Ziarul de Duminică

O călătorie în imagini prin ultimele păduri seculare ale Europei/ de Ziarul de duminică

1

Autor: Ziarul de Duminica

02.04.2015, 23:36 141

„Secrete la vedere”, la Muzeul Naţional de Artă al României

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) din Bucureşti lansează un nou tip de prezentări în Galeria de Artă Europeană, intitulate „Secrete la vedere”, care vor fi oferite publicului vizitator începând cu data de 1 aprilie, în prima zi de miercuri a fiecărei luni calendaristice, de la orele 11.30 şi 14.30, durata lor fiind de aproximativ o oră. Prezentările ghidate (foto 1) fac parte dintr-un un proiect organizat şi susţinut de voluntarii adolescenţi ai muzeului, membri ai Consiliului Adolescenţilor (CADO), împreună cu educatorii muzeali ai MNAR. Lucrările de artă ascund secrete chiar sub ochii noştri, secrete pe care s-ar putea să nu le descoperim dacă vizităm muzeul pe cont propriu. Astfel, fără a fi o abordare exhaustivă a patrimoniului Galeriei de Artă Europeană, aceste prezentări îşi propun să scoată în evidenţă trei sau patru lucrări prin intermediul poveştilor din spatele lor. Vor fi oferite detalii mai puţin cunoscute despre procesul de restaurare sau detalii inedite legate de viaţa artiştilor şi de maniera de lucru din atelierul acestora.

Prezentările vor avea lunar câte o lucrare vedetă diferită. Deşi traseul propus de tinerii voluntari va purta vizitatorii prin aceleaşi săli ale muzeului, fiecare lună va prilejui descoperirea unor noi secrete şi a unor noi poveşti.

 

Scriitori din zece ţări, pe lista nominalizaţilor la Man Booker International Prize

Scriitori din Argentina, India şi Mozambic se află pe lista celor zece romancieri nominalizaţi la premiul Man Booker International pe anul 2015, a anunţat preşedintele juriului care acordă această distincţie literară prestigioasă. Dintre cei zece, patru provin din ţări africane. Man Booker Internaţional este un trofeu literar atribuit alături de un cec în valoare de 60.000 de lire sterline (81.400 de euro). Lista celor zece romancieri selecţionaţi pe lista scurtă pentru Man Booker International Prize a fost comunicată săptămâna trecută de preşedintele juriului, Marina Warner, profesor la Universitatea Cape Town din Africa de Sud.

Cei 10 finalişti sunt: Cesar Aira (Argentina), Hoda Barakat (Liban), Maryse Conde (Guadelupa), Mia Couto (Mozambic), Amitav Ghosh (India), Fanny Howe (Statele Unite ale Americii), Ibrahim al-Koni (Libia), Laszlo Krasznahorkai (Ungaria), Alain Mabanckou (Congo-Brazzaville ) şi Marlene van Niekerk (Africa de Sud).

Niciunul dintre finalişti nu a fost nominalizat anterior la acest trofeu literar.

Câştigătorul va fi anunţat la Londra, pe 19 mai.

Laureaţii din anii precedenţi au fost Lydia Davis (Statele Unite, 2013), Philip Roth (Statele Uite, 2011), Alice Munro (Canada, 2009), Chinua Achebe (Nigeria, 2007) şi Ismail Kadare, scriitorul albanez care a câştigat acest premiu în 2005, la ediţia inaugurală.

2

Translation Café nr 140

Translation Café, revista online care apare sub auspiciile următoarelor foruri
Universitatea din Bucureşti, The British Council, Institutul Cultural Român
şi Ambasada Irlandei continuă să traducă în limba engleză, în ritm constant, autori români. Numărul 140 publică o povestire de Horia Dulvac, prozator şi eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România (foto 2). Horia Dulvac a primit numeroase distincţii literare pentru operele sale, inclusv un premiu acordat de Uniunea Scriitorilor pentru povestirea Efect Doppler. Această povestire a fost tradusă în limba engleză de masteranzi ai programului pentru Traducerea Textului Literar Contemporan (MTTLC). 
Translation Café  No 140 poate fi consultată şi descărcată la adresa de internet:  http://revista.mttlc.ro/

 

3

Parcurile naţionale din Româniaîn fotografii

În data de 1 aprilie, sediul Institutului Cultural Român de la Viena a găzduit prezentarea în avanpremieră a imaginilor din albumul de fotografie Pădurea seculară. O călătorie către ultimele grădini ale raiului din inima Europei / Unser Urwald. Eine Reise zu den letzten Paradieswäldern im Herzen Europas (foto 3). Materialul cuprinde imagini realizate de fotograful austriac Matthias Schickhofer într-o expediţie prin ultimele păduri seculare din Europa, printre care şi Parcul Naţional „Retezat“, Parcul Naţional „Semenic – Cheile Caraşului“ şi Parcul Naţional „Domogled – Valea Cernei“.

Matthias Schickhofer invită la o expediţie fotografică prin pădurile seculare din România, printre care şi cea mai întinsă suprafaţă de pădure virgină de fag din Uniunea Europeană din Parcul Naţional „Semenic – Cheile Caraşului“, rezervaţia naturală „Izvoarele Nerei“. Prin lentila aparatului său a surprins imagini dintr-o lume de poveste, încă ascunsă şi ferită. Fotografiile şi poveştile sale de călătorie sunt martorii ultimelor păduri seculare şi reprezintă un manifest pentru protejarea acestor zone.

În acest context, Simion Giurcă, directorul Biroului de informare şi promovare turistică al României la Viena a susţinut o prelegere despre parcurile naţionale şi rezervaţiile naturale din România.

Matthias Schickhofer este jurnalist, pictor şi fotograf specializat pe fotografii din natură şi este originar din regiunea austriacă Waldviertel. De peste 20 de ani este implicat alături de organizaţii precum Greenpeace în acţiuni de protejare a mediului (ca director de comunicare şi de campanie). Cea mai recentă carte a sa a apărut la Editura Brandstätter, prezentând pădurile seculare din Austria. Albumul Unser Urwald. Eine Reise zu den letzten Paradieswäldern im Herzen Europas urmează să fie publicat tot la editura vieneză, în toamna acestui an. Matthias Schickhofer publică, de asemenea, în reviste prestigioase specializate pe natură precum Geo şi National Geographic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO