Ziarul de Duminică

Lupul singuratic/ de Stelian Ţurlea

Lupul singuratic/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

24.06.2011, 00:10 215

În această rubrică din numărul din 29 aprilie, comentândprecedentul roman al lui Jo Nesbo tradus de Editura RAO,"Călăul", scriam că eroul, Harry Hole, reuşeşte să dezlege o partedintre mistere, nu şi pe cel care îl obsedează cel mai mult,moartea unei colege poliţist, pentru care răspunzător este chiarunul dintre cei cu care Hole lucrează. Presupuneam că misterulacesta se transferă următorului roman. Exact asta se întâmplă,romanul următor, care se cheamă "Steaua diavolului"*) a fosttradus şi îmi permit să susţin, chiar din primul paragraf, că esteîncă şi mai bun şi mai plin de tensiune decât "Călăul", iar ceicare aveau eventual ceva dubii în legătură cu măiestriascriitoricească a lui Jo Nesbo, după această carte pot săîndepărteze toate neliniştile.

Harry Hole continuă să fie "lupul singuratic, beţivul, copilulteribil al departamentului şi, în afară de Tom Waaler, cel mai bundetectiv de la etajul şase." Cazul Ellen Gjelten fusese demultînchis, dar Harry Hole devenise obsedat de ideea că asasinareacelei mai apropiate colege fusese opera lui Tom Waaler. Toţisocoteau acuzaţiile fanteziste, mai ales după ce o anchetă internănu ajunsese la nicio concluzie, dar Harry Hole era mai departeconvins de adevărul său, pe care nu-l putea dovedi şi pentru careera dispus să-şi rişte chiar şi cariera.

În romanul de faţă, detectivul chiar e în pragul distrugeriiprofesionale şi umane, dar acceptă, cu câteva zile înainte de a fidemis, să se mai implice în rezolvarea unui caz, un şir deasasinate care păreau opera unui psihopat şi asasin în serie.Culmea, chiar alături de colegul pe care îl suspectează şi îl acuzăîn continuare. Această implicare îl ajută însă să-şi rezolveobsesia, pentru că, în cursul anchetei, care durează ceva mai multde o săptămână, Harry Hole obţine dovezile de care avea nevoiedespre traficul de arme, droguri şi diamante în care era activcolegul poliţist şi, în plus, află amănunte despre moartea colegeicare ajunsese să ştie prea multe şi trebuia înlăturată. În lupta peviaţă şi pe moarte care izbucneşte, firesc, între Harry Hole şi TomWaaler, poliţistul aflat în pragul distrugerii are un dram de norocşi nu numai că obţine mărturisirea colegului său, dar reuşeşte şisă scape cu viaţă, spre deosebire de acela. Care moare nedemn,cerând îndurare.

Romanul este extrem de tensionat, cu mult peste precedentul, unexemplu de tratare detectivistică în stare să-l lase pe cititor cusufletul la gură. În final, hârtiile cu demiterea din poliţie nusunt semnate, presupunem că Harry Hole îşi va realua activitatea,poate chiar va înceta să mai fie un alcoolic. Şi e foarte posibilsă fie implicat în alte aventuri, din moment ce în seria Harry Holemai există alte trei romane, pe care abia le aşteptăm să le vedemtraduse.

Romanul "Steaua diavolului" a fost distins cu Premiul special decătre Asociaţia Finlandeză a Scriitorilor de Thrillere.

*) Jo Nesbo - Steaua diavolului, Editura RAO. Traduceredin limba engleză de Ramona Lupu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO