Ziarul de Duminică

Memorii, jurnale, convorbiri

Memorii, jurnale, convorbiri
07.09.2007, 16:27 37

Cu intermitente, in colectia Memorii, jurnale, corespondente a editurii Humanitas, coordonata de Oana Barna, apar volume remarcabile, semnate de personalitati care au marcat cultura romana.

Annie Bentoiu - Timpul ce ni s-a dat. Memorii 1944-1947. Editia a doua. In anii mentionati, autoarea a fost martora instaurarii comunismului in Romania. Nu s-a multumit sa observe: a citit despre cele traite, a reflectat asupra lor, a descoperit mecanisme. De aceea, amintirile ei depasesc genul memorialistic si se constituie intr-un adevarat manual de istorie a acelor vremuri tulburi.

Jeni Acterian - Jurnalul unei fete greu de multumit. 1932-1940. Editie noua revazuta. Texte alese si note biografice de Arsavir Acterian. Editie ingrijita, traduceri din franceza, note bibliografice si prefata de Doina Uricariu. Aceasta a doua editie a jurnalului lui Jeni Acterian apare sub titlul dat de autoarea insasi, cu o prefata a ingrijitoarei editiei continand povestea conservarii si publicarii caietelor manuscrise si cu anexe care completeaza imaginea personalitatii autoarei (Scrisori si Caietul Clubului "Pana Trasnita"). Desi opera ei cuprinde doar acest exceptional jurnal si un volum de corespondenta, ambele aparute postum, Jeni Acterian face parte din familia marilor intelectuali interbelici.

Sanda Stolojan - Amurg senin. Jurnal din exil parizian 1997-2001. Traducere din franceza de Sanda Stolojan si Dana Petrisor. Autoarea comenteaza evenimentele anilor 1997-2001 din Romania, din Franta si din intreaga lume, cateva teme revenind aproape obsesiv: prietenia intelectuala cu Cioran, spiritul francez si duhul romanesc, prietenii atinsi de boli grave, inevitabila presimtire a propriului sfarsit. Sanda Stolojan s-a stins din viata in 2005.

Mihai Cantuniari - Barbatul cu cele trei morti ale sale. (Din ciclul Omul cu iarba). Sub forma de jurnal, autorul diseca nemilos anii "Epocii de aur" si prezentul dezamagitor, refugiindu-se cu voluptate numai in miraculosii ani '60. Intr-o sinceritate absoluta, se judeca pe sine, ceea ce da valoare cartii. Fragmente din acest volum au aparut in revista Romania literara sub genericul "Imbatranind tacut pe canapele roase".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO