Ziarul de Duminică

Noutăţi la editurile Cartea românească şi Leda/ de Stelian Ţurlea

Noutăţi la editurile Cartea românească şi Leda/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

09.03.2012, 00:05 87

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale "Ziarului de duminică", având ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La "Cartea de literatură" sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate alte ori pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica "Avanpremieră". În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.


La Editura Cartea românească va apărea

Dan Coman - Parohia. Este monografia bizară a unui sat ardelenesc din anii tragici şi groteşti de dinaintea căderii comunismului şi totodată un fals, ironic Bildungsroman. Satul e văzut prin ochii unui anti-erou, un soi de Benji ardelean îndrăgostit de halucinata Ninia, cea mereu însoţită de un cortegiu de animale stranii, fără nume. Amplul poem al lui Dan Coman îmbină prozaismul notaţiei realiste şi lirismul unui imaginar fantasmatic care irumpe intempestiv din miezul cotidianului banal, amestecă într-o formulă ,,irezistibilă" cruzimea şi duioşia, şarja şi fantezia, neverosimilul vieţii reale şi veracitatea ,,irealităţii imediate".

Dan Coman(născut în 1975, Gersa). A publicat trei cărţi de poezie: anul cîrtiţei galbene, Ed Timpul, Iaşi, 2003, ghinga, Ed Vinea, Bucureşti, 2005, Dicţionarul Mara ( ghidul tatălui : 0-2 ani), Ed Cartier, Chişinău, 2009 şi romanulIrezistibil, Ed Cartea Românească, 2010. Obţine Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România ( 2004), Premiul Mihai Eminescu, Opera Prima, 2004, Premiul Radio România Cultural, 2010, Vilenica Crystal Prize, Slovenia, 2011. În 2010 a beneficiat de o bursă pentru literatură la Akademie Schloss Solitude, Stuttgart, Germania. În 2011 a realizat, împreună cu Petru Romoşan, antologia Compania poeţilor tineri în 100 de titluri, Ed Compania.Selecţii din poemele sale sunt traduse în engleză, slovenă, maghiară, franceză, sârbă, suedeză, germană.

La Editura Leda va apărea

Cassandra Clare - Oraşul de Sticlă.Stranie, întunecată şi sexy! Aceste cuvinte pot fi spuse despre noua carte din seria semnată de Cassandra Clare. Seria Instrumente mortale de Cassandra Clare este New York Times Bestseller. În curând, seria va fi ecranizată, având-o pe Lily Collins în distribuţie. Stephenie Meyer, autoarea hitului internaţional Amurg, este fan declarat al acestei serii. Seria este comparată cu celebrele Harry Potter şi Buffy, Spaima vampirilor. Bijuteriile inspirate de obiectele magice din roman se vând cu succes online. Seria Instrumente mortale continuă să-i fascineze pe cititorii de urban fantasy cu cel de-al treilea şi mult aşteptatul volum - Oraşul de sticlă.

Ameninţaţi de haosul unui război, vânătorii de umbre trebuie să se hotărască dacă vor lupta alături de vampiri, vârcolaci şi celelalte creaturi din Lumea de Jos, sau împotriva lor? Între timp, Jace şi Clary au şi ei de luat o decizie dificilă: să dea sau nu curs iubirii care-i leagă, deşi ştiu prea bine că este o iubire interzisă? Pentru a-i salva viaţa mamei sale, Clary trebuie să plece în Oraşul de Sticlă, locul de origine al vânătorilor de umbre - chiar dacă asta înseamnă să încalce Legea şi să rişte moartea. Mai grav este că Jace se opune acestui plan, iar Simon este aruncat în închisoare de către vânătorii de umbre, care îşi au bănuielile lor cu privire la acest vampir imun la lumina soarelui. Din fericire, Clary îşi găseşte un aliat - în persoana misteriosului Sebastian, care nutreşte o stranie atracţie faţă de ea. Valentine îşi adună în acest timp o armată de demoni, dar vor reuşi oare locuitorii din Lumea de Jos şi vânătorii de umbre să uite de vrajba dintre ei şi să-şi unească forţele pentru a o înfrânge? Va putea Clary să-şi folosească puterile pentru a-i ajuta să se salveze - indiferent de preţul pe care va trebui să-l plătească?

"Seria Instrumente mortale creează o lume de poveste în care aş fi încântată să trăiesc. Absolut minunată!" - Stephenie Meyer, autoarea seriei Amurg

"Stranie, întunecată şi sexy. Una dintre cărţile mele preferate." - Holly Black

"Funky şi cool…una dintre cele mai reuşite saga post-Buffy. Un hit!" - Christopher Golden

Cassandra Clare s-a născut la Teheran, în Iran, din părinţi americani. O mare parte din copilărie şi-a petrecut-o călătorind împreună cu familia (inclusiv în Himalaya); până la împlinirea vârstei de zece ani, a locuit în Anglia, Franţa şi Elveţia. Cum părinţii ei îşi schimbau tot timpul domiciliul, cărţile au fost prietenii ei cei mai buni-oriunde se ducea, avea cu ea o carte. Anii de liceu şi i-a petrecut la Los Angeles, perioadă în care scria povestiri ca să-şi amuze colegii, inclusiv un roman intitulat The Beautiful Cassandra (Frumoasa Cassandra), inspirat de povestirea cu acelaşi titlu de Jane Austen (de unde şi-a luat mai târziu şi pseudonimul literar). După încheierea studiilor, Cassie a locuit la Los Angeles şi New York, unde a lucrat la diverse reviste. În 2004, inspirată de peisajul urban al Manhattanului, locul ei favorit, a început să scrie primul ei roman, Oraşul Oaselor, iar din 2006 s-a dedicat exclusiv scrisului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO