Ziarul de Duminică

Noutăţi/ de Stelian Ţurlea

Noutăţi/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

17.10.2013, 23:56 83

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale „Ziarului de duminică”, rubrici care au ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La „Cartea de literatură” sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate pe larg de către cronicarii literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica „Avanpremieră”. În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

 

La Editura Univers

Adriana Lisboa – Simfonie în alb

Născută în Rio de Janeiro în 1970, Adriana Lisboa a făcut studii de muzică şi literatură. A profesat o vreme în domeniul muzicii, a lucrat ca traducător de ficţiune, dar adevărata ei vocaţie a fost dintotdeauna scrisul. În 1991 şi-a publicat primul roman, Os fios da memória (Firele memoriei), iar în 2001, Simfonie în alb a primit prestigiosul premiu pentru literatură José Saramago. Au urmat mai multe romane (Rakushisha, Azul-Corvo, Hanói), care i-au adus Adrianei Lisboa o reputaţie consolidată cu fiecare titlu publicat. Cărţile ei au fost traduse în douăsprezece ţări.

Un fluture multicolor zboară deasupra unei cariere de piatră interzise, în timp ce în penumbra unei case bântuie un monstru. Simfonie în alb este istoria a două surori a căror copilărie ascunde un secret întunecat ce va influenţa cursul întregii lor vieţi.

La Editura Trei

Lisa Ballantyne – Vinovatul

Colecţia Fiction Connection. Traducere de Lucian Popa. Născută în Scoţia, Lisa Ballantyne a studiat literatura engleză la Universitatea din St Andrews, după care a lucrat aproape un deceniu în China. În prezent, predă la Universitatea din Glasgow şi lucrează la un al doilea roman, despre „obedienţă şi revoltă”. Vinovatul, primul ei roman, se bucură de un succes mondial. „Un băieţel a fost găsit mort pe terenul de joacă. Avocatul londonez Daniel Hunter a ajuns un maestru al cauzelor pierdute. Însă viaţa sa se schimbă atunci când îl cunoaşte pe Sebastian, un băiat de unsprezece ani, acuzat că şi-ar fi ucis prietenul. Pe măsură ce află tot mai multe despre abuzurile din casa lui Sebastian, Daniel este copleşit de amintirile propriei copilării, când Minnie, mama sa adoptivă, l-a salvat, pentru ca apoi să-l trădeze. Simpatia faţă de Sebastian şi amintirile dureroase îl fac oare pe Daniel să nu mai vadă adevărul? Ce s-a întâmplat pe terenul de joacă şi cine este vinovat de moartea băieţelului? Punând sub semnul întrebării toate convingerile sale, Daniel înţelege cât de grave pot fi consecinţele unei erori.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO