Ziarul de Duminică

Miracolul s-a repetat

Miracolul s-a repetat
09.06.2010, 15:21 29

In urma cu doi ani, FundatiaCorneliu Coposu, un ONG minuscul,incerca imposibilul: sa determinetinerii sa scrie despre Senior! Elevi abia nascuti cand acesta sestingea din viata, beneficiari ulteriori ai atentiei deosebiteacordate lui Corneliu Coposu de catre cartile de istorie... Parea,fireste, un demers absurd. Singura premisa favorabila era laudabilaimplicare in proiect a Ministerului Educatiei, deci o oarecarepromovare prin scoli.

Rezultatele - asa cum am scris lavremea respectiva - au fost naucitoare: 116 lucrari sosite dintoate colturile tarii, toate bine sau foarte bine scrise, cuaccente sclipitoare, toate marturisind acelasi lucruinspaimantator: "N-am stiut nimic!"

Dar au aflat. Stimulati de ideeacompetitiei, curiosi poate, s-au pus pe citit si au aflat. Acumstiau. Cel putin 116 tineri stiau foarte bine ce-a fost si cum afost. Sunt sigur ca au povestit si altora, adica au facut ceea cen-au facut parintii lor, iar bunicii doar cu timiditate.

Acum, miracolul s-a repetat.Editia a doua a concursului a dat la iveala aceeasi realitate,aceeasi conspiratie a tacerii din partea adultilor, aceeasi dorintade sti a unei generatii pe care mult prea usor o judecam mult preaaspru.

Va rog sa cititi ce spun acesticopii pe care noi i-am lasat in bezna si si-au aprins singurilumina - metafora nu imi apartine mie, ci unuia dintreei.

"Este singurul om politiccunoscut cu sentimente sincere, care nu s-a gandit la prestigiullui cand a incercat sa-si apere tara, iesind cu fruntea sus dinghearele si gurile insetate de cruditate ale comunismului,continuandu-si cariera politica... este infaptuitorul unei NoiRomanii, o Romanie in care, datorita actelor sale de patriotism,noi nu mai induram cruzimea si strictetea cu care au fost tratatiparintii si bunicii nostri".

"Tanara generatie ar trebui sastie adevarata noastra istorie, sa cunoasca crimele comise de catrecomunisti precum stiu despre Holocaust".

"Avem un model, dar, din pacate,nu stim sa-l urmam".

"In momentul de fata, fiecarepersoana lupta pentru propriile interese, nu mai poate aveaincredere in politicieni, deoarece acestia au avut grija sa inundetara in probleme".

"Astazi pare absurd sa crezi ca ointreaga clasa politica a fost desfiintata, eliminata doar pentruca impartasea idei politice diferite fata de partidul care detineaputerea atunci".

"Dar asta presupune si o lupta cunoi insine. Presupune o evadare din lumea noastra, cu obisnuintaei, pentru a vedea cum e dincolo. Dincolo, in lumea linistita undemedia nu e interesata sa fie prezenta si unde putem gasi oamenidespre care si de la care putem sa invatam".

"Si noi ce am facut? Am uitat… Amuitat ca avem datoria morala sa ne pese!"

"De mentionat este si faptul ca laintrebarea despre perioada de dinainte de 1989, despre comunism,anticomunism, despre Corneliu Coposu, am fost primit cu mai multadorinta de a ma informa de catre bunici, care au fost deschisi ladiscutii, ba chiar au fost fericiti sa rememoreze acele momente.Parintii in schimb s-au aratat mai reticenti in legatura cu acestsubiect, poate ca vremurile pe care le-au trait si varsta pe care oaveau au fost de asa natura incat nu doresc sa mai vorbeasca despreele".

Si, drept cea mai bunaconcluzie:

"Nestiutorii nu vor fi niciodatain stare sa inteleaga prezentul, nici sa prevadaviitorul…"

tczarojanu@yahoo.com

Tudor CalinZarojanu(n.1956) aabsolvit sectia de Informatica a Facultatii de Matematica,Universitatea Bucuresti, cu lucrarea de licenta "O privirematematica asupra piesei «Romeo si Julieta»", publicata ulterior deEditura Academiei. A lucrat 12 ani in informatica, pe toatesistemele de calcul si in toate tipurile de limbaje de programare.Din 1992 lucreaza in presa: cotidian, saptamanal, lunar, agentie destiri, radio, TV. A debutat editorial cu volmul de proza scurta"Viata ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentrudebut), urmat de biografia "Viata lui Corneliu Coposu" (1996,editia a doua 2005), romanele "Reluare cu incetinitorul" (1997) si"Sfarsitul lumii" (2005), culegerea de proza scurta "Copiiiasfaltului" (2007). In prezent lucreaza in TVR, fiind realizatorultalkshow-ului "In spatele usilor deschise", si este colaboratorpermanent al Ziarului de Duminica, al revistei Flacara si al RadioRomania Cultural.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO