Ziarul de Duminică

Monstrul din Florenţa/ de Stelian Ţurlea

Monstrul din Florenţa/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

31.05.2013, 00:02 584

George Clooney va lansa pe piaţă anul acesta, în calitate de producător şi actor, un film care, de pe acum, stârneşte comentarii. Este vorba de „Monstrul din Florenţa”, bazat pe o poveste reală transpusă într-o carte cu acest titlu de Douglas Preston şi Mario Spezi, în 2008. Nathan Alexander şi Christopher McQuarrie („Valkyrie”) semnează scenariul, iar George Clooney interpretează rolul principal masculin - al scriitorului american. Cartea celor doi a fost tradusă în urmă cu câteva luni de Editura RAO*).

Monstrul este un criminal care a acţionat la Florenţa în perioada 1968-1985. Înarmat cu un pistol, bărbatul pândea şi ucidea cupluri îndrăgostite care se aflau în zone mai puţin populate de la marginea oraşului, între viile risipite pe coline, imediat ce terminau o partidă de amor. În perioada amintită a ucis 16 pesoane! Cu sadism, pentru că aproape toate victimele femei erau dezbrăcate, neabuzate sexual, dar fiecăreia i se smulgea cu un cuţit de scufundare vaginul, ca pe un trofeu. Un monstru care „distruge femeile. Le urăşte pentru că le doreşte şi nu le poate avea”?

Crimele n-au fost rezolvate nici până în ziua de azi. „Monstrul din Florenţa” este povestea adevărată a cercetărilor întreprinse de cei doi autori pentru a-l descoperi pe bărbatul care săvârşise aceste omoruri. Printr-o uimitoare răsturnare de situaţie, Preston şi Spezi se trezesc ei înşişi ţinte ale anchetei poliţiei. Spezi este arestat şi chiar bănuit că ar fi făptaşul, iar Preston primeşte interdicţie de a mai intra în Italia. 

Scriitorul Douglas Preston a început să se intereseze de poveste după ce hotărâse să se stabilească în Italia şi închiriase o vilă în apropierea locului superb în care avuseseră loc – şi încă mai aveau loc – asasinatele. A aflat întreaga istorie de la jurnalistul de investigaţii italian Mario Spezi, cu care a decis să facă echipă pentru a încerca să soluţioneze cazul. Faptele deveniseră atât de fascinante, înainte de implicarea lui Douglas Preston, încât mai mulţi scriitori, de naţionalităţi diferite, publicaseră deja 12 cărţi despre monstrul dinFlorenţa, iar „Hannibal”, continuarea celebrului film „Tăcerea mieilor”, ea însăşi ecranizare a unui roman în care e introdusă povestea monstrului, se filmează la Florenţa.

Dar în mod surprinzător, autorităţile au fost mai preocupate să-i transforme pe cei doi în ţapi ispăşitori, decât să găsească adevăratul ucigaş psihopat. Iar când se află că vor să publice o carte, fac ce le stă în putinţă să oprească apariţia ei. Mai mult, obsesia unor capi ai poliţiei şi procurori de a crede în teoriile lor aberante ani la rând au dus la eşec după eşec – arestări nefondate, urmate de eliberarea deţinuţilor, urmărirea unor piste ridicole – cum ar fi sectele satanice, credibilitate acordată unor martori evident neserioşi ori debil mintal. Pe măsură ce se desfăşoară faptele, cititorul ajunge să creadă că sistemul justiţiar din Italia este aberant, dacă suportă asemenea distorsiuni. Personajele sunt extrem de vii, nu doar pentru au existat – sau încă există – în realitate, ci înainte de toate pentru acţiunile lor despre care nu poţi crede că sunt iscate de imaginaţia înfierbântată a unui scriitor.

Douglas Preston e obligat să plece în Statele Unite, dar se întoarce după o vreme, când i se promite că nu va mai fi arestat, şi încă şi atunci înţelege că e urmărit. Partenerul său, ziaristul italian arestat din capriciul unui poliţist, este eliberat, primeşte un premiu naţional pentru investigaţiile sale, dar continuă să se afle sub ameninţarea unei noi arestări, pentru că procurorul, chiar şi demis, nu renunţă la urmărirea ideilor sale aberante. Cazul monstrului din Florenţa nu a fost nici azi soluţionat.

O carte copleşitoare, care se citeşte pe nerăsuflate.

*) Douglas Preston, Mario Spezi – Monstrul din Florenţa. Povestea unui caz real. Editura RAO. Traducerea din limba engleză – Lingua Connexion.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO