Ziarul de Duminică

Mărturia unei supravieţuitoare: „Am fost sclava Daesh”/ de Any Hariga

Mărturia unei supravieţuitoare: „Am fost sclava...

Autor: Ziarul de Duminica

13.05.2016, 00:01 77

Jinan, împreună cu Thierry Oberlé

Am fost sclava Daesh.

Povestea unei fete kurde răpite de Statul Islamic

Editura Polirom

Traducere de Cezar Petrilă. Este mărturia unei supravieţuitoare, a uneia dintre nenumăratele femei care au avut aceeaşi soartă şi au plătit uneori cu viaţa.

„Daesh a intrat în sat! Daesh atacă!” Jinan se aştepta ca într-una din zile să fie nevoită să plece în grabă. Încă de la începutul verii lui 2014, sentimentul unui pericol iminent se răspândise în întreaga regiune şi, odată cu el, senzaţia că avea să se prăbuşească o lume: a ei.

Jinan avea optsprezece ani când a fost răpită împreună cu familia de jihadiştii Statului Islamic. Era proaspăt căsătorită. Vândută într-o piaţă de sclave din Mosul unor luptători Daesh, este sechestrată, torturată şi obligată să se convertească la islam, urmînd să aibă soarta tuturor prizonierelor nemusulmane ale Statului Islamic, aceea de a fi folosite ca sclave sexuale de jihadişti. Timp de trei luni a trăit într-un adevărat infern, însă a avut noroc, reuşind să fugă.

 

Din cuprins:

La şcoala domnului Shukri / O căsătorie prost aranjată / Închisoarea Badush / Falsul atac aerian / Întoarcerea la Tal Afar / Pieţele de sclave pentru casele din Mosul / Abdullah „Geambaşul”, angrosistul de femei / Apa cu şoareci morţi / Convertirea / Marea evadare

Jinan s-a născut într-o familie de yazidiţi (grup religios de etnie kurdă) pe 7 ianuarie 1996, la poalele muntelui Sinjar, într-o localitate de la graniţa dintre Irak şi Siria. La 4 august 2014 a fost răpită în cursul unui raid desfăşurat de forţele Daesh.

Thierry Oberlé este reporter pentru Le Figaro din 1997, specialist în probleme legate de Maghreb şi continentul african. Este preocupat de terorismul internaţional. A mai scris, în colaborare cu Isabelle Lasserre, Notre guerre secrète au Mali (2013).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO