LIVE: Retrospectiva săptămânii. ZF IT Generation: Cele mai hot ştiri din industria tech; Cât au investit membrii TechAngels în 2021?; Ce planuri are platforma de închiriere de echipamente mobile INKI.TECH în 2022?; Cum a fost 2021 pentru platforma Hyperhuman dedicată profesioniştilor în fitness?; Cum accelerăm dezvoltarea ecosistemului local de start-up-uri?
Ziarul de Duminică

Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită/ de Lucian Vasilescu

Vasile Mureşan semnează Murivale şi este pictor. S-a născut la Arcalia (Bistriţa Năsăud) şi, după ce a absolvit Universitatea Naţională de Arte, s-a stabilit la Bucureşti. Unde trăieşte, lucrează şi expune şi acum.

Murivale iubeşte câinii, iubeşte florile (îndeosebi stânjeneii), iubeşte pictura, adoră culorile. Al căror meşteşug îl cunoaşte la perfecţie. Murivale crede, probabil, că lumea ar putea fi mântuită (şi) prin culoare. Sau crede că pictura ar putea face din lumea asta măcar un loc mai frumos. Acum câţiva ani, la Căminul Artei, printre lucrări „tradiţionale”, Murivale a expus, la etaj, şi câteva tomberoane pictate. Şi saboţi de plajă încondeiaţi. La o vreme, la Galeria Orizont, a expus reinterpretări ale unor scene biblice pictate pe tablele unui acoperiş dezafectat. Dacă ar avea o scară înaltă, Murivale ar picta şi cerul în zilele cenuşii. Ca să-l facă frumos.

Cum spuneam, Vasile Mureşan locuieşte şi lucrează la Bucureşti. Şi anume în Piaţa Decebal, în preajma celuilalt Centru Vechi, cel jerpelit şi abandonat, aflat peste drum de Centrul Vechi cu terase şi cluburi şi fiţe. Atelierul său e vecin cu un loc viran mărginit de un zid jerpelit şi în preajma căruia huruie tramvaiul. Pe maidanul cu pricina oamenii aruncă gunoaie. Alţi oameni îşi parchează maşinile printre ele.

„Zidurile astea au purtat, vreme de mulţi ani, povara târgurilor agresive. În primăvara asta am zugrăvit zidurile cu var şi, deodată, s-a creat o stare de linişte şi de tihnă. Parcarea din faţa casei mele era murdară şi plină de gunoaie. Am curăţat-o de unul singur, fără ajutorul nimănui. Apoi am început să pictez pe zidul alb. Am făcut insolaţie, m-am oprit, apoi am continuat. Ca să fie frumos...”

Dintr-un paradis al şobolanilor, Murivale a transformat locul într-o splendidă lucrare de artă ambientală. Ca să fie frumos, şi-a spus. Şi este aşa cum şi-a dorit.

A făcut totul de unul singur, pe osteneala lui, pe timpul vieţii sale, pe banii lui. Ca să fie mai bine. Ca să fie mai frumos.

Recent, artistul a fost răsplătit aşa cum se cuvine pentru lucrarea sa. Sensibile şi recunoscătoare pentru demersul artistic al lui Murivale, autorităţile locale ale Sectorului 3, prin braţul lung al Poliţiei locale, i-au acordat pictorului o binemeritată amendă. Pentru că „Ai dom’le autorizaţie? Ia zi!” Iar Murivale n-avea decât har. Autorizaţie – ioc! Astfel, în România, domnia legii s-a instaurat, în sfârşit, şi în ultima enclavă care rămăsese de capul ei. În Piaţa Decebal din Bucureşti, sectorul 3, la kilometrul zero. Domnia ordinii a biruit haosul. Pe care haos vă sugerez să mergeţi să-l vizitaţi, că tare este frumos… Un „haos” marca MURIVALE. Un pictor minunat, acum şi amendat.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.