Ziarul de Duminică

Mituri

Mituri
17.12.2008, 17:40 21

Ideea a pornit de la faptul ca miturile sunt povesti universale si nepieritoare care ne reflecta si modeleaza viata si ne ofera naratiuni ce ne amintesc ce inseamna conditia umana. Initiatorii seriei au apelat la cativa dintre cei mai talentati scriitori ai lumii, fiecare dintre ei repovestind un mit intr-un stil modern, cu totul memorabil. Printre autori se numara nume celebre, precum Karen Armstrong, David Grossman, Margaret Atwood, Milton Hatoum, Victor Pelevin, Alexander McCall Smith, Ali Smith, Jeanette Winterson.
 
Seria este deschisa de Karen Armstrong, cu O scurta istorie a mitului. Traducere din limba engleza de Mirella Acsente. "Oamenii au fost intotdeauna creatori de mituri" - scrie Karen Armstrong, care ne invita intr-o calatorie fascinanta, din perioada paleolitica pana la "marea transformare occidentala" a ultimilor cinci sute de ani.
 
Seria continua cu Ali Smith - Fata intalneste baiatul. Traducere din limba engleza de Iulia Banica. Ali Smith a rescris in cheie moderna cea mai vesela dintre Metamorfozele lui Ovidiu. O poveste despre fete si baieti, fete si fete, dragoste si transformare, o poveste cu jocuri de cuvinte, simetrii, rasturnari de sens si surprize.
 
A mai aparut Penelopiada de Margaret Atwood - traducere din limba engleza de Gabriela Nedelea. Penelopa autoarei canadiene este plina de farmec, ironica, are o limba ascutita si douasprezece slujnice devotate cu care-si petrece zilele in asteptarea lui Odiseu. Nimic duios, nimic patetic in vocea acestei Penelope moderne care-si dispretuieste sotul plecat sa lupte pentru nurii unei femei frumoase, dar lipsit de spirit, in vreme ce ea, desteapta, voluntara si loiala, il asteapta acasa ani in sir. "Nu eram o devoratoare de barbati, nu eram o sirena, nu eram ca verisoara Elena, careia ii placea la nebunie sa faca cuceriri doar ca sa arate ca poate."
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO