Ziarul de Duminică

MEMORIA CARTII POSTALE / Minciuni si adevaruri de pe front

MEMORIA CARTII POSTALE / Minciuni si adevaruri de pe front
11.02.2009, 15:13 176

 
Retorica oficiala s-a pastrat aproape nestirbita in enormul material de propaganda tiparit, filmat sau inregistrat in epoca - dovada a intentiilor si intereselor liderilor militari si politici ai vremii, in cazul de fata maresalul Ion Antonescu si civilul Mihai Antonescu. Realitatea frontului a fost consemnata intr-un limbaj sec si rigid in rapoartele si sintezele militare, iar arhivele sunt atat de pline de astfel de documente, incat este cumplit de greu sa le identifici, clasifici si sintetizezi. Cel mai dificil de restaurat este profilul individual al militarilor trimisi intr-un razboi pe care fiecare l-a trait in felul sau unic. Putine, fragmentare si extrem de imprastiate sunt marturiile epistolare autentice pastrate din razboi, sub forma de carti postale sau scrisori de campanie. O prapastie uriasa separa mesajul ilustratiei oficiale de pe fata unei carti postale militare gratuite de textul inghesuit marunt pe verso, insotit de inevitabila stampila militara de cenzura si de atentionarile: "A nu se scrie nimic in legatura cu armata" si "Anu se pune localitatea".
Pe o astfel de carte postala militara am gasit selectata o fraza patriotic-mobilizatoare dintr-un discurs al lui Ion Antonescu din 26 ianuarie 1941, imediat dupa infrangerea rebeliunii legionare:"Dati patriei tot ce este mai bun in voi... fiindca astazi se toarce sub ochii vostri soarta de veacuri a lumii. Si la implinirea ei fiecare trebuie sa va simtiti chemarea. Regele si Statul asteapta de la toti implinirea datoriei". Doar peste doi ani, la 18 decembrie 1943, sublocotenentul Dan Manu din Regimentul 5 Calarasi aflat undeva pe frontul de est ii scria tandru si poetic iubitei sale, domnisoara Oltea Sfat din Bucuresti, pe o ilustrata cu o grafica "de sezon" reprezentand "Romania si Germania camarazi de azi si pentru totdeauna" astfel: "Oltulet drag, pe cartea postala cu poza de iarna - cadou de la nenea Sandu Bonciu - cu care sunt iarasi impreuna de doua zile amandoi iti trimitem mai multe urari de bine. Toate sa-ti vina pe drumul unui fulg de zapada sau pe suieratul vanttului care ne obliga pe cat putem sa stam si noi in barlog. Oltulet drag, astept de la tine de Craciun o fotografie mare, mare... asta drept cadou de anul nou. Da? Imbratisari Sandei si lui Marius".
 
Fara atatea fineturi romantice si caligrafie studiata, dar cu mult suflet sunt randurile scrise cu creionul de soldatul Radu Ion din Regimentul 23 Infanterie, la 11 februarie 1945, catre ai sai din comuna Jilava, jud. Ilfov:"Scumpi(i) Mei Parinti si Surioara. Primind c.p. pe care ati scris mea parut bine ca va mai ginditi si la mine. Veti sti ca sunt foarte suparat ca nu mai sunt cu nici un baiat dela mine. Niculae alui Cristea sade de vorba cu varul lui Tite a lui Ciutu impreuna cu toti baieti(i) din Copaceni. Gheorghe este ranit. Ne mai avand loc de scris va zic la revedere. Ionel".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO