Ziarul de Duminică

Mainile puterii

Mainile puterii

Winston Churchill

26.11.2008, 14:44 136

Dar oamenilor politici comunicarea nonverbala le este indispensabila si multi au luat, de-a lungul timpului, chiar lectii de actorie, sperand astfel sa-si controleze tinuta si sa-si compuna un repertoriu de miscari rafinate si expresive. Ceea ce nu i-a ajutat intotdeauna sa se fereasca de pozne. Margaret Thatcher, de pilda, desi a beneficiat mult timp de consultanta unor experti, a facut deliciul presei si al publicului dupa ce a schitat in aer simbolul victoriei, insa cu palma indreptata spre propriul chip. Neglijent desenat, acest semn, pe care Churchill l-a facut celebru in perioada celui de-al doilea razboi mondial, poate avea conotatii insultatoare. Mai recent, un ministru dambovitean de externe i-a raspuns neinspirat Regelui Spaniei cu pumnul inclestat si degetul mare ridicat sprintar, echivalentul american al OK. Inadecvat in aceasta situatie a fost nu gestul, ci contextul...
In plus, Istoria isi are chiromantii sai. Valentin Berejkov, o buna perioada translatorul principal al lui Stalin in relatiile cu Germania si cu tarile de limba engleza, s-a incumetat sa le ghiceasca in palma celor mai puternici oameni ai lumii: "Probabil ca sunt unul dintre putinii supravietuitori ai razboiului care a dat mana cu toate marile personalitati ale vremii: Stalin, Hitler, Roosevelt, Chou En-lai. Un scriitor mai talentat ar putea sa scrie probabil un roman intreg consacrat numai acestor strangeri de mana. E adevarat ca fiecare dintre ele era diferita si unica si, fara indoiala, fiecare dintre ele reflecta caracterul persoanei respective".
In amintirile sale, Berejkov povesteste ca Stalin si Hitler i-au dat senzatia unor reptile alunecoase si reci. Churchill, in schimb, l-a impresionat in mod placut. Atingandu-i mana, a avut o impresie tonica si confortabila. La randul sau, Roosevelt i-a sugerat putere si siguranta, iar pe Chou En-lai l-a considerat cordial si hotarat.
Uneori, un salut indiferent si anost in sine este viciat ulterior de o gafa care-i acorda, retrospectiv, un sens dezagreabil sau ostil. Barack Obama marturiseste amuzat, in Indrazneala de a spera, ca George W. Bush a folosit o solutie dezinfectanta dupa ce i-a intins prima data mana. Ritualul prezentarilor terminandu-se, Bush s-a intors catre unul din asistentii sai, "care i-a turnat multa solutie dezinfectanta". Bush i-a oferit si lui Obama, spunandu-i: "Nu am vrut sa fiu neigienic si am dat cu solutie".
La noi, I.G. Duca a lasat un veritabil studiu al mainilor contemporanilor. Pe cat de inerte si chircite i s-au parut cele ale lui Gheorghe Grigore Cantacuzino ("Nababul"), pe atat de deschise spre lume le-a gasit pe cele ale lui Tache Ionescu, stranii prelungiri ale ochilor si urechilor, antene spre exterior mai mult decat unelte. A fost entuziasmat de mainile frumoase ale lui Ferdinand, in care a descifrat nobletea si eleganta spiritului, dar deceptionat de prozaicele maini ale lui Ion I.C. Bratianu. Memorabile raman si randurile despre Maiorescu: "Cu totul alta era mana lui Titu Maiorescu. O mana inestetica, fara oase, si vestejita, dar vie, agitata, vorbitoare, extraordinar, surprinzator de elocventa. Trei sferturi din elocinta, din marea elocinta a lui Titu Maiorescu sta - oricat de paradoxal ar parea - mai mult in mimica mainii decat in puterea cuvantului sau. Cand vorbea, degetele lui erau in necontenita miscare. Ele accentuau, subliniau, completau, luminau, intunecau, subtilizau gandirea sa, nu numai cu o maiestrie neintrecuta, dar cu o putere de evocare pe care n-o poate intelege pe deplin decat cel ce a asistat la manifestatiunile oratorice ale lui Titu Maiorescu. Indeosebi, un deget, aratatorul, a jucat in elocinta lui Maiorescu un rol hotarator. Cele mai de seama dintre marile sale efecte de tribuna, Maiorescu le datoreste acestui deget intr-adevar magic".
Doar un singur deget le oferea, altitudinar si semet, regele Carol pana si ministrilor sai. Nu dorea sa se molipseasca de moravurile politice ale Orientului. Actualii oameni de stat jos, cum ii numea Tutea, voteaza insa la doua maini. Si tot nu le este de ajuns. Asta cand nu croseteaza in direct.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO