Ziarul de Duminică

Lunga vară fierbinte a muzeelor/ de Ziarul de duminică. GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

18.07.2013, 23:43 49

Festivalul de Teatru de la Avignon

Festivalul de Teatru de la Avignon (foto 1), care are loc între 5 şi 26 iulie, este considerat de Le Figaro unul „al extremelor”, publicaţia realizând o listă cu spectacolele memorabile, de neratat pentru publicul evenimentului. Selecţia oficială a festivalului, care se află la cea de 67-a ediţie, include aproximativ 40 de spectacole, în timp ce evenimentul paralel, Avignon Off este gazdă a 1.200 de manifestări artistice. Le Figaro prezintă recomandări subiective cu spectacolele care ar putea fi definite drept „cele mai” din cadrul programului.

Astfel, spectacolul cel mai lung inclus în programul de la Avignon este „Faust I şi II”, de 8 ore şi 30 de minute, o adaptare a celebrei capodopere a lui Goethe semnată de către Nicolas Stemann, o probă de „rezistenţă fizică şi psihică”. Pe lângă „Faust”, adaptarea scenică a romanului „Particulele elementare” de Michel Houellebecq, care are 3 ore şi 40 de minute pare „o uvertură”, scrie le Figaro.

La polul opus, spectacolul cel mai scurt de la Avignon este „Ouvert!”, care are 40 de minute şi a fost creat pentru inaugurarea unui nou loc de repetiţii la Avignon.

„Todo el cielo sobre la tierra”, piesa semnată de Angélica Liddell are replici în spaniolă, mandarină şi germană. Acţiunea spectacolului combină povestea lui Peter Pan cu cea a lui Anders Breivik, condamnat pentru crimă.

De asemenea, Le Figaro consideră că „Shéda”, de Dieudonné Niangouna, jucat la Cariera din Boulbon, aflată la 35 de minute de Avignon, este “cel mai african spectacol” din festival.

Festivalul de Teatru de la Avignon este unul dintre cele mai importante şi cele mai selecte festivaluri din lume şi se desfăşoară în sudul Franţei. Programul festivalului include spectacole de teatru ale celor mai mari artişti din lume, dar şi evenimente conexe. Pentru că numărul artiştilor care doreau să se alăture evenimentului de la an la an a crescut a fost creată şi secţiunea „Avignon Off” care se desfăşoară în aceeaşi perioadă. (Oana Ghiţă – Mediafax)

Sophia Loren revine în cinematografe, într-un film regizat de fiul ei

Legendara actriţă Sophia Loren (foto 2) va reveni pe marile ecrane, după o lungă pauză, în adaptarea cinematografică a piesei „Vocea umană” de Jean Cocteau, care va fi regizată de fiul său, Edoardo Ponti, informează Hollywood Reporter. Filmul are la bază piesa scrisă de francezul Jean Cocteau şi urmează să fie realizat în limba italiană având titlul „La Voce Umana”, potrivit celor de la Deadline.com.

„Vocea umană” are drept personaj o femeie al cărei iubit se va căsători cu altcineva, arătând căderea nervoasă pe care o suferă aceasta.

Producţia va fi filmată timp de trei luni de zile în Roma, Napoli şi Ostia, oraşul-port din vestul Romei.

Legendara actriţă italiană, în vârstă de 78 de ani, va apărea din nou pe marile ecrane după o pauză de aproape trei ani, scrie Hollywood Reporter. Remarcată în 1950, în rolul unei sclave în filmul „Quo Vadis”, actriţa italiană Sophia Loren a jucat alături de cei mai mari actori hollywoodieni ai anilor '50 şi '60 şi a alcătuit un cuplu mitic împreună cu compatriotul ei Marcello Mastroianni în câteva lungmetraje foarte apreciate.

Rolul ţărăncii din „Ciociara” de Vittorio De Sica (1960) i-a adus Sophiei Loren premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal şi premiul pentru interpretare feminină la Cannes. (Diana Pârvulescu – Mediafax)

 

Doi sateliţi ai lui Pluto au primit numele Cerber şi Styx

Al patrulea şi al cincilea satelit ai planetei pitice Pluto, descoperiţi în 2011, respectiv 2012, au fost numiţi oficial Kerberos (Cerber) şi Styx (foto 3), a anunţat Uniunea Astronomică Internaţională (UAI). Până de curând, cei doi sateliţi se numeau „P4” şi „P5”. Astronomii care au făcut aceste descoperiri recente, cu ajutorul telescopului spaţial Hubble, au propus aceste nume, în urma unui concurs deschis publicului, a precizat UAI, o organizaţie care are sediul la Paris. Kerberos este varianta grecească a numelui Cerber, câinele cu mai multe capete care păzea porţile infernului, domeniul zeului Pluto în mitologia antică. În ceea ce priveşte numele Styx, acesta aparţine unei zeiţe personificând un râu omonim, care separa lumea viilor de infern.

Kerberos are un diametru cuprins între 13 şi 34 de kilometri, în timp ce Styx are o formă de cartof, cu o lungime de 10 până la 25 de kilometri.

„Kerberos se află între orbitele Nix şi Hydra, doi dintre sateliţii cei mai mari (ai lui  Pluto), descoperiţi de Hubble în 2005, iar Styx se află între Charon, cel mai mare şi mai apropiat satelor de Pluto, şi Nix”, precizează UAI.

Charon, cel mai mare dintre sateliţii lui Pluto, a fost descoperit în 1978. Pe atunci, Pluto încă „se bucura” de titlul de a noua planetă a Sistemului Solar.

Însă Pluto a fost clasată în categoria „planetelor pitice” de către Uniunea Internaţională a Astronomilor, în 2006, reducând astfel la opt numărul planetelor din sistemul nostru solar. (Ana Obretin)

Urcaţi copiii în Caravana Muzeelor!

Aflată la a doua ediţie, Caravana Muzeelor (foto 4, 5) invită copiii de 6-10 ani să cunoască mai bine Bucureştiul. Astfel, nouă muzee şi organizaţii culturale vor găzdui, pe durata vacanţei de vară, ateliere de educaţie cultural-artistică coordonate de Global Mindscape.

Urcaţi copiii în Caravana Muzeelor în perioada 17 iulie - 13 septembrie 2013, de miercuri până vineri, începând cu ora 10.00 (aproximativ două ore).

Prin intermediul jocului şi al artelor, copiii vor descoperi, pe înţelesul lor, câteva secrete ale muzeelor şi tehnici artistice inspirate de obiectele de preţ găzduite de acestea. Pe care, fireşte, le vor experimenta: cu pensula în mână şi foaia albă în faţă, prin lucrări în creion, pastel, tempera sau modelaj. Caravana Muzeelor a fost iniţiată în luna iulie 2012, numărul de muzee implicate iniţial fiind de cinci. În 2013 numărul muzeelor a crescut sensibil, iar tematica este mult mai diversificată. Atelierele de vacanţă debutează la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, unde copiilor li se va povesti despre constelaţii zodiacale, despre monştri marini şi despre... hărţi. La Muzeul de Artă “Vasile Grigore – pictor şi colecţionar” copiii vor avea ocazia să descopere stilul inconfundabil al artistului Vasile Grigore, personalităţi portretizate de diverşi artişti, precum şi detalii despre colecţia de artă tradiţională românească. A treia săptămână va fi dedicată Muzeului Naţional al Pompierilor din Foişorul de Foc: va fi vizitat turnul de observare a incendiilor – cea mai înaltă construcţie a Bucureştiului la sfârşitul secolului al XIX-lea. La Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” participanţii vor descoperi detalii despre o colecţie impresionantă, fără de care istoria României ar fi greu de imaginat.

O noutate a acestei ediţii este  Muzeul Naţional al Ţăranului Român, unde copiii vor avea ocazia să se familiarizeze cu universul rural dintr-o perspectivă contemporană. La Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Inginer Dimitrie Leonida” participanţii vor înţelege mai bine de ce alegem telefonul mobil ori cum s-a făcut trecerea de la trăsură la automobil. O selecţie inedită de lucrări de artă contemporană românească va permite familiarizarea copiilor cu teme de actualitate şi experimentarea unor tehnici artistice inovative la Anaid Art Gallery (cum ar fi aurirea unei jucării şi realizarea de bijuterii pe plăcuţe de aluminiu). La începutul lunii septembrie copiii vor observa modul în care lumea artei şi cea a teatrului s-au împletit în creaţia artistului George Löwendal şi vor realiza propriile lucrări inspirate de colecţia găzduită de Fundaţia Löwendal. Ca şi anul trecut, ultima săptămână va fi dedicată unui muzeu surpriză în peisajul Bucureştiului!

Caravana Muzeelor se opreşte la temele:

Călătorie imaginară în Muzeul Hărţilor (17 - 19 iulie)

Vasile Grigore şi secretele unei colecţii (24 - 26 iulie)

Foişorul de Foc şi destinul pompierilor (31 iulie - 2 august)

Despre istorie la Muzeul Militar (7 - 9 august)

Muzeul Ţăranului Român: mereu actual (14 - 16 august)

Descoperim ştiinţa prin artă la Muzeul Tehnic (21 - 23 august)

Arta contemporană pentru copii la Anaid Art Gallery (28 - 30 august)

Despre teatru, artă şi arhitectură la Fundaţia Löwendal (4 - 6 septembrie)

Un muzeu-surpriză în peisajul Bucureştiului (11 - 13 septembrie)

Urcaţi copiii în Caravana Muzeelorfolosind adresacaravana.muzeelor@gmail.com sau telefonul 0724.083.932
Taxa de participare, care include materialele folosite şi accesul în muzeu:
– 20 lei / copil / atelier
– 50 lei / copil / 3 ateliere desfăşurate la acelaşi muzeu (în aceeaşi săptămână)
Adulţii pot asista la ateliere prin achiziţionarea biletului de intrare.

 

Vizite ghidate în Corpul central al Palatului Regal

Muzeul Naţional de Artă al României invită publicul la o serie de vizite ghidate în spaţiile istorice recent restaurate din corpul central al muzeului (Sufrageria Regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor – foto 6, 7)

Participarea se face numai pe bază de înscriere individuală prealabilă prin e-mail la programari@art.museum.ro sau prin telefon la 021.314.81.19, în săptămâna în care au loc vizitele.

Vizitele au loc în al treilea week-end al fiecărei luni: sâmbătă, 20 iulie, de la orele 11.30, 14.00 şi 17.00; duminică, 21 iulie, de la orele 11.30, 14.00 şi 17.00 - programări în perioada 15-19 iulie, între orele 10.00-16.00; sâmbătă, 17 august, de la orele 11.30, 14.00 şi 17.00; duminică, 18 august, de la orele 11.30, 14.00 şi 17.00 - programări în perioada 12-16 august, între orele 10.00-16.00;  sâmbătă, 21 septembrie, de la orele 11.30, 14.00 şi 17.00; duminică, 22 septembrie, de la orele 11.30, 14.00 şi 17.00 - programări în perioada 16-20 septembrie, între orele 10.00-16.00.

 

Durata: aproximativ o oră;

Tarif: 20 lei (ghidajul inclus);

Cu acest prilej poate fi vizitată şi expoziţia Fragmente de memorie - Portrete regale. Palatul regal, care îşi propune să reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) şi a palatului regal (în anexa Sufrageriei regale). Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale şi obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supravieţuitori ai unor vremuri apuse şi care aşteaptă încă să-şi reia locul în memoria afectivă a contemporaneităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO