Ziarul de Duminică

Marinela, în Globus la Univers/ de Stelian Ţurlea

Marinela, în Globus la Univers/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

12.12.2013, 23:58 54

Editurile noastre publică sute de cărţi în fiecare lună, o enormă producţie de carte, care copleşeşte de-a dreptul cititorul intrat într-o librărie. Prin rubricile diverse ale „Ziarului de duminică”, rubrici care au ca subiect cartea, ne-am propus să fim un ghid pentru cel care doreşte să se informeze, încât, atunci când ajunge într-o librărie, să se poată orienta mai uşor. La „Cartea de literatură” sunt semnalate cărţi aflate deja pe rafturi, între care facem, fireşte, o selecţie. La fel se întâmplă cu cartea de istorie, de ştiinţă, de economie, de artă. Le sunt destinate cronici cărţilor asupra cărora merită să ne oprim mai mult, din diverse motive, explicate alte ori pe larg de cei doi cronicari literari ai ziarului. Atenţie aparte mai primesc colecţiile. Asupra unui titlu tradus ne oprim pe îndelete în fiecare număr. Din noianul de volume în curs de apariţie sau în pregătire alegem câte unul pe care îl prezentăm printr-un fragment, sperăm incitant, la rubrica „Avanpremieră”. În sfârşit, în cadrul rubricii de faţă, am invitat editurile să ne semnaleze câte o carte aflată în pregătire, să ne prezinte, pe scurt, de ce merită acea carte să apară, să fie cumpărată şi citită.

 

*

*     *

La rubrica Colecţii din acest număr al ziarului prezentăm colecţia Globus. Editura ne anunţă că este pe cale să apară un nou titlu în această serie de tradiţie, un pasionant roman al lui Benito Pérez Galdós, scriitor iconic al literaturii spaniole.

Marianela, unul dintre cele mai cunoscute şi mai profunde romane ale autorului, ne face să ne punem întrebarea: ne ajută oare ochii să distingem adevărata frumuseţe? Pablo, un tânăr orb din naştere, crede că frumuseţea este întotdeauna expresia bunătăţii şi a virtuţii. Se simte fericit când este însoţit în plimbările sale de Marianela, o tânără orfană, plăpândă şi diformă, căreia cei din jur îi repetă neîncetat că nu e bună de nimic. În localitate soseşte un medic care îl operează pe Pablo pentru a‑i reda vederea. Verişoara tânărului, frumoasa Florentina, vine să fie alături de Pablo în timpul convalescenţei. Tânărul se vindecă şi, aidoma oamenilor care ies din peştera lui Platon, poate vedea „realitatea“. Marianela nu doreşte ca Pablo să‑i vadă chipul. Se teme.

Benito Pérez Galdós (1843‑1920) este considerat un ilustru reprezentant spaniol al romanului realist din secolul al XIX‑lea. În Spania este unul dintre cei mai iubiţi romancieri, iar în 1897 a devenit membru al Academiei Regale Spaniole. Printre cele mai cunoscute romane ale sale sunt Episoadele naţionale, o serie de patruzeci şi şase de romane evocând cele mai importante evenimente din istoria Spaniei dintre 1808 şi 1868, Fortunata şi Jacinta, Doña Perfecta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO