mai mult decât un spectacol de teatru. Violent, emoţionant şi visceral "Faust" îşi invită publicul la o experienţă individuală puternică despre cunoaştere, credinţă, durere şi iubire. "Faust-ul" lui Silviu Purcărete, se distinge prin complexitatea viziunii regizorale: este o experienţă extrasenzorială la graniţa dintre Pământ şi Iad, un peisaj amplificat prin proiecţii, focuri de artificii, muzică rock live, zeci de actori şi dansatori şi o coloană sonoră originală semnată de Vasile Şirli. La baza acestui "Faust" modern stă improvizaţia, textul lui Johann Wolfgang von Goethe constituind punctul de plecare pentru o compoziţie teatrală în care cuvântul nu este primordial. Scenariul spectacolului de la Sibiu surprinde momentele esenţiale din textul lui Goethe: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la Cer. Producţia se remarcă prin decor şi light design de o impresionantă forţă evocatoare, costume provocator sugestive, elegante sau burleşti, muzică antrenantă sau copleşitoare, cu efecte sonore adecvate ambianţei funambuleşti, proiecţii video ingenios articulate în arhitectura întregului demers scenic, creat monumental prin jocul a peste 120 de actori şi figuranţi într-o hală industrială dezafectată.

Spectacolul "Faust" în regia lui Silviu Purcărete va deschide stagiunea 2012 - 2013 a Teatrului Naţional din Sibiu prin două reprezentaţii programate vineri, 14 septembrie şi sâmbătă, 15 septembrie, la Hala Balanţa, începând cu ora 19:00. Spectacolul are o durată aproximativă de două ore, este prezentat cu supratitrare în limba engleză şi nu este recomandat celor sub 16 ani.

Premiere artistice româneşti în SUA

Începând din luna august, ICRNY a susţinut trei proiecte care au readus arta vizuală şi teatrul contemporan în atenţia publicului american. Pentru al doilea an consecutiv, România a fost reprezentată la cel mai important festival alternativ de arte performative din America de Nord, New York International Fringe Festival (FringeNYC), în care sunt prezentate, timp de 16 zile, peste 200 de spectacole în mai mult de 20 de locaţii din Manhattan. Spectacolul Contraste (foto 2), creat de actorii Dana Cavaleru şi Richard Bovnoczki, o explozie de energie şi umor care revelă contrastele arhiprezente între bărbaţi şi femei prin intermediul gesturilor, cuvintelor, sunetelor sau mişcărilor de step, a fost selectat anul acesta în cea de-a 16-a ediţie a festivalului şi a avut premiera americană la binecunoscutul teatru experimental HERE Arts Center, cu susţinerea ICR New York. Cele şase reprezentaţii au avut loc între 15 şi 23 august, fiind extrem de bine primite de public şi de presă.

În data de 19 august a avut loc deschiderea oficială a primei expoziţii personale muzeale în Statele Unite a artistului Dumitru Gorzo, prezentată de New Jersey Museum of Contemporary Art (NJMoCA), cu sprijinul Institutului Cultural Român şi al ICR New York. Intitulată Heads (Capete,foto 3), expoziţia transformă centrul oraşului istoric Red Bank din statul New Jersey într-o galerie de portrete în aer liber. Iubitorii de artă au ocazia să vadă, în exclusivitate, peste 50 de noi lucrări de mari dimensiuni ale artistului român în care foloseşte portretistica ca pe o observaţie nuanţată a spiritului uman, având ca subiect capete expresive, alegorice, stranii sau futuriste. Lucrările invită astfel locuitorii oraşului şi vizitatorii să interacţioneze cu ce văd, aceştia având la dispoziţie şi o hartă cu toate amplasamentele portretelor. Expoziţia continuă până în data de 14 octombrie.

Finalul lunii august a adus o altă expoziţie personală a unui artist român, de data aceasta în oraşul North Adams, Massachusetts. Cunoscut pentru practicile sale artistice de implicare şi critică socială, precum şi pentru rolul fundamental în iniţierea şi dezvoltarea primului amplu eveniment de artă contemporană din România (lansarea în 1997 a Bienalei Periferic din Iaşi) şi lansarea Fundaţiei Vector, artistul Matei Benejaru a fost invitat să ia parte la ediţia 2012 a Festivalului DownStreet Art Festival din North Adams, Massachusetts.

Expoziţia artistului român din North Adams este curatoriată de Izabel Galliera şi s-a dezvoltat în mare parte în urma unei rezidenţe artistice care a permis artistului construirea unui proiect inspirat de acest spaţiu şi în colaborare şi cu participarea localnicilor. Rezultatele acestei rezidenţe constituie materialul expoziţiei Art Into Life: Life into Art (foto 4). Expoziţia este însoţită de o serie de evenimente speciale. Expoziţia este deschisă până în data de 23 septembrie.

Plouă cu teatru la Undercloud

Ce e Undercloud? E un Festival de teatru viu, care nu lâncezeşte, care nu se blazează, care nu se poticneşte, care nu se plictiseşte, care nu se repetă.

În perioada 3 -13 septembrie 2012, la Clubul Ţăranului (MTR) "putem să fim cu capul în nori... ne plouă cu teatru! Aflat la cea de a V-a ediţie, Undercloud (un festival de teatru independent... de orice, foto 5) pune în scenă 21 de spectacole, cele mai bune producţii din stagiunea prezentă a teatrelor independente din Bucureşti. În fiecare seara, de la ora 19.00 sau 21:00. Anul acesta este prima ediţie-concurs şi este primul an când Festivalul are un Preşedinte Onorific, în persoana binecunoscutului regizor Andrei Şerban.Juriul este format din George Ivaşcu (actor & director Teatrului Metropolis), Coca Bleos (actriţă) şi Monica Andronescu (redactor şef revista Yorick).

Printre teatrele care participă anul acesta se numără Teatrul Act, Unteatru, Asociaţia Chatarsis, Garsoniera de Cultură, Ture T, Maşina de vise, Godot Cafe Teatru, Teatrul La Masa, Teatrul nu e o clădire, Compania de Teatru D'AYA şi alţii.

"Festivalul e inspirat din viaţa oamenilor de azi şi îi inspiră pe oamenii de azi. Fara decor împopoţonat şi fără brizbrizuri inutile. Zice direct ce crede. E lipsit de pretenţii de etichetă. Le vorbeşte oamenilor pe limba lor, direct către minte şi suflet. E uman, fără artificii, fără recuzită excesivă."

Yumi şi micile miracole

Sâmbăta trecută (1 sept.), Editura Arthur, Librăria Bastilia şi Atelier D a organizat la Librăria Bastilia atelierul de lectură, muzică şi activităţi practive Micile miracole, care se adresează copiilor cu vârste între 3 şi 5 ani. Cu acest prilej a fost spusă povestea lui Yumi (autor Annelore Parot, Editura Arthur, foto 6), frumoasa păpuşă japoneză. Oare cum arată lumea unei păpuşi japoneze de lemn? Cum îi sunt prietenii, jucăriile, hăinuţele, ce mănâncă şi cum se joacă?

Spre a răspunde la aceste întrebări, a fost organizat un popas în această lume îndepărtată lăsând publicul să se minuneze de culorile şi formele ei. Cu ajutorul unui mic teatru de păpuşi din carton şi al unui decor din hârtie multicoloră, a fost istorisită o poveste japoneză: povestea lui Yumi, fetiţa căreia îi plac chimonourile frumoase şi care trece prin tot felul de peripeţii în drumul ei spre o petrecere. La final, micuţii au fost poftiţi să picteze propriile păpuşi kokeshi şi să le îmbrace în chimonouri din hârtie înflorată.

Personajul lui Annelore Parot e o fetiţă curajoasă, inteligentă şi rafinată. Îi place să meargă la şcoală, să se distreze şi să rezolve diverse probleme. Îinând-o simbolic de mână, copiii au pătruns într-un univers al dichisului, presărat cu chimonouri, evantaie şi zmeie, au învăţat cuvinte în limba japoneză, au făcut cunoştinţă cu prietenii ei şi chiar o au ajutat-o în tot felul de "misiuni speciale".

Bucureşti, oraşul neiubit

Editura Humanitas împreună cu Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN a organizat luni 3 septembrie, ora 19.00, la Librăria Café Kretzulescu o întâlnire despre "Case şi oameni din Bucureşti" (foto 7) cu istoricul Andrei Pippidi şi arhitecţii Nicolae Lascu şi Şerban Sturdza.

Seara a fost dechisă cu lansarea celui de-al doilea volum al cărţii "Case şi oameni din Bucureşti" de Andrei Pippidi. Reprezentanţii ARCEN au citi pentru public câteva fragmente din volum, care redau istoria unor case realizate de arhitecţi renumiţi şi locuite de oameni de vază ai timpurilor trecute. Evenimentul s-a încheiat cu o dezbatere despre oamenii şi casele din Bucureştiul secolelor XIX şi XX.

Prin acest eveniment, Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate - ARCEN va lansa proiectul "Educaţie pentru Bucureşti", proiect ce are ca scop conservarea şi promovarea memoriei oraşului Bucureşti.

"Când n-ai construit tu, e uşor să dărâmi! Vedem asta pretutindeni în jurul nostru. Lipsa de orice respect sau milă faţă de munca celor dinaintea noastră. Nu ştiu dacă e o trăsătură distinctivă a "omului nou", dar s-a accentuat în ultima vreme. S-a întrecut măsura! Lăcomia celor care cumpără casele vechi ca să ridice pe terenul încă ocupat de ele etaj peste etaj, şi la fiecare dintre aceste etaje de metal, beton şi sticlă birouri de închiriat sau locuinţe de vândut scump, nu mai are rabdare. Numai Dumnezeu ştie câte case din Bucureşti sunt părăsite şi lăsate să se macine în mizerie. Uneori este un mod de a pregăti demolarea, aşa cum câte un ticălos prinde pică pe copacul care-şi scutură frunzele în curtea lui şi atunci îi toarnă acid sulfuric la rădăcină pentru a primi, dupa ce s-a uscat, aprobarea să-l taie. Şi distrugerea arborilor trebuie socotită o crimă împotriva oraşului nostru, dar, în privinţa caselor, situaţia e prea gravă ca să fie expediată în câteva rânduri." -Andrei Pippidi

"Bucureştiul este - cu o vorbă a lui Andrei Pleşu - «un oraş neiubit». Paseiştii trăiesc doar cu fantasmele vechilor armonii senzoriale, pesimiştii i-au decretat de mult dispariţia, se aşteaptă marele seism devastator, iar tranziţia ne-a adus prapădul arhitectonic, kitsch-ul, haosul, sufocarea.În resemnarea (şi dezmăţarea) generală mai există înca energii bătăioase, care nu se sfiesc să se ia la trântă cu balaurii deciziilor pustiitoare, făcând deopotrivă opera de recuperare, conştientizare, buna provocare şi exorcizare a acestei nenorocite frenezii distructive care, din nefericire, ne caracterizează nu de azi, de ieri.O astfel de energie s-a revelat a fi, publicistic, în ultimii ani, Andrei Pippidi. Rubrica sa «SOS Bucureşti» din Dilema veche este o încântare pentru iubitorii fostului oraş matein, chiar dacă în majoritatea cazurilor dezvăluie orori arhitecturale, atentate la patrimoniu, distrugeri, mutilări, triste reverii stradale. Fiind vorba de «SOS», articolele au într-adevăr statutul, obiectivele şi stilistica urgenţei. Autorul nu ţine să încânte, ci să atenţioneze. Nu literarul, descripţia dulce-păstoasă, ci istoricul aspru deţine accentul." - Dan C. Mihăilescu

Istorii sonore la Palatul Mogoşoaia



Mogoşoaia Clasic Fest propune melomanilor o călătorie prin trei secole de muzică veche din spaţiul românesc. Duminică 16 septembrie 2012, de la ora 17, în sala Scoarţelor din Palatul Mogoşoaia, Ansamblul Flauto Dolce (foto 8), condus de Zoltán Majó, va readuce în atenţia iubitorilor artei sunetelor piese din Codex Caioni, creaţii de Heinrich Albert, Gabriel Reilich, Johannes Sartorius, precum şi dansuri şi cântece ale unor creatori anonimi din Maramureş, Moldova, Valahia şi Transilvania. Aşadar puteţi fi martorii unei serate în care trei slujitori ai flautului drept de lemn şi o soprană, vor face ca muzica de cea mai bună calitate, poate pe nedrept uitată, să răsune într-un palat încărcat de istorie şi frumuseţe. Organizatorii: Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti, Radio România Cultural şi Institutul Balassi - Centrul Cultural al Ungariei la Bucureşti, vă propun un recital de neuitat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO