Ziarul de Duminică

Memorii în bocanci şi bagaje pierdute/ de Stelian Ţurlea

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Stelian Turlea

02.05.2013, 23:59 229

Călin Hentea

Memorii în bocanci

Editura Cartea românească

Călin Hentea, un ofiţer cunoscut până acum mai ales ca autor al unor articole şi cărţi despre propagandă, reuşeşte cu această carte o premieră în literatura memorialistică românească postdecembristă - anume, primele confesiuni provenite direct din interiorul organismului militar. El scrie despre cea a văzut şi simţit între 1986 şi 2008. „Am simţit o irepresibilă nevoie de a depune mărturie asupra celor trăite cât timp am fost îmbrăcat în haine kaki care nu mi-au aparţinut niciodată: pe bune, fără cosmetizări şi festivisme, fără sintagme de lemn, fără acea autocenzură purtată adesea inconştient. Am pus pe hîrtie acele lucurui care mi-au rămas mie în minte şi care îndeobşte nu apar în relatările curente despre militari.”

 

James Joyce

Stephen eroul

Editura RAO

Traducere din limba negleză, prefaţă, tabel cronologic şi note de Mihai Miroiu. Acest roman a fost început de Joyce în 1904 şi abandonat în iunie 1905. A fost publicat prima oară ân 1944, la un an după moartea auorului, cu serioase lacune, completate în ediţiile ulterioare. Romanul conturează protretul lui Stephen Daedalus, un tânăr de optsprezece spre nouăsprezece ani, student, şi este o primă versiune a „Portretului artistului la tinereţe”, fără concentrarea şi analiza minuţioasă a acelei scrieri, prin urmare cu destule stâgăcii, au spus criticii, vizibil o creaţie de început. Personajul reapare apoi în marile cărţi ale lui James Joyce.

 

Alasdair Gray

Sărmane creaturi

Episoade din tinereţea lui Archibald McCandless, medic şi funcţionar scoţian în domeniul sănătăţii

Editura Polirom

Traducere din limba engleză şi note de Magda Teodorescu. „Pornind de la motivul clasic al manuscrisului găsit, cartea preia şi transformă într-un mod inedit mitul livresc al lui Frankenstein. Personajul central frumoasa Bella Baxter, o tânără gravidă care se sinucide aruncându-se într-un râu. Cadavrul recuperat este preluat de genialul chirurg Godwin Baxter, care foloseşte trupul femeii şi creierul copilului ei încă nenascut pentru a crea o fiinţă nouă: o femeie matură, dar cu mintea unui bebeluş.” „Povestea pe care o spune Gray aici este o combinaţie între Frankenstein şi Candide... Pe parcursul ei, autorul oferă dialoguri savuroase, un final triplu elaborat cu măiestrie şi numeroase pagini nespus de spirituale şi de inteligente.” (Washington Post Book World)

 

Jordi Punti

Bagaje pierdute

Editura Curtea veche

Traducere din limba catalană şi note de Alexandru M. Călin. „Un tânăr catalan descoperă că singura moştenire a tatălui care l-a abandonat în copilărie sunt trei fraţi vitregi cu acelaşi prenume, Cristóbal, Christof, Christopher şi Christophe, reuniţi pentru a reconstitui istoria personală a tatălui absent. Naraţiunile celor patru „cristofori“ de naţionalităţi diferite, bazate pe relatările propriilor mame, scot la iveală aspecte semnificative din viaţa camionagiului picaresc Gabriel, abandonat la naştere, crescut la orfelinat şi, la maturitate angajat al unei firme barceloneze de mutări, hoţ de bagaje alese la întâmplare, donjuan şi cartofor redutabil.”

 

Tiberiu Ioan Popescu

Unsprezece paşi

Editura Vremea

„Cel mai frumos dar în viaţa unui om este iubirea, cel mai urât sentiment este suspiciunea - prezintă editura această carte. David, un copywriter celebru, plictisit de viaţa sa monotonă cade în păcatul curiozităţii şi se lasă pe mâna destinului. Obsedat de femei blonde şi politică, bărbatul apelează la tertipuri periculoase pentru a câştiga încrederea prietenilor. David reprezintă tipologia perfectă a societăţii moderne. Prins în vârtejul vieţii obişnuite, bărbatul modern nu mai consideră iubirea un lucru primordial. Monotonia îl orbeşte. Într-un final, exact acest sentiment îl va izbăvi.”

 

Adrian G. Romila

În drum spre sud

Roman de aventură

Editura Brumar

Este debutul în roman al lui Adrian Romilă, critic literar nemţean. Cartea combină două serii diferite: o istorie propriu-zisă, călătoria vasului „Bounty”,în 1787-1788, către Tahiti, când are loc revolta echipajului împotriva căpitanului Bligh – poveste care ajunge să se transforme într-un simbol al aventurii; iar pe de altă parte, istoria formării ca scriitor a autorului cărţii. Prima parte este reconstituită prin scrisorile unui fost locotenent. Însoţindu-l pe acesta în aventura sa pe corabie, printre trădări şi patimi, autorul îşi defineşte literatura ca pe o formă de evadare. Orice fel de călătorie este către cea mai bună lume posibilă.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO