Ziarul de Duminică

O carte genială despre originile preistorice ale sexualităţii moderne/ de Ziarul de duminică

O carte genială despre originile preistorice ale...

Autor: Ziarul de Duminica

22.08.2013, 23:56 249

Robin Baker

Războiul sexelor

Infidelitate, conflicte sexuale şi alte lupte din dormitor

Editura  Litera

 

Traducere din engleză de Ramona Zamfirescu. Monogamia sexuală este, într-adevăr, un lucru natural pentru specia noastră? Aşa ni s-a spus încă din vremea lui Darwin. Am fost învăţaţi de organizaţiile ştiinţifice, de instituţiile religioase şi culturale că bărbaţii şi femeile au evoluat în familii în care protecţia bărbatului era oferită la schimb contra fertilităţii şi fidelităţii femeii. Dar această poveste se prăbuşeşte. Tot mai puţine cupluri se căsătoresc, rata divorţurilor creşte mereu, în timp ce adulterul şi libidoul scăzut distrug chiar şi cele mai solide căsnicii. Cum putem reconcilia povestea standard despre evoluţia sexuală umană cu realitatea? Demitizând aproape tot ce ştim despre sex, Christopher Ryan şi Cacilda Jethá oferă o explicaţie alternativă îndrăzneaţă. Argumentul lor esenţial este că oamenii au evoluat în grupuri egalitare care împărţeau hrana, îngrijirea copiilor şi, adesea, partenerii sexuali. Punând cap la cap dovezi din antropologie, anatomie şi psihosexualitate, autorii arată cât de departe de monogamie este, în realitate, natura umană. Cu inteligenţă şi umor, Christopher şi Cacilda încearcă să afle de ce fidelitatea pe termen lung poate fi atât de dificilă, de ce pasiunea sexuală tinde să dispară pe măsură ce dragostea devine mai profundă şi de ce atât de mulţi bărbaţi de vârstă mijlocie riscă totul pentru nişte aventuri trecătoare cu femei mai tinere.

O carte genială şi provocatoare despre originile preistorice ale sexualităţii moderne. În cartea sa, Robin Baker îşi propune să răspundă la o serie de întrebări: De ce, în mijlocul unei relaţii care ne face să ne simţim fericiţi şi multumiţi, simţim uneori nevoia extrem de puternică de a ne înşela partenerul/ partenera de viaţă? De ce, în timpul fiecărui act sexual, numărul spermatozoizilor eliberaţi este atât de mare, încât poate reface populaţia Statelor Unite, şi încă o dată pe-atât? Şi, dacă sunt eliberaţi într-un număr atât de mare, de ce jumătate dintre ei nu ajung să-şi îndeplinească scopul? De ce simţim atât de des nevoia de a face sex, având în vedere că, de cele mai multe ori, nu ne dorim să concepem şi un copil? De ce, atunci când ne dorim cel mai puţin un copil, organismul nostru (aparent) ne dezamăgeşte, iar conceperea se produce? De ce ne este atât de greu să aflăm care este cea mai potrivită perioadă în care putem (sau nu) concepe un copil ? De ce penisul are o anumita formă şi de ce au loc anumite mişcări în timpul actului sexual? De ce simtim nevoia imperioasă de a ne masturba şi de ce unii dintre noi au orgasm în timpul nopţii? De ce orgasmul feminin este atât de imprevizibil şi atât de greu de provocat? De ce unele persoane simt o atracţie mai mare faţă de persoanele de acelaşi sex?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO