Ziarul de Duminică

O dovada

O dovada

Inchisoarea comunista de la Sighetul Marmatiei

30.06.2006, 15:05 31

"Sighet la 4.06.955. Subsemnatul Lt.maj. Ciolapan D. Vasile comandant al Penitenciarului Sighet Principal dau urmatoarea declaratie:
In anul 1950 la 1 Mai am fost numit director al Penitenciarului Sighet Principal, plecand din Bucuresti cu un numar de 17 militieni, venind la Sighet am gasit aici pe fostul Inspector si mai tarziu Maior Dumitrescu care in prezent este pensionar, am stat cateva zile si pe data de 5-6 Mai 1950 a inceput sa se gaseasca dube cu detinuti. O data cu detinutii a venit si fostu ministru Jianu Marin impreuna cu fostu colonel Baciu Ion, care a stat vreo 2 zile aici in localitate, insasi fostu ministru a repartizat detinutii pe camere, la una din dube a venit un detinut deja mort si un nebun, pe cel mort a dat ordin ca sa vie o caruta de la spital si a fost dus la spital pentru a fi ingropat si a spus ca sa se faca un proces verbal verbal de constatarea mortii si sa semneze 2 medicii dar sa se pastreze secretu. Intrand ca pe viitor cum sa procedez. Mi sa spus ca tot la fel sa se faca proces verbal si sa semneze 2 medici dar sa se pastreze secretu a mai spus ca impreuna cu comandantu Securitati din oras sa cautam un loc pentru ai putea inmormanta dar in timpul nopti si sa nu anuntam nicaeri moartea lor.
Fostu colonelu Baciu a fost de fata sa hotaram de felu cum va trebui in viitor sa se procedeze cu cei morti si in felu aesta am stabilit locul cu fostu capitan de securitate si comandant al securitatii judetene nou pe comandantu unde trebuie inmormantat, in anul 1950-51 si apoi in 1952 pentru ca pana intr-un timp prin cimitiru orasului datorita faptului ca la orice ora noapte mai circula oameni am intervenit din nou pe comandantu securitati din oras pentru a stabili un nou loc mai ascuns si dupa cateva zile de la interventie am fost chemat de capitanu Stern in prezent Maior la Regionala Baia Mare si mi-a indicat locul unde sa-i transport pe cei morti adica in cimitirul spitalului care este in afara de oras. Nu m-i sa cerut nici sa raportez macar cand mor cate unul ci prin serviciu operativ se inregistra si se scadea din evidente. Faptu ca noi n-am facut nici un act de moarte, numai proces verbal, este ca asa nisa dat ordin verbal de catre fostu ministru Jianu si de fostu colonel Baiu Ion, constituind pentru noi o sarcina de partid si de stat si mai mult un secret de stat.
Acest lucru a fost bine cunoscut in conducerea Directiei generale fiindca i s-a raportat cum se procedeaza cu cei morti; la fel i s-a raportat si la Bucuresti ori de cate ori am fost chemat, bun intales verbal si nu mi-a dat alte instructiuni de felu cum trebuie sa procedez cu cei morti, la fel prin anul 1951 -52 a fost Tov. Lt. Colonel Slabada Ion impreuna cu Maioru Rosioru care era seful serviciului operativ si li s-a raportat cum se procedeaza cu cei ce mor dar nici d-lor nu s-a sesiza, deasemeni Tov. Lt. colonel Soltut, din Minister, printre altele i-am raporta ca mi-a murit un detinut si ca il duc noaptea pentru ca sa nu stie nimeni, nici d-lui d-lui nu s-a sesizat de acest lucru, daca conducerea de sus nu ne-a dat alte ordine si noi la randu nostru nu ne-am sesizat, stiind ca este lege ordinu dar si ca el trebuie executat in togmai.
Cu toate acestea, noi, cu initiativa noastra, incepand cu anul 1954 am inceput ca sa raportam in scris direct colonelului Baciu si mai tarziu lui Tov. Lt. colonel Badica Ilie. Lucru ce-l facem si in prezent, lui fostu Colonel Baciu am inaintat un tabel cu toti detinuti decedati pana in luna martie 1954. Iar in anul 1955 cand a venit comisia de anchetatori in frunte cu Tov. Capitan Tirnaveanu m-i sa aratat ca acest lucru este inlegal, in urma acestui fapt am facut raport si am cerut lamuriri de felu cum trebuie sa fac cel putin in viitor, dupa raport am primit ordin ca trebuie sa facem acte de deces la sfatul popular al orasului, acest ordin dat l-am si pus in practica cu primul caz care lam avut si in viitor il vom respecta. Pentru noi daca ar fi fost ordinu ca sa le facem acte de deces n-ar fi constituit niciodata o greutate, ci din contra o usurinta prin faptu ca n-ar fi trebuit sa facem groapa noaptea si nici nu i-am fi inmormantat noaptea, ci am fi lucrat ziua si fara oleaca de teama din partea nimanui, dar fiind ordin ca este secret si ca trebuie sa aplicam dictatura proletariatului asa cum ne-a invatat partidu".
Dovada, documentul deci, este real. Si inca "strict secret". Caci asa ne-a invatat partidul, sa avem indoieli.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO