Ziarul de Duminică

Mario Vargas Llosa la Cluj Napoca/ de Ziarul de duminică

Mario Vargas Llosa la Cluj Napoca/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

23.05.2013, 23:54 91

Celebrul scriitor Mario Vargas Llosa, laureat al premiului Nobel pentru literatură, pentru a treia oară în România, s-a aflat la începutul săptămânii la Cluj, unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babes Bolyai. „Laudatio” a fost susţinută de profesorul Corin Braga, decanul Facultăţii de Litere şi directorul Centrului de Cercetare a Imaginarului de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Corin Braga a declarat că vizita lui Mario Vargas Llosa la Cluj este o onoare şi o bucurie, o întâlnire cu literatura de mare calitate. „Llosa este unul din cei mai importanţi scriitori contemporani, a fost nominalizat ca unul din cei mai importanţi 20 de intelectuali din lume. Dincolo de această recunoaştere internaţională, el este un mare scriitor, care nu are nevoie de niciun premiu ca să îşi arate valoarea, citindu-i pur şi simplu cărţile. Humanitas şi alte edituri au tradus Llosa, aproape toată opera sa este tradusă în româneşte, de aceea cred că este foarte important ca un asemenea scriitor să se întâlească cu studenţii, care învaţă, îl folosesc ca materie de studiu. Faptul că Llosa vine la Cluj este o onoare pentru noi, o bucurie, o întâlnire cu literatura de mare calitate, cu unul din clasicii în viaţă ai literaturii”, afirmă Braga.

„Este unul din cele mai importante evenimente din istoria noastră de aproape 450 de ani”, a punctat rectorul Ioan Aurel Pop.
„Vă mulţumesc pentru acordarea acestui titlu – a spus Mario Vargas Llosa. Sunt conştient că această distincţie a unei universităţi de prestigiu îmi impune şi o responsabilitate în privinţa muncii intelectuale şi a conduitei civice; voi face ce îmi stă în putinţă pentru a fi la înălţimea aşteptărilor şi pentru a nu-i dezamăgi pe cei care s-au gândit la a-mi acorda acest titlu.” Laureatul premiului Nobel pentru Literatură a ales să vorbească despre rolul scriitorului şi al povestitorului în comunităţi şi în societate din cele mai vechi timpuri până în prezent. „Acest DHC se datorează muncii mele de scriitor, vocaţiei pe care am resimţit-o de când eram foarte tânăr, să visez poveşti şi să le materializez prin intermediul cuvintelor. Ce a adus literatura, ce a adus ficţiunea, care este mama literaturii, progresului, civilizaţiei umane?”, s-a întrebat retoric Vargas Llosa care a mărturisit că nu împărtăşeşte opinia conform căreia progresul civilizaţiei, ştiinţei, societăţii per ansamblu este conferit doar de specialişti, în sensul tehnic al cuvântului. „Avem nevoie de salvatori, de descoperitori, de filologi, de poeţi.”

Duminică seară, Sala Mare a Teatrului Naţional Cluj a găzduit premiera piesei „O mie şi una de nopţi”, regizată de Andreea Iacob, în prezenţa celebrului scriitor. Piesa, în traducerea Luminiţei Voina-Răuţ, este o adaptare a lui Mario Vargas Llosa după poveştile Şeherezadei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO