Ziarul de Duminică

Maratonul "Bucuresti Jazz Festival"

18.10.2002, 00:00 37

Din prima clipa te frapeaza durata festivalului. A inceput pe 15 si se va incheia pe 27 septembrie, avand programate 12 concerte, majoritatea la salile Radio si ArCuB, de la ora 19. In editiile precedente (cele trei) constatandu-se ca serile prea lungi de jazz obosesc, s-a trecut la versiunea mai multor concerte, doua formatii pe seara (program ce se va incheia inainte de ultimul metrou) si preturi accesibile (intre 52.500 si 105.000 lei). Cheia acestui festival a fost de la inceput si ramane colaborarea cu centrele culturale si serviciile culturale ale ambasadelor tarilor europene si ale Statelor Unite.
Este, fara indoiala, cel mai lung festival de profil petrecut vreodata in Romania. Are cea mai variata gama de participanti. si propune o seama de premiere. Programul de prezentare a jazzului tanar este extrem de consistent : chiar in aceasta seara, la ArCuB, vor canta Big Band-ul Universitatii Nationale de Muzica si New Academic Jazz Quartet. Jazzul traditional va fi reprezentat ca de obicei de Johnny Raducanu, Marius Popp, Garbis Dedeian si nu numai, dar componenta jazzului etno va fi mult mai puternica decat in anii trecuti. si ne referim aici la nume precum Richard Galiano care a aparut alaturi de Michel Portal (Franta), Maria Raducanu, Carlos Baretto din Portugalia sau grupul multinational Transylvaniana, condus de Maurice de Martin (in care se afla si Mircea Tiberian). Canta trei big band-uri, sunt programate multiple manifestari conexe (expozitie de afise de jazz, lansari de disc, aparitia unui calendar de jazz realizat de Florian Lungu) si puteti asculta nu mai putin de 24 de solisti sau formatii romani si straini. Vedeta straina a festivalului va canta maine, 19 octombrie, la Sala Radio si este chitaristul si compozitorul american John Scofield instrumentist inovator, incisiv, plin de prospetime, exceptional tehnician si maestru al frazarilor elegante, care apare la Bucuresti in formula in care a realizat si ultimul sau album, "Uberjam".

Acest material apare in Ziarul de Duminica, suplimentul cultural al Ziarului Financiar

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO