Ziarul de Duminică

Meryl Streep: o actrita pentru toate sezoanele

Meryl Streep: o actrita pentru toate sezoanele
13.10.2006, 19:57 38

In acest sezon, se poarta scarbele pe tocuri cui. Si cine altcineva in afara de Meryl Streep ar putea sa fie o bitch abisala si sa continue, in acelasi timp, sa ne fie simpatica? Celebra actrita se intoarce cu un rol comic demential, de o inteligenta sfichiuitoare, in Devil Wears Prada. Ea o interpreteaza pe Miranda Priestly, autoritatea fara scrupule a fashion victims-urilor. In film, Miranda exista intr-o lume proprie, in care numai opinia ei conteaza, opinie pe care o livreaza pe bani multi, cu o voce senzuala si usor dezamagita - echivalentul verbal al unui pumn de fier intr-o manusa de catifea. Ceea ce conteaza cel mai mult pentru ea sunt accesoriile - posetele, asistentii personali si oamenii care depind de fiecare cuvant al ei. Ea conduce Runway, o revista-biblie a modei de tipul Vogue (de fapt, deliciosul roman al lui Lauren Weisberger a fost inspirat de anul in care scriitoarea a lucrat ca asistenta personala a Annei Wintour, temutul redactor-sef al Vogue). Detinand cea mai inalta pozitie in haute-couture, ea isi chinuie cu o placere evidenta toti supusii pentru privilegiul de a-i putea inspira parfumul si flerul si a se lasa inspirati de regeasca-i aparitie.
Meryl Streep e fabuloasa - ea interpreteaza totul cu o sclipire vivace-vicioasa. Miranda isi poarta plictisul si dezabuzarea ca pe o manta, una superba, ce-i drept. Pare o creatura draceasca dintr-un univers paralel: e palida si parul ii e stors de orice strop de culoare. Ea o va forta pe Andy Sachs, noua sa asistenta/secretara, sa puna un pret pe sufletul ei, ca apoi sa incerce sa o faca sa-l vanda. Dar Miranda nu e diavolul din legenda faustiana. E mai mult ca un vampir, care incearca s-o aspire pe Andy in lumea ei. Spre lauda lui, filmul nu e interesat de vechiul pact faustian. Regizorul David Frankel si scenarista Aline Brosh McKenna sunt suficient de inteligenti sa lase acel aluziv diavol doar in titlu si nu in poveste. Ceea ce-o transforma in cea mai inteligenta comedie americana a anului e faptul ca celor doi le pasa in aceeasi masura de sufletul tornadei Mirandei, ca si de cel al eroinei Andy. Ca femeie de cariera, Miranda are un succes imens si e incredibil de puternica. Intr-o lume prea hollywoodiana, ar fi o figura tragica, fortata sa sacrifice o maternitate eroica pentru o omnipotenta frigida. Macar aceasta pelicula lasa femeilor onoarea de a se intreba: poate cineva sa le aiba pe toate?
O fi Miranda un vampir, dar cel putin regizorul da atata credit publicului incat sa-i ofere libertatea de-a hotari singur daca ea e un monstru egocentric sau daca are perfecta dreptate.
Filmul nu-si propune sa fie o radiografie a lumii modei. E drept ca super- modelul Heidi Klum si designer-ul Valentino au niste aparitii surpriza, dar Devil nu incearca nici o clipa sa ironizeze moda sau sa o parodieze. Cu o tenacitate demna de un roman dickensian, povestea e spusa prin ochii inocenti si increduli ai lui Andy.
Daca ar fi fost o interpreta mai putin inzestrata, Streep s-ar fi putut foarte repede transforma intr-o caricatura. Insa ea nu pare niciodata isterica, ci doar plictisita de incompetenta celorlalti. Chiar si in cele mai oribile momente ale sale, Miranda e atasanta ca o pacoste amuzanta despre care te intrebi cui ii va face urmatoarea rautate. Trebuie sa fii un diavol de actrita ca sa reusesti asa ceva.
Diavolul se imbraca de la Prada - The Devils Wears Prada; regia David Frankel, cu Meryl Streep, Anne Hathaway, Emily Blunt, distribuit de InterComFilm, premiera romaneasca: 06.10.2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO