Ziarul de Duminică

Niste spaime de toamna

24.09.2008, 16:28 14

Aceasta toamna a adus niste motive serioase de ingrijorare. Unele ne privesc direct, altele ne iau prin invaluire. Un razboi s-a iscat la vecinii de peste mare si iata ca, dintr-o data, spectrul unei noi confruntari intre Est si Vest devine din ce in ce mai vizibil. Noroc cu Europa care nu are nici un chef de confruntare, daca ar fi sa parafrazam cuvintele ministrului de externe francez. Spaima vine din faptul ca o confruntare s-ar impune, dar depinde de cheful unora.

Toata afacerea gruzina seamana izbitor de mult cu razboiul sovieto-finlandez, cand, dupa unii, rusii i-au pacalit pe toti prefacandu-se ca sunt foarte slab pregatiti din punct de vedere militar. Pacaleala asta a costat un numar inspaimantator de victime si a dat un ghiont inainte celui de al doilea razboi mondial. Conflictul georgian a pus pe tapet o problema care se credea rezolvata - cine face ordinea in Europa, dupa caderea Zidului? Multa lume, cam toata lumea, credea ca nucleul dur al UE si americanii au in mana toate cartile.
Ultima proba s-a produs odata cu separarea provinciei Kossovo si recunoasterea acestei stari de fapt de catre majoritatea tarilor europene si SUA. Nu trebuie sa uitam nici o clipa garantiile care au fost proclamate, anume ca nici unul din conflictele inghetate existente nu va mai genera o situatie asemanatoare, adica autonomii sau independente. N-a trecut cine stie ce vreme si inevitabilul s-a produs. Marea Neagra si bazinul ei se vede confruntat cu cea mai spinoasa problema post-belica. De fapt, aceste conflicte inghetate sunt frigiderele unde a fost pus la pastrare razboiul rece. Numai ca, de aceasta data, tensiunile sunt atat de asimetrice, incat tentatia unei confruntari a crescut exponential. Asa cum nimeni in Europa interbelica nu a riscat un razboi din pricina Sudetilor sau a nordului Transilvaniei, ori a Basarabiei si a nordului Bucovinei, tot astfel nici una dintre parti nu risca acum o “punere la punct” din cauza unor teritorii al caror nume sunt greu de retinut prin cancelariile civilizate. Dar, cum atunci pofta balaurului crestea pe masura ce infuleca, dupa micile teritorii invecinate, Hitler a ravnit la Polonia. Si, iata ca, acum, in urma conflictului din Caucaz, Polonia a semnat rapid tratatul de acceptare pe teritoriul sau a unor instalatii considerate cel putin ofensatoare de catre rusi. Mai ieri un responsabil militar rus declara ca rachetele rusesti sunt gata sa loveasca tintele din Polonia si Cehia. Marea Neagra s-a umplut de vase de razboi europene si americane, supravegheate atent de vasele de razboi rusesti. Rusia este foarte atenta la Ucraina, pentru ca georgienii au dispus de arme sofisticate de provenienta ucraineana, iar cu arme romanesti s-a tras impotriva soldatilor rusi. Stim asta din declaratiile ambasadorului rus la Bucuresti, care s-a aratat foarte suparat din aceasta cauza. Pe scurt, situatia este foarte complicata, iar daca mai luam in seama ca la Kiev trupele ministerului de interne au primit dispozitii de la presedintele statului sa stea cu ochii in patru ca se pregateste ceva, situatia poate deveni exploziva. Ce sa mai vorbim de declaratia presedintelui Frantei care, la Damasc, intervenea pe langa liderul sirian sa puna o vorba buna la Teheran si sa se mai potoleasca baietii cu inarmarea nucleara pentru ca nimeni nu poate pune o vorba buna pe langa israelieni.
Aceasta toamna cu adevarat este rau prevestitoare. Iata, la granita franco-elvetiana se fac experiente care au bagat in spaime toate tabloidele si chiar si pe senatorul Marinescu. Este de asteptat ca pana la sfarsitul lunii octombrie sa se creeze in amintitul accelerator niste gauri negre de marimea unui fir de nisip care in patru ani sa duca la distrugerea Pamantului prin implozie. Toata lumea serioasa, liberala, democrata si progresista zice ca nu. Dar daca... Eu cred ca n-o sa ajungem sa vedem vreodata o astfel de catastrofa pentru ca ceea ce ni se coace in jur, de la Sevastopol la Teheran, trecand prin Tibilisi si Tel Aviv se va petrece mai repede si mai sigur decat ceea ce se poate intampla la CERN. Aoleo, oare sa fie o legatura ori doar o coincidenta cu CERNobil? Nu am vrut decat sa distrag atentia de la cea mai mare neliniste care va cuprinde Romania, cu certitudine, peste cateva saptamani: alegerile parlamentare. Va inchipuiti ca, potrivit noului sistem electoral, nimeni, dar absolut nimeni, nu poate fi sigur de nimic? Si s-a mai anuntat si asteroidul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO