Ziarul de Duminică

Lupul de pe Wall Street/ de Ziarul de duminică

Lupul de pe Wall Street/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

09.01.2014, 23:37 75

100 de ani de artă a peisajului din Colecţia British Council

Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul sâmbătă, 11 ianuarie 2014, ora 12.00 la o vizită cu ghidaj gratuit în expoziţia Imagini din Marea Britanie. 100 de ani de artă a peisajului din Colecţia British Council .

Se plăteşte doar biletul de intrare în expoziţie (10 lei întreg, 5 lei redus) fără taxa de ghidaj obişnuită. Participarea se face doar pe bază de progamare la telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la programari@art.museum.ro  până vineri, 10 ianuarie, ora 16.00. 

Expoziţia Imagini din Marea Britanie cuprinde 57 de lucrări din Colecţia British Council care prezintă o imagine complexă a peisajului insular sub diversele lui aspecte rurale şi urbane. Structurată în patru secţiuni – oraşul, industrialul, ruralul şi ţărmul – expoziţia oferă publicului din România o perspectivă unică asupra peisajului britanic văzut prin ochii artiştilor englezi de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în zilele noastre. Grupate astfel, operele de artă recompun o hartă subiectivă a Marii Britanii.

Artiştii britanici au surprins în lucrările lor priveliştea industrială, dezvoltarea recentă a zonelor suburbane, dar şi peisaje cu megaliţi, ruine romane sau perspective aeriene ale câmpurilor. Pe lângă pictură, grafică, sculptură şi fotografie, în expoziţie sunt prezente şi instalaţii şi intervenţii de tip Land Art - amprente personale ale artistului asupra peisajului.

Expoziţia rămâne deschisă la Muzeul Naţional de Artă al României până pe 19 ianuarie 2014 (foto 1).

ICR Stockholm celebrează Ziua Culturii Naţionale

Institutul Cultural Român de la Stockholm va marca Ziua Culturii Naţionale printr-un program avându-le în prim plan pe scriitoarea Gabriela Melinescu şi pe naista Dana Dragomir, două personalităţi remarcabile ale culturii române stabilite în Suedia. Evenimentul va avea loc pe 15 ianuarie, la ora 18.30, la sediul institutului.

În prima parte a serii vor fi prezentate cele mai recente volume de poezie românească aparute în limba suedeza: Floarea de menghină de Svetlana Cârstean (Ramus 2013, trad. de Athena Farrokhzad), Austerloo de Daniela Crăsnaru (Ellerströms 2013, trad. de Dan Shafran), Pe spatele peştişorului de aur de Gabriela Melinescu (Ellerströms 2013, trad. de Inger Johansson) şi Cerul din burtă de Ioana Nicolaie (10TAL 2013, trad. de Inger Johansson). Pe lângă Gabriela Melinescu, vor mai participa editorul Jonas Ellerström şi traducătorii Inger Johansson şi Dan Shafran, cel din urmă fiind şi Directorul ICR Stockholm. În cea de-a doua parte a programului, Dana Dragomir va interpreta la nai muzică de inspiraţie folclorică.

 

Gabriela Melinescu este poet, prozator, traducător şi grafician, autoarea a peste 20 de volume şi laureata a numeroase premii. Este stabilită în Suedia din 1975.

Dana Dragomir este o naistă de renume internaţional, stabilită în Suedia din 1986. Are unsprezece apariţii discografice, printre care şi un album împreună cu Gheorghe Zamfir.

 

„Excelsior – pictori contemporani din România” la ICR Budapesta

Institutul Cultural Român Budapesta organizează în perioada 15 ianuarie – 15 aprilie 2014 expoziţia de pictură „Excelsior – pictori contemporani din România”.

Vernisajul expoziţiei va avea loc miercuri, 15 ianuarie 2014, orele 18:00, la sediul ICR Budapesta în prezenţa criticului de artă Oliv Mircea (curatorul expoziţiei), cu ocazia Zilei Culturii Române.

„Expozitia de pictură Excelsior are în componenţa ei opt nume proprii ale picturii româneşti contemporane (Paul Gherasim, Horea Paştină, Cristian Paraschiv, Doina Mihăilescu, Gheorghe Ilea, George Mircea, Mihai Sârbulescu, Bogdan Vlăduţă).

Artiştii selectaţi, repartizaţi datorită vârstei lor biologice pe o durată de creaţie care acoperă aproximativ opt decenii de creativitate artistică şi care fac în aşa fel încât «epistema artistică» precum şi dispoziţia stilistică a fiecăruia dintre autori să întrupeze o «tipologie» care face recognoscibilă arta românească şi îi dă individualitate şi specificitate.

Lucrările de pictură aduc în discuţie componenţa hieratic-iconică, cea simbolică, cea relist-spiritualistă, dar şi cea legată de orientările cele mai recente din interiorul generaţiei mai noi (George Mircea şi Bogdan Vlăduţă).

Atenţia excepţională pe care pictorii o arată faţă de tehnicile specifice genului artistic, dar şi circumscrierea tematică a fiecarui autor fac în aşa fel încât ansamblul expoziţional să ofere o imagine expresivă şi revelatoare asupra civilizaţiei vizuale româneşti din ultima jumătate de secol.

Au fost rare momentele în care curatorul reuşeste să pună în valoare lucrări de pictură care aparţin atât autorilor care sunt legaţi de stilistica interbelică a picturii cu cei care au o importanţă şi o influenţă majoră în arta românească a ultimelor trei decenii, dar şi cu artişti care au debutat şi şi-au conceput traseele de carieră dupa anii 2000.” – Oliv Mircea

Leonardo DiCaprio este „Lupul de pe Wall Street”

O nouă colaborare marca Leonardo DiCaprio şi Martin Scorsese care a obţinut două nominalizări la Globurile de Aur, comedia „Lupul de pe Wall Street“ (foto 2, 3) prezintă din 10 ianuarie, pe marile ecrane, odiseea plină de adrenalină, cinism şi extravaganţă a unei perioade în care banii se câştigau mult prea uşor.

DiCaprio s-a declarat fascinat de caracterul autodistructiv al personajului interpretat, dar şi de dialogurile realizate de scenaristul Terence Winter. „Terry mi-a oferit o parte dintre cele mai frumoase replici, pe care am avut ocazia să le rostesc în toată cariera. Discursurile susţinute în faţa angajaţilor erau extrem de interesante. Mă simţeam ca la un concert U2. Aceste momente au devenit un fenomen în sine. Jordan trebuia să motiveze cât mai bine o mulţime de brokeri însetaţi de bani. M-am simţit ca un star rock în faţa unui public în delir. Ironia e că Jordan îşi încuraja angajaţii să profite de naivitatea altora. Pentru mine, au fost scene memorabile, pe care le-am planificat în detaliu pentru a ieşi perfect”.

Bazat pe romanul autobiografic al lui Jordan Belfort, „Lupul de pe Wall Street” spune povestea unui broker care a trăit visul american până când acesta s-a transformat în coşmar. A început de jos şi a avut o ascensiune fulgerătoare, iar lăcomia corporatistă, succesul în exces şi puterea dobândită l-au transformat din broker onest în infractor implicat în scandaluri de corupţie, înşelăciune şi crimă.  

Bani. Femei. Putere. Petreceri. Distracţii decadente. Droguri. Tentaţiile erau la tot pasul şi atât de uşor de obţinut. Ameninţarea legii era irelevantă, el putea cumpăra orice şi pe oricine. Pentru Jordan şi restul haitei de lupi, nimic nu era destul sau prea mult iar modestia era pentru proşti. 

Leonardo DiCaprio mai joaca alături de  Jonah Hill, Matthew McConaughey, Jean Dujardin, Jon Bernthal şi Jon Favreau în „Lupul de pe Wall Street“, un film spectaculos, care trece prin toate registrele, de la comedie nebună, la erotism şi policier plin de suspans.

 

Distribuit de MediaPro Distribution, „Lupul de pe Wall Street“ are premiera pe 10 ianuarie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO