Ziarul de Duminică

Martin Gilbert - Churchill and the Jews: A Lifelong Friendship

Martin Gilbert - Churchill and the Jews: A Lifelong Friendship
18.01.2008, 20:38 41

Henry Holt, 2007
"Ideea centrala care caracterizeaza relatiile dintre evrei si nonevrei este ca evreul este diferit. Are un aer diferit. Gandeste diferit. Are traditii si mosteniri culturale diferite. Refuza sa fie asimilat." Poate parea surprinzator, dar aceste randuri scrise in 1937 poarta semnatura lui Winston Churchill. Mai grav, autorul aprecia ca "evreii invita, involuntar, la persecutii, fiind partial responsabili de ostilitatea cu care sunt tratati".
Articolul neverosimil, intitulat Cum pot combate evreii persecutiile, nu a fost publicat niciodata, desi Churchill l-ar fi oferit mai multor ziare din Marea Britanie si SUA. Abia in 1940, o gazeta din Albion i-a cerut permisiunea de a-l edita, dar a fost refuzata ferm.
Textul a fost descoperit de doctorul Richard Toye, profesor de istorie la Universitatea Cambridge, in arhivele lui Churchill, in timpul documentarii pentru o carte care a fost tiparita anul trecut. Inainte chiar de aparitia lucrarii, in presa din Marea Britanie au fost divulgate fragmente din articolul "pervers" si "antisemit" al lui Churchill.
Martin Gilbert, considerat biograful oficial al fostului premier britanic, si-a atacat insa dur confratele, acuzandu-l ca nu a examinat decat superficial bibliografia si ca alearga dupa senzational. Gilbert insusi publicase documentul incriminat inca din anii '80 ai secolului trecut. In plus, il identificase pe adevaratul autor al materialului, in persoana lui Adam Marshall Diston, un reprezentant al partidului fascist britanic condus de Oswald Mosley.
Toye a fost nevoit sa-si accepte public eroarea, dar a tinut totusi sa-si apere opiniile, sustinand ca, desi Churchill nu a scris articolul, a fost de acord cu el, ba chiar si l-a asumat, dovada stand imprejurarea ca ar fi incercat sa-l publice.
La randul sau, Gilbert a raspuns cum stia mai bine, adica scriind o carte exemplara prin cercetarea aproape exhaustiva a izvoarelor istorice si prin acuratetea argumentarii. Studiul sau il poate convinge pana si pe cel mai infocat sceptic de faptul ca Churchill a fost, daca nu un prieten de-o viata sau un "batran sionist" cum se caracteriza singur, atunci macar un avocat pragmatic si constant al evreilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO