Ziarul de Duminică

Noutăţi la Philobia, Polirom, Nemira, Cartea românească, All, Humanitas fiction/ de Stelian Ţurlea

Noutăţi la Philobia, Polirom, Nemira, Cartea românească, All, Humanitas fiction/ de Stelian Ţurlea

Noutăţi la Philobia, Polirom, Nemira, Cartea românească, All, Humanitas fiction/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

04.11.2011, 00:01 212

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de duminică", care au ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate alte ori pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica "Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

Toate volumele pe care le prezentăm mai jos se vor afla pe standurile Târgului de carte Gaudeamus, în ultima săptamână a lunii noiembrie.

La Editura Philobia urmează să apară

Juan Arias - Dialoguri cu Paulo Coelho. Este singura carte în care celebrul autor brazilian vorbeşte despre viaţa lui. După înseşi declaraţiile sale, Coelho merge foarte departe cu dezvăluirile despre viaţa sa, astfel încât, "timp de douzeci de ani, nimeni să nu mă mai întrebe ceva despre mine". Dialogurile, care s-au derulat timp de o săptămână în casa lui Paulo Cohelo de la Copacabana, au un caracter foarte intim: la un moment dat, autorul a cerut ca şi Cristina, soţia lui, să asiste, doarece avea să abordeze nişte subiecte despre care nu mai vorbise vreodată şi asupra cărora nici că va mai reveni.

În aceste interviuri cu Juan Arias, Coelho relatează evenimente pe care marele public le află pentru prima oară: faptul că părinţii l-au trimis la ospiciu în trei rânduri, de unde a evadat de fiecare dată; că a fost închis şi torturat de junta militară din Brazilia; că a fost dependent de droguri; anii în care a practicat magia neagră, până în momentul unei experienţe trans-senzoriale despre care el crede că a fost o adevărată revelaţie a existenţei şi eficacităţii Diavolului.

Cu toate acestea, cartea nu este pretextul unor auto-dezvăluiri spectaculoase. Mai degrabă, este o relatare despre drumul făcut de Paulo Coelho către înţelepciune, către descoperirea credinţei şi a propriului scop în viaţă. Dialogurile sunt o lecţie despre autenticitate, venită din partea unui om, a unui scriitor, care le-a încercat pe toate, care a gustat din toate plăcerile vieţii : succesul imens, atât în domeniul muzical (ca textier pentru cântăreţi de succes), cât şi în literatură, care i-a adus faimă şi bogăţie, dar şi plăcerea puterii absolute, dată de eficienţa magiei negre, care este, în esenţă, de acelaşi tip cu starea provocată de cocaină, după cum afirmă Coelho.

La capătul unui lung drum, Coelho a ajuns să-l redescopere pe Dumnezeu în urma unor întâmplări incredibile - precum aceea care l-a făcut membrul unui ordin religios creştin care numără doar patru membri, niciodată mai mult sau mai puţin de patru, vechi de mai multe secole. Autenticitatea felului de a fi al lui Paulo Coelho răzbate înainte de toate din credinţa lui în Dumnezeu dar şi din împăcarea cu sine şi cu ceilalţi, din toleranţa şi încrederea sa în oameni, lucruri care nu par să mai fie la modă şi care nu surprind prin originalitate, fiind vorba de lecţia pe care ne-o oferă religiile de-a lungul mileniilor, cu puţine variaţii.

Juan Arias este ziarist, filolog, scriitor şi fost preot spaniol, născut în Arboleas, Almeria (Spania) în 1932. A studiat teología, filosofía, psihologia, filologia şi limbile antice la Universitatea din Roma. A fost corespondent pentru El Pais în Roma şi la Vatican timp de 14 ani, unde a acoperit, printre alte evenimente, Al II-lea Consiliu de la Vatican. L-a însoţit pe Papa Ioan Paul al II lea prin toată lumea, scriind cronici despre călătoriile acestuia. De câţiva ani este corespondent în Brazilia, unde a fost şi lector la Universitate. Este membru al comitetului ştiinţific al Institutului European de Design. A primit Crucea Oficială a Ordinului de Merit Civil pentru opera sa ca scriitor şi jurnalist.

În munca sa de filolog a descoperit în Biblioteca de la Vatican unicul Codice existent scris în dialectul arameean pe care se presupune că îl vorbea Iisus din Nazaret, codice care era căutat de mai multe secole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO