Ziarul de Duminică

NOI REVELATII CU ALVIN AILEY

NOI REVELATII CU ALVIN AILEY

Alvin Ailey American Dance Theater

16.09.2008, 15:19 32

Alvin Ailey American Dance Theater a fost creata in anul 1958, cand un grup de dansatori afro-americani, condusi de coregraful si dansatorul Alvin Ailey a prezentat la New York un spectacol care a schimbat definitiv perceptia lumii asupra dansului american. De atunci, compania Ailey a sustinut spectacole in fata a 21 de milioane de oameni, in 71 de tari, de pe sase continente.


Alvin Ailey a creat 79 de spectacole de dans pe acorduri de blues, gospel sau negro spirituals, cea mai populara creatie a sa fiind Revelations. De la premiera din 1960, capodopera lui Ailey, care va fi prezentata si la Bucuresti, a fost vizionata (ne spun organizatorii) de un numar mai mare de persoane din toata lumea decat orice alt spectacol de dans.


In 1989, cand Alvin Ailey s-a stins din viata, la varsta de 58 de ani, Judith Jamison - la randul sau o celebra dansatoare si coregrafa - a devenit director artistic al Alvin Ailey American Dance Theater. Ea se dedica promovarii mostenirii Ailey - dansul ca mijloc de a respecta trecutul, de a trai din plin prezentul si de a privi fara teama in viitor. Judith Jamison si Alvin Ailey Dance Foundation au primit, in 2001 cea mai inalta distinctie americana in domeniul artelor - National Medal of Arts.

 

O amintire
Renumitul colectiv artistic a mai fost prezent in Romania in anul 1979, la Festivalul International “George Enescu”, prilej cu care Ailey a declarat: “Prezenta Companiei la Festival este foarte importanta pentru noi, prin faptul ca putem sa contribuim prin arta noastra la proclamarea unei idei generoase, aceea a solidaritatii umane. Stiu ca George Enescu a fost un artist care a slujit toata viata omul si nazuintele sale si de aceea ma simt onorat ca particip la Festivalul care ii poarta numele”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO