Ziarul de Duminică

Modelul anonim

16.02.2007, 19:24 14

De data asta, am sa va propun un exercitiu de imaginatie. Nu am sa va prezint un model viu, o persoana reala, traitoare in carne si oase. Am sa incerc sa va vorbesc despre rolul modelului, pentru a clarifica mai bine, poate, de ce oamenii pe care ii portretizez sunt niste modele pentru mine, de ce scriu despre ei si de ce acestia ar trebui sa fie luati drept exemplu.

De ce avem nevoie de modele? Ca sa nu ne pierdem speranta. Modelele sunt precum farurile pentru navigatie. In cea mai crunta si neagra furtuna, licarirea nesperata a luminii farului ne ajuta. Lumina de la capatul tunelului ne arata calea de urmat si ne spune ca pasajul acela subteran are un sfarsit ce da spre un liman. Modelele sunt niste canale de comunicare in ambele sensuri in care mostenirea unei experiente si expertize de valoare este pastrata, transmisa si mereu imbunatatita. Pentru ca a te ghida dupa un model adevarat inseamna intotdeauna a merge inainte, a progresa, a te dezvolta.
Dar, mai ales, modelele ne ofera solutii - ne arata ca acolo unde noi ne-am impotmolit altii au mers mai departe. Modelul iti poate arata ca, de fapt, anumite lucruri sunt considerate in mod fals probleme. Modelul autentic te invata sa pescuiesti, insa nu-ti umple desaga cu peste. El te invita sa strabati drumul lui in felul tau, te invita sa-l intelegi, nu sa-l copiezi, te invita sa-l cunosti, nu sa-l urmezi orbeste, te invita sa dialoghezi, nu sa-l transformi in statuie. Modelul adevarat iti spune ca, neaparat, curajul constient si lucid este un mod de a manageria si a stapani frica, nu o absenta inumana a acesteia. Modelul adevarat iti propune solidaritatea, nu supunerea ca la cazarma. Experienta lui iti cere sa o adaptezi, sa o dezvolti si sa o imbunatatesti. Modelul te invita sa te cunosti si autodefinesti prin raportarea justa la diferentele dintre tine si el. Te provoaca sa aplici unele dintre solutiile sale in felul tau. Te provoaca chiar sa-l critici, atunci cand crezi ca a gresit. Deci te invita sa gandesti, sa inveti, sa apreciezi, sa-ti exprimi un punct de vedere, sa comunici, nu sa judeci si sa dai sentinte. Te invata sa polemizezi, nu sa te certi. Pentru ca un model autentic este eminamente uman, cald, tolerant, deschis, tonic si natural. Forta lui nu sta in ceea ce ascunde misterios, ci in ceea ce arata deschis ca cunoaste.
Problemele, necazurile, accidentele, suferintele ii slabesc numai trupul, niciodata caracterul, sufletul si spiritul. Este cel care are intotdeauna timp sa fie ghid celor ce merita. El nu este un erou, un apostol, un martir sau un monument. Este pur si simplu o fiinta umana libera, care nu cade prizoniera obsesiei utopiei perfectioniste. El te va ajuta mereu pentru ceea ce esti, nu petru ceea ce pari a fi, si nu te va critica pentru ceea ce nu poti fi, ci doar pentru ceea ce ai gresit impotriva felului tau de a fi. Te va dojeni vazand ca-ti risipesti inconstient talentul si viata, dar nu-ti va propovadui o dictatura a binelui. Nu-ti va cere vanitos sa urmezi doar modelul sau, ci sa-l privesti complementar cu alte modele de la care ai ce invata - pentru ca el nu face prozeliti. El va recunoaste mereu unde a gresit, dar nu va avea regrete. Nu-i va fi teama sa-si recunoasca slabiciunile, pentru ca, daca o face, in mod sigur stie cum sa si le controleze.
Intre reparcurgerea drumului batut de altii, scurtaturile necunoscute sau arderea inconstienta a etapelor, modelul ofera solutia unei alte cai - aceea a relatiei de prietenie. El te poate invata sa parcurgi mai repede si comprimat caile batute, sa cartografiezi scurtaturile si sa arzi doar etapele care trebuie si cu folos. Modelul nu este nici profesor, nici stapan, nici guru, nici mentor, nici magician. El iti poate oferi o prietenie adevarata, cea mai buna cale de a invata NU de la el, ci mai degraba impreuna CU el. Pentru ca nu te va privi de sus, nu-ti va da note, nu te va lasa corigent sau repetent. Iti va cere doar sa comunici, sa inveti sa asculti, sa gandesti, sa fii fair-play si sa-l respecti. Si daca el va pierde respectul tau, relatia va fi definitiv rupta, fara cale de intoarcere. Si nu din cauza lui, ci din a ta. Pentru ca va trebui sa nu uiti niciodata ca tu l-ai cautat pe el, nu el pe tine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO