Ziarul de Duminică

Maidanezi de Bucureşti (I)/ de Andreea Braşovean, Vitalie Cojocari, Rareş Năstase, Cristina Jurca, Irina Gologan

Maidanezi de Bucureşti (I)/ de Andreea Braşovean,...

Autor: Ziarul de Duminica

03.10.2013, 23:49 96

O luna a trecut de cand un copil a fost ucis de maidanezi in Bucuresti. Drama lui a impartit Romania in doua, a schimbat o lege - contestata, oameni au iesit in strada. Suntem departe de a afla cine este vinovat pentru moartea baietelului. Si nimeni nu spune cum se va rezolva problema cainilor fara stapan. Stim insa ca pe spatele cainilor maidanezi cresc afaceri frumoase, si despre ele vorbim in aceasta editie „Romania, te iubesc!”

In Bucuresti, Primaria sectorului 2, pe raza careia a murit Ionut, a cheltuit aproape un milion de euro pentru a strange cainii vagabonzi. Legal, administratia de sector nici nu are astfel de atributii, dar banii au fost si sunt platiti pentru doua adaposturi. Fondurile au fost cheltuite pentru amenajarea a doua adaposturi care nu-si dovedesc utilitatea si inghit in continuare milioane de lei anual. Autoritatile de sector nu-si mai asuma acum investitiile, facute doar pentru a cosmetiza problema cainilor fara stapan. In anii trecuti primarii din cele sase sectoare au cerut descentralizarea serviciului de ecarisaj, dar responsabilii din primaria capitalei au refuzat ceea ce lasa loc de interpretari.

„De 23 de ani suntem condusi de caini cu doua picioare, care si-au luat angajamente si atatea promisiuni la vot, dar n-au facut nimic, suntem tara fara stapan "

Cainii fara stapan fac zi de zi victime in Bucuresti - oameni muscati, mutilati, ucisi in plina zi. Insa maidanezii n-au reusit sa sfasie haitele de oportunisti care au cheltuit si rispiesc in continuare milioane de euro aiurea. Cainii strazii musca in fiecare an sume consistente din bugetul capitalei, banii se evapora in numele protejarii animalelor. Suntem pacaliti de fiecare data la alegeri ca edilii vor rezolva problema maidanezilor. Sunt numai minciuni, dar nicio solutie. Promisiunile responsabililor au ajuns mai multe decat muscaturile animalelor de pe strada.

La randul lor, unele ONG-uri sunt paravan pentru alte afaceri. Donatii si sponsorizari generoase ajung tot mai putin pentru ingrijirea patrupedelor.

Cine plateste pentru moartea unui copil? Cine va raspunde pentru ca in 2013 o haita de caini au mutilat o familie? Cine se simte vinovat? Nimeni. La fel cum nimeni n-a fost in stare sa rezolve o problema, desi bugetele atrase de autoritati pentru asta au fost de milioane de euro.

A trecut aproape o luna de cand un copil a cazut victima maidanezilor. Cazul a facut valva in toata Romania, - a fost votata o lege, au urmat marsuri de protest pro si contra uciderii cainilor, cu ambele tabere extrem de vocale. Si a inceput o ancheta penala. In tot acest zgomot, cu multe informatii, s-a pierdut insa esentialul - CINE SE FACE VINOVAT, CUM POATE FI EVITATA O ALTA TRAGEDIE, CUM PUTEM REZOLVA PROBLEMA CAINILOR FARA STAPAN? Deocamdata nimeni nu raspunde, nimeni nu a fost pus sub acuzare. Nu au pornit anchete serioase pentru modul cum s-au tocat fondurile in privinta gestionarii maidanezilor.

Autoritatile se prefac ca aduna cainii din oras. Cele mai multe ONG-uri nu au adaposturi si fac protectia cainilor doar scandand, la proteste. Reprezentantii fundatiilor ii infiereaza ipocrit pe toti cei care propun incercari de rezolvare. Si primariile si asociatiile au la indemana fonduri uriase, risipite ineficient. Adoptiile sunt putine, si de cele mai multe ori, de forma. Aproape toti cainii adoptati ajung din nou pe strada.

Cum poate fi convinsa o femeie de blandetea cainilor fara stapan, dupa ce a fost atacata din senin, iarna intre blocuri? Ce le poti spune parintilor unor copii inconjurati de o alta haita, si refugiati la locul de joaca din cartier? Cum poti face diferenta intre cainii rai si cei cuminti, cand in Bucuresti se aduna in grupuri, ataca pe furis, si ucid?

Un copil de patru ani, a murit in chinuri, dupa ce a fost sfasiat de o haita de maidanezi. Oroarea s-a petrecut pe 2 septembrie, in zona Parcului Tei din sectorul 2, unde copiii, frati, iesisera la plimbare, cu bunica. Femeia i-a piedrut din ochi pret de cateva minute, crezand ca in parc se pot juca in liniste. Au intrat pe un teren vecin unde i-a atacat o haita de maidanezi. Doar fratiorul mai mare a reusit sa fuga. In fata unui incident atat de grav, autoritatile au luat act de nenorocire, dar in loc sa-si recunoasca vina, ca de 20 de ani nu gasesc o solutie pentru animalele fara stapan, s-au multumit sa se apere. Abia dupa tragedia infricosatoare parcul s-a umplut de hingheri.

Oficialii din primaria sectorului 2 au pasat din start raspunderea pentru tragedie.

In Romania trebuie sa moara un om ca sa realizam ca e o problema. Realizam problema, dar cu trecerea timpului responsabilii o trec cu vederea. Este rezumatul incompetentei tuturor administratiilor care s-au perindat prin primariile din Bucuresti. Functionari, primari, directori, birocrati si politicieni la un loc - cu totii timp de doua decenii au inteles sa risipeasca milioane de euro pe studii, rapoarte, monitorizari si propuneri dar animalele au ramas tot pe strazi, tot mai flamande si mai agresive.

Reprezentantii primariei sectorului 2 dau vina pe proprietarul terenului unde a avut loc atacul, uitand ca sunt direct responsabili chiar si de aceste terenuri private. Pamantul apartine unei firme cu actionariat spaniol, aflata acum in faliment.

Ce au facut inspectorii din primarie care sunt obligati atunci cand un proprietar nu se conformeaza, sa dispuna imprejmuirea unui teren urmand sa-si recupereze banii de la acesta in urma unui process? Unde sunt sanctiunile pe care primaria sectorului 2 ar fi trebuit sa le dea? Cate alte terenuri virane neingradite sunt langa parcuri, unde se joaca multi copii? Primarul Neculai Ontanu nu a mai iesit in public, de la acest eveniment.

Cine se simte oare vinovat macar moral pentru cea ce s-a intamplat? Primarul Ontanu, care nu si-a pastorit eficient institutiile din subordine? Directorul ADP, care a nu a reparat gardul si a permis ca intr-un parc public sa hoinareasca cainii vagabonzi? Angajatii firmei de paza, care au facut orice altceva in afara de paza? Serviciul de ecarisaj care nu exista cu adevarat? Directorul din primarie care nu l-a infiintat? Iubitorii de animale o fac responsabila in primul rand pe bunica lui Ionut, cea care a primit deja cea mai grea pedeapsa cu care va trai toata viata - si-a pierdut nepotii din ochi, iar intr-un parc dintr-o capitala europeana, asta inseamna moarte!

Primaria si Consiliul Local de la sectorul 2 anunta oficial ca nu au nicio atributie in gestionarea problemei maidanezilor. Si implicit nicio vina. Intr-un raspuns in scris, trimis prin Biroul de presa, autoritatile sectorului 2 au precizat negru pe alb ca nu detin adaposturi si nu au alocat deloc fonduri pentru strangerea cainilor. Si totusi primaria are in subordine un Centru Teritorial Veterinar, iar hotararile de Consiliu privind bugetul la sector arata ca acest Centru a primit in 2012 peste 2,3 milioane de lei, iar in 2013 inca 1,7 milioane de lei. Alte hotarari de Consiliu au permis infiintarea a doua adaposturi pentru caini: la Cernica in Ilfov si Butimanu, in Dambovita.

Primaria de sector nu a rezolvat si nu rezolva nici pe departe problema maidanezilor din sectorul 2. In doua adaposturi pentru care au fost investite sume mari sunt aceiasi caini de ani de zile. Primaria sectorului nu a mers pana la capat cu demersul, daca tot a vrut sa se implice in problema cainilor - adica nu a infiintat un serviciu specializat care sa stranga animalele fara stapan. Iar adaposturile nu au fost puse la dispozitia autoritatilor din Primaria capitalei care au atributii in strangerea patrupedelor. Cu alte cuvinte, edilii de la sector nu strang maidanezii de pe strazi, si tin la secret niste depozite de caini, care inghit anual bugete serioase. Sunt investitii care nu-i incalzesc cu nimic pe bucureteni.

In comuna Cernica, investitia a fost aprobata inca din 2007 iar valoarea proiectului se ridica la peste 720 de mii de lei, adica peste 230 de mii de euro la acea vreme.

La adapost nimeni nu doreste sa ofere explicatii. Terenul, de 5.000 de mp ii apartine unei bucurestence din sectorul 2. Femeia detine si o fundatie, si intre respectivul ONG si Centrul Teritorial Veterinar de la sectorul 2 exista un contract de inchiriere.

O localnica din comuna, angajata la adapost sustine ca banii pentru caini provin de la primaria sectorului 2.

La primaria Cernica, inspectorii de la Disciplina in Constructii sustin ca adapostul functioneaza illegal - nu ar avea nici autorizatie de constructie pentru amenajarille facute, nici aviz de functionare de la autoritatile veterinare. Adica o primarie si-a facut adapost illegal pe raza altei localitati.

Oficial, terenul este in proprietatea unei persoane fizice. La discutii cu inspectorii din Cernica a venit insa Cecilia Nicolicescu, directoarea Centrului Teritorial Veterniar de la sectorul 2.

Am intrebat la primaria sectorului 2, care ne-a comunicat in scris ca Centrul Veterinar nu detine adaposturi, neavand atributii in acest sens.

Si totusi, consilierii locali de la sectorul 2 au votat in 2011 pentru un al doilea adapost, la Butimanu in judetul Dambovita. O investitie si mai mare decat la Cernica- aproape 600 de mii de euro, adica peste 2,5 milioane de lei. Un deviz pentru constructie modificat ulterior printr-o alta hotarare de consiliu, care nici macar nu mai precizeaza valoarea finala a proiectului.

Aici la Butimanu adapostul de caini este amplasat strategic, are in fata o proprietate privata, un alt teren unde accesul este interzis. Asa ca dincolo de acest gard nu poate fi verificata investitia. Amenajarea a fost facuta cu maxima discretie, departe de ochii lumii. Uimitor este ca au fost alocati aproape 600 de mii de euro pentru o curte betonata, cu padocuri, plus o constructie de cativa zeci de metri patrati, fara etaj, si un gard inalt. Cu acesti bani poti ridica de la zero un bloc cu multe etaje, sau doua gradinite. Edilii sectorului nu isi mai asuma oficial nici aceasta investitie, desi a costat peste o jumatate de million de euro, din bugetul local!

Iata ce spunea in 2011 Primarul Ontanu, cand o femeie a fost ucisa in Bucuresti de maidanezi. Edilul se plangea ca Primarul Oprescu nu dorea descentralizarea gestionarii maidanezilor, la sectoare. Primarul Ontanu spunea si ca pana la o descentralizare, va ajuta cu personal Autoritatea de la Primaria Capitalei. Avertiza insa asupra unor scurgeri de fonduri.

Ambele investitii au fost aprobate si finantate la nivel de sector, desi singura autoritate competenta in aceasta privinta era Primaria Generala, prin intermediul ASPA. Legea finantelor nu permite ca banii sa fie cheltuiti din surse diferite, pentru aceeasi problema - in acest caz strangerea maidanezilor. E ca si cum in Bucuresti aceeasi strada ar fi asfaltata si de primaria Generala si de primariile de sector, decontarea banilor fiind ilegala. Curtea de Conturi nu s-a sesizat in acest caz, astfel se explica probabil si retinerea autoritatilor sectorului 2, care oficial nu recunosc ca au doua adaposturi.

La moartea copilului, Sorin Oprescu era plecat in concediu. Si l-a intrerupt abia dupa 3 zile de la tragedie, la presiunea societatii civile. NU si-a asumat o decizie radicala, si i-a lasat pe cetateni sa faca asta, in locul lui, cerand un referendum. Primarul general a inceput inclusiv sa planga, si a spus ca si-ar da demisia, daca i-ar putea reda viata lui Ionut. Primarul a varsat lacrimi si a cerut un audit la sefii hingherilor. In oras au continuat atacurile cainilor….

 

Reportaj difuzat de Protv în emisiunea „România, te iubesc!” din 29 septembrie 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO