Ziarul de Duminică

Miracolul fricii de necunoscut/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

21.06.2013, 00:01 157

Gabriela Gheorghişor

Monograme

Configurări ale prozei româneşti contemporane

Editura Aius

Dacă cineva doreşte să afle informaţii esenţiale despre cam tot ce s-a publicat în ultimii ani, să-şi facă măcar o idee despre cărţile mari sau mici, semnate de autori ai tuturor generaţiilor, peste 80, va trebui neapărat să citească această excelentă carte. Textele au apărut anterior în prestigioase reviste de cultură, în intervalul 2005-2012 şi sunt organizate după un mixaj de criterii – tematism, naratologie, pact auctorial, asaltul testimonialului. Aproape toţi autorii care au publicat în acest interval sunt prezenţi măcar printr-o carte, mulţi prin două sau trei. „De ce Monograme? Pentru că monograma este aici o metaforă critică a semnelor ideatice şi stilistice care individualizează fiecare autor.” Prefaţă de Gabriel Coşoveanu. 

 

Paul Harding

Vieţi de tinichea

Editura Litera

Colecţia „Premium”. Traducere din limba engleză de Mariana Piroteală. „Ţintuit în patul său de bolnav – scrie editura –, înconjurat de familie –  soţie, soră, copii, nepoţi – gata să-l hrănească,   să-l spele, să-i citească, George, un fost ceasornicar, simte că timpul se scurge şi că lumea lui se închide. În haosul acestei agonii, îl năpădesc amintirile, mai ales cele despre tatăl său, Howard, un vânzător ambulant care bătea drumurile unui colţ de ţară din Noua Anglie cu căruţa plină de tot felul de fleacuri. Îndrăgostit de natură, acesta se rătăcea adesea, oprindu-se ore întregi la malul unui râu, pe un câmp sau la marginea unei păduri... ascunzându-şi acolo crizele de epilepsie, ruşinosul secret al familiei sale. La rândul său, Howard îşi aminteşte de propriul tată, predicator, un om «ciudat şi blând». Vieţi de tinichea este un roman plin de vibraţii, un elogiu rafinat al contemplaţiei active, dar şi o meditaţie elegiacă despre iubire şi despre frumuseţea sălbatică a naturii.”

 

David Park

Comisarul adevărului

Editura RAO

Traducere din limba engleză de Bogdan Nicolae Marchidanu. David Park este un scriitori nord-irlandez, autor a opt romane, deţinător a mai multor premii literare şi nominalizat de două ori pentru „Romanul irlandez al anului”. În cartea de faţă, din 2008, vieţile a patru oameni, aflaţi pe meridiane diferite, devin legate într-un mod pe care ei nu şi l-ar fi imaginat niciodată. „Într-o comunitate în care adevărul este de multe ori tribal şi parţial, secretul pe care îl împărtăşesc ameninţă să distrugă ceea ce fiecare dintre ei a construit în prezent. David Park alătură toate aceste istorii individuale pentru a crea o poveste intensă, care transcende atât timpul, cât şi spaţiul. Un roman emoţionant, dar şi angajant.

 

Nora Iuga

Câinele ud e o salcie

Editura Cartea românească

„Rădăcinile mele de poet s-au născut în spaţiul acela, unde trăiam închisă, de fapt, în mânăstire, unde aveam profesoare-maici germane şi unde, la subsol, se întindeau catacombe care mi se păreau nesfârşite, unde, în nişe săpate în pereţi, erau îngropate maicile răposate şi unde era veşnic întuneric, încât trebuia să umblăm cu lumânări aprinse. E de înţeles, cred, că acolo s-a născut în mine acea poezie formată dintr-o cumplită frică şi, în acelaşi timp, dintr-o irezistibilă propensiune către mister. Permanent eram înconjurată de miraculos şi, totodată, de frică de necunoscut. De fapt, cred că, în ce-l priveşte pe copilul de atunci, la început a fost frica, iar frica a devenit poezie.”

 

Pascal Bruckner

Casa Îngerilor

Editura Trei

Traducere din franceză şi note de Doru Mareş. După aproape şapte ani în care s-a ocupat de alte genuri, Pascal Bruckner revine la roman. În nota de final a cărţii, el povesteşte un incident petrecut în tinereţea sa şi care a stat la originea romanului. Un prieten, „maoist intransigent”, îl împinge şi îl admonestează pe un cerşetor beat şi impertinent, numindu-l „valet al capitalismului, trădător al clasei muncitoare”. Concluzia: „Faţă de cerşetori, compasiunea nu este niciodată departe de violenţă şi caritatea, de ură”, pentru că „cerşetorii încarnează fascinaţia prăpastiei.” În roman, un tânăr agent imobiliar, Antonin Dampierre, este împiedicat să vândă un apartament de lux de un cerşetor beat, care vomită la uşa casei. Antonin se hotărăşte să ucidă toţi cerşetorii oraşului, dar lucrurile se petrec altfel.


Ce poţi face cu două cuvinte

Juniorii

Editura Arthur

Cu o prefaţă de Liviu Papadima. Totul a pornit de la un joc: să-i înveţe pe copii fizica născocitului de poveşti. Cei pricepuţi au fost reuniţi într-un club de lectură, li s-au adugat ilustratorii, tot copii, şi a ieşit această carte, din noianul de poveşti. Scriitorii juniori sunt: Larisa Tufeanu, Teodora Vaman, Matei Bumbuţ, Maria Nicolae, Ştefana Fusaru, Ana Octavia Georoceanu, Alexandru Nicolaie, Maria Ioana Oană, Antonia Maria Ilieş, Laurian David Pop, Anda Papiţă, Horia Andrei Muraru, Bianca Raicu, Ioana Drogeanu, Luca Olteanu, Ioana Maftei, Ştefan Alexandru Toader, Tania Berbecea, Ana Constantinescu, Ioana Cojocariu, George Stoia.Ilustratori uniori sunt: Eliza Culca, Diana Dragomir, Denisa Ştefana Medan, Alexandra Minea, Ioana Miu, Oana Nedelcu, Iasmina Răceanu, Carla Maria Rusu, Bianca Şoica, Maria Ecaterina Târnavschi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO