Ziarul de Duminică

Mari spioane/ de Ziarul de duminică

Mari spioane/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

26.11.2015, 23:55 186

Vladimir Fedorovski

O lume secretă

Mari spioane din secolul al XX-lea

Editura Corint

Traducere de Diana Morăraşu. Prefaţă de Ion M. Ioniţă.

Frumoasa baroană Budberg a pus la cale cel mai mare complot împotriva Kremlinului roşu înainte de a deveni agent dublu. Elisabeta Zarubina a furat secretele bombei atomice americane în beneficiul URSS. Celebra actriţă de cinema Olga Cehova a devenit cea mai bună prietenă a Evei Braun, dezvăluindu-i lui Stalin secretele naziştilor. Margarita Konenkova, o spioană desăvârşită, l-a sedus pe Albert Einstein la ordinul Moscovei, iar formidabila reţea de „rândunele” a KGB-ului penetrează şi astăzi cele mai înalte sfere ale politicii occidentale. Elsa Triolet şi Maria Romain Rolland figurează printre „femeile influente” care au însufleţit o adevărată „orchestră roşie” a intelectualilor occidentali. Fiecare dintre ele ar fi trebuit să moară de o mie de ori dacă fiecare zi, fiecare ceas din viaţa lor nu ar fi fost un adevărat duel cu evenimentele dramatice ale Istoriei.

Pornind de la mărturii şi arhive inedite şi întemeindu-se pe experienţa personală de diplomat în timpul marilor răsturnări din Est, Vladimir Fedorovski, martor privilegiat al acestor momente majore ale secolului al XX-lea, ne introduce în universul secret al marilor spioane „venite din ţinutul frigului”, care au schimbat cursul istoriei.

„Stabilit la Paris, în buna tradiţie a exilaţilor ruşi din timpul revoluţiei bolşevice – scrie prefaţatorul –, Vladimir Fedorovski, fost diplomat sovie­tic şi susţinător al lui  Gorbaciov, devine un prolific scriitor concentrându-se asupra istoriilor complicate ale secolului alXX-lea.

Istorii în care femeile-spion au jucat un rol complicat, uneori de succes, alteori tragic, volumul de faţă fiind dedicat agentelor rusoaice. Viaţa lor poate fi cât de cât reconstituită pe baza unor memorii şi a puţine documente. Cele câteva

supra­vieţuitoare au lăsat jurnale şi confesiuni. Maestre ale mistifică­rii şi ale jocului dublu, aceste femei remarcabile au stârnit pasiuni şi au ajuns să manipuleze personaje influente din înalta societate occidentală, din politică, din mediul artistic. Ele au fost mijlocul perfect prin care va fi pusă în aplicare teo­ria lui Lenin privind racolarea «idioţilor utili», dispuşi să se pună în slujba comunismului.

Dar cine erau ele şi cum au ajuns în slujba serviciilor secrete?

«Venite pe lume în zorii noului veac, moştenitoare ale socie­tăţii victoriene a secolului al XlX-lea, ele au fost pregătite pen­tru o existenţă facilă, adică burgheză şi uneori chiar aristocratică, pentru o viaţă de plăceri şi de frivolitate lipsită de griji; dar iată că s-au trezit aruncate brusc într-un univers ostil, în care totul se prăbuşea, pentru ca mai apoi să se deschidă vertiginos în faţa perspectivelor unei noi ordini sociale.

Asemenea tuturor rusoaicelor cu aceleaşi origini şi din ace­eaşi clasă, ele au fost sortite pribegiei, terorii, nebuniei, reduse la condiţia de a trăi din pomeni, forţate uneori să îşi ia zilele... Tra­gediile lor personale erau un reflex al catastrofei universale în care au fost târâte. Iar aceste eroine ale cataclismului istoric nu şi-au datorat salvarea decât unei invincibile voinţe de a trăi, de a supravieţui în momentul prezent, fără a se gândi la ziua de mâine, viitorul lor construindu-se de la o zi la alta», spune Fedorovski.

Primul Război Mondial şi victoria lui Lenin în Rusia sunt cataclisme istorice. Noua ideologie susţinea că va urma con­fruntarea pe viaţă şi pe moarte a sovietelor cu imperialismul mondial, mersul istoriei fiind către prăbuşirea implacabilă a capitalismului şi triumful la nivel planetar al socialismului vic­torios. Pe ruinele Europei devastate la o scară cum nu se mai văzuse până atunci în istorie, începea noua confruntare sau «marele război civil» care va sfâşia din nou continentul.

Ideologia luptei de clasă se va ciocni cu ideologia luptei de rasă. Ambele urmăreau să distrugă orice fărâmă de viaţă liberă. Omul urma să fie înrolat sau zdrobit. O luptă în care avantajele vor trebui obţinute cu orice preţ, pe orice căi, cu orice sacrificii. Spionaj, şantaj, manipulare, diversiune, crimă, teroare. Iată o re­ţetă la care spioanele venite din frig au contribuit din plin.

«De ce şi cum atâtea femei tinere au devenit spioane în cursul secolului al XX-lea? » se întreabă Fedorovski în numele cititorilor săi.

Şi explică:

«Spionajul a intrat în viaţa lor ca o scândură de salvare, ajutându-le să îşi ţină capul deasupra apei în mijlocul furtunilor acelei epoci crunte. Aruncate în vâltoarea evenimentelor, ele au fost, asemenea atâtor alte femei, lovite de tragedii teribile, fiind totodată supuse unor presiuni groaznice, generate de maşinăria de măcinat oameni pusă în mişcare de dictatura roşie. La drept vorbind, aceste femei excepţionale nu erau lipsite nici de inteli­genţă, nici de luciditate, nici de convingeri. Dar ele au fost ade­sea supuse abuzurilor implacabilului sistem de control al Siguranţei Statului sovietic şi al responsabililor lui, consideraţi maeştri în arta manipulării spiritelor.

Cu toate acestea, de cele mai multe ori, colaborarea lor cu serviciile de informaţii nu era rezultatul unui act disperat; din contră, implicarea lor era rodul unor eforturi perfect asumate şi raţionale, la care au consimţit în speranţa că, prin asta, îşi vor salva familia, apropiaţii, prietenii luaţi ostatici de către re­gimul totalitar. Ele însele erau nişte incredibile manipulatoare ale destinului.»

Pentru a nu cădea în haosul destinelor manipulate ale perso­najelor sale, Vladimir Fedorovski este nevoit să recurgă la clasi­ficări, îşi împarte spioanele în clase şi genuri, ca în biologie.

Marile clase evocate sunt pionierele, tehnicienele, estetele şi agentele farmecului. Fiecare clasă are propriile maestre ale jo­cului secret în momente cheie ale istoriei.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO