Ziarul de Duminică

Mangalia, un oraş pedepsit de mare şi de istorie/ de Ziarul de duminică

Mangalia, un oraş pedepsit de mare şi de istorie/ de Ziarul de duminică

Mangalia, un oraş pedepsit de mare şi de istorie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

08.07.2011, 00:00 178

Ediţie îngrijită de Elisabeta Moraitaki,sora artistului. Cuvânt-înainte de Dan Grigorescu. Superbul album*a apărut odată cu volumul de memorii prezentat de ziarul nostrusăptămâna trecută şi este deschis de fila de dicţionar concepută deDan Grigorescu pentru "Dicţionarul Avangardelor", din 2005. Este,cum spune chiar autorul, "o compilare de texte şi desene sporadicadunate, pentru a prezenta un scurt istoric al Mangaliei, cumăreţiile, tragediile şi supravieţuirea oraşului până în zilelenoastre - 2010. Bântuit şi pedepsit de mare şi de istorie, oameniide astăzi au continuat, prin inerţia timpului, asasinarea lui,desfigurând această poezie lirică, căreia i-a rămas doar numele.Aceste desene sunt un act disperat pentru a salva, prin modestelemele mijloace, fosta lui imagine şi pe care le ofer timpului cu oimpotentă sfidare în faţa obtuzei sale expresii actuale, atâturbanistice, cât şi arhitectonice, străine locului, timpului,climei şi inerţiei istoric, desconsiderate de arhitecţii autori aiactualului proiect existent."

"Cum clepsidra primului său stadiu de viaţă s-a cernut laMangalia, în irepetabila unicitate a unei aşezări magice, imagineaei nu putea fi mistuită de uitare - scria Ştefan Delureanu,prietenul pictorului şi arhitectului Stephan Eleutheriadis, pe carel-am citat în numărul trecut. Nu a uitat de unde a plecat.Dragostea pentru Mangalia l-a urmărit toata viaţa, oricât dedeparte a fost de orăşelul de la malul Mării Negre". Desigur, estevorba despre acea Mangalie de până la 1960, când începereconstrucţia ei printr-o politică de demolări şi sistematizari, înspecial în zona centrală. Nostalgicii vor vedea un oraş care nu maiexistă, remarcabil însă prin frumuseţe.
*) Stephan Eleutheriadis, Mangalia, In memoriam, Elegiivizuale, Editura Omonia, Bucureşti 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO