Ziarul de Duminică

Matisse la Timişoara/ de Ziarul de duminică

Matisse la Timişoara/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

20.08.2015, 23:42 36

La 16 august, la Palatul Baroc din Piaţa Unirii, Muzeul de Artă Timişoara s-a deschis expoziţia internaţională Henri Matisse – „Triumful modernismului”. Curatorul expoziţiei – Thomas Emmerling. Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică între orele 10.00 - 17.30, până în data de 20 septembrie 2015.

Expoziţia dedicată lui Matisse este parte a proiectului prin care Muzeul de Artă doreşte să ofere publicului său oportunitatea de a admira la Timişoara lucrări semnate de mari maeştri ai artei europene: Rembrandt, Picasso, Dali, Tolouse-Lautrec sau Chagall.

 

Henri Matisse (1869-1954) este considerat, alături de Pablo Picasso şi Marcel Duchamp, unul dintre cei care au definit noile curente ale artei plastice de la începutul secolului XX. Grafician, pictor şi sculptor, artistul francez a fost numit de Picasso „cel mai bun dintre noi”.

Cuprinzând 110 litografii, expoziţia deschisă la etajul al doilea al Muzeului de Artă Timişoara prezintă una dintre cele mai directe expresii ale gândurilor şi expresivităţii genialului artist. Privitorul va putea distinge în lucrările de pe simeze încercările lui Matisse de a rezolva anumite probleme de ordin ideatic, compoziţional sau stilistic care se regăsesc în multe dintre celebrele sale picturi.

Matisse iubea numeroasele posibilităţi pe care le oferea litografia, pasiunea sa transformându-l într-unul dintre cei mai importanţi artişti grafici din istorie. Acesta i-a influenţat pe numeroşi alţii precum Marc Chagall, George Rouault sau Georges Braque.

„Întotdeauna am considerat desenul altceva decât un exerciţiu al unei anumite dexterităţi. Pentru mine, este o modalitate deliberat simplificată de expresie a spontaneităţii, care ar trebui să pătrundă fără stângăcie direct în mintea spectatorului. Compar desenul cu un gest expresiv, posedând în acelaşi timp avantajul permanenţei.” (Henri Matisse)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO