Ziarul de Duminică

O comedie – carnaval nostalgică/ de Radu Constantinescu

Galerie foto

Galerie foto

Autor: Radu Constantinescu

13.03.2014, 23:49 54

La comemorarea a o sută de ani de la începerea primului război mondial, care avea să schimbe decisiv harta Europei, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj are în pregătire mai multe proiecte teatrale. Primul dintre acestea l-a constituit piesa lui Bohumil Hrabal L-am servit pe regele Angliei, despre care am relatat cu puţină vreme în urmă în Ziarul de Duminică. Cel de al doilea proiect a prins viaţă la sfârşitul săptămânii trecute când a fost prezentată în premieră naţională piesa lui Miroslav Krleža – Leda, în regia lui Robert Raponja. Regizorul croat lucrează pentru a treia oară cu trupa Teatrului Maghiar, după punerea în scenă bazată pe romanul lui Danilo Kis, Criptă pentru Boris Davidovici (2008) şi comedia Dundo Maroje de Detaljni Sadržaj (2011). 

Miroslav Krleža, unul din cei mai importanţi scriitori croaţi ai secolului al XX-lea, a fost poet, eseist şi dramaturg, ansamblul operei sale fiind definit drept o frescă a destrămării Imperiului austro-ungar. Primele lui piese s-au dovedit, însă, un şir de eşecuri. Nici publicul şi nici critica nu au gustat suprarealismul lor, iar autorităţile au interzis unele spectacole înainte de premieră. A trebuit să publice trilogia dedicată familiei Glembay, scene din viaţa elitei sociale croate în primele decenii ale secolului trecut, care s-a bucurat de mare succes pe scenele lumii, pentru ca valoarea să-i fie recunoscută.

Leda este singura dramă din această trilogie pe care autorul a intitulat-o “joc de dragoste”, iar mai târziu „comedie-carnaval”. Iată cum definea regizorul Robert Raponja acest text dramatic la conferinţa de presă: „Leda este una din piesele cele mai jucate în Croaţia, o comedie neagră, care se petrece într-o noapte de carnaval. Ritmul acestui joc comic se construieşte prin intermediul scenelor de dinainte şi de după actul sexual. Totul este plin de eros, însă eroticul are drept contrapunct reflecţiile sumbre ale lui Krleža despre dispariţie şi moarte. Lumea piesei este una foarte provocatoare: toate personajele au şcoală, sunt culte, însă Leda ne vorbeşte şi despre faptul că arta, dincolo de plăcerile de ordin estetic, reprezintă şi o afacere.” Cu acelaşi prilej, regizorul a împărtăşit îngrijorarea sa legată de dificultăţile montării clasicilor croaţi într-un mediu diferit, necunoscut – din punctul său de vedere, mărturisind că, împreună cu trupa Teatrului Maghiar, a încercat să evidenţieze într-un mod actual, viu şi interesant complexitatea piesei Leda.

Felul în care spectatorii au primit noul spectacol al lui Raponja demonstrează reuşita tentativei sale. Destrămarea familiei Glembay sub presiunea istoriei, atmosfera decadentă, boemă, tragică, dar întreţesută cu momente de umor a fost expresiv sugerată în montarea clujeană datorită jocului bogat în nuanţe al actorilor, într-un adevărat recital de virtuozitate. Vreau să consemnez numele tuturor, în egală măsură la fel de convingători în rolurile principale sau în cele secundare: Ervin Szűcs, Enikő Györgyjakab, András Hatházi, Zsolt Bogdán, Emőke Kató, Attila Orbán, Réka Csutak, Andrea Vindis, Csilla Varga, Melinda Kántor, Rita Sigmond, Szabolcs Balla, Balázs Bodolai şi Alpár Fogarasi.

Atmosfera nostalgică este tulburător completată de muzica live interpretată de formaţia clujeană Jazzybirds (András Szép – pian, Attila Antal – contrabas, Domokos Csergő – tobe, Zoltán Réman – saxofon), care dă viaţă melodiilor semnate de compozitorul Massimo Brajković (colaboratorul permanent al lui Robert Raponja). Scenografia montării aparţine Carmencitei Brojboiu iar mişcarea scenică lui Ferenc Sinkó.

Şi pentru ca spectacolul să fie total, la premieră, studenţii Universităţii de Arte şi Design Cluj-Napoca au creat, la rândul lor, un mic show în foaierul teatrului; cu talent, dezinvoltură şi cu multă bună dispoziţie, aceştia au realizat desene şi schiţe inspirate de tema piesei, încărcate de aceeaşi nostalgie faţă de destrămarea şi dispariţia inexorabilă a unui lumi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO