Ziarul de Duminică

Monologuri despre libertate/ de Ziarul de duminică

Monologuri despre libertate/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

12.09.2013, 23:53 108

Nelson Mandela

Conversaţii cu mine însumi

Victoria Books

Traducere din engleză de Dan Bălănescu. „Conversaţii cu mine însumi” permite cititorilor să ajungă la omul din spatele figurii publice: de la epistolele scrise în cele mai întunecate ore ale prizonieratului de 27 de ani al lui Mandela până la manuscrisul unei continuări neterminate a Long Walk to Freedom.

Nelson Mandela s-a născut la Transkei, Africa de Sud, la 18 iulie 1918. S-a alăturat Congresului Naţional African în 1944 şi a fost implicat mulţi ani de zile în lupta împotriva politicii de apartheid a Partidului Naţional, aflat la putere, înainte de a fi arestat în august 1962. Mandela a fost închis timp de peste 27 de ani, răstimp în care reputaţia sa de simbol al rezistenţei în cadrul mişcării anti-apartheid s-a consolidat continuu. Eliberat din închisoare în 1990, Mandela a primit Premiul Nobel pentru Pace în 1993 şi a fost învestit drept primul preşedinte ales democratic al Africii de Sud în 1994. Este autorul cărţii de mare succes internaţional Long Way to Freedom.

În această carte, scrie notiţe sau chiar umple foi cu mâzgălituri în timpul întâlnirilor sau îşi consemnează visele neliniştite pe calendarul său de birou din celula din insula Robben; scrie jurnale, în vreme ce este căutat de poliţie în timpul luptelor antiapartheid de la începutul anilor 1960, sau discută cu prietenii în cele aproape 70 de ore de conversaţii înregistrate.
Un jurnal intim de la primele treziri ale conştiinţei sale politice până la rolul său catalizator de pe scena internaţională, „Conversaţii cu mine însumi” reprezintă o rară ocazie de a petrece timp cu omul Nelson Mandela, în felul său caracteristic de a fi: direct, clar, intim.

„În viaţa reală nu avem de-a face cu zei, ci cu oameni obişnuiţi, ca şi noi: bărbaţi şi femei plini de contradicţii, stabili şi nestatornici, puternici şi slabi, faimoşi şi infami.” - Nelson Mandela

„La peste douăzeci de ani de la prima mea incursiune în viaţa politică declara preşedintele american Barack Obama, citat pe coperta acestei traduceri, am intrat în fosta celulă a lui Mandela din Robben Island. Stând acolo, am încercat să mă transpun în zilele în care Preşedintele Mandela era încă Prizonierul 466/64 – o perioadă în care succesul luptei sale nu era nici pe departe o certitudine. Am încercat să mi-l imaginez pe Mandela – legenda care a schimbat istoria – ca pe un om, omul Mandela care a sacrificat atât de multe pentru schimbare. Conversaţii cu mine însumi ne face un mare serviciu oferindu-ne portretul omului Mandela.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO