Ziarul de Duminică

Lucian Ban debutează în legendarul Vortex Jazz Club din Londra/ de Ziarul de duminică

Lucian Ban debutează în legendarul Vortex Jazz Club din Londra/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

25.05.2012, 00:06 35

Anul trecut, muzicianul Lucian Ban a susţinut proiectul "Enescu Re-imagined" la prestigiosul Southebank Centre, în cadrul London Jazz Festival. Concertul s-a bucurat de un succes răsunător, publicaţii ca "Financial Times", "The Guardian" şi "London Evening Standard" au dedicat recenzii excelente evenimentului. Albumul "Enesco Re-Imagined" e considerat, la nivel mondial, unul dintre cele mai bune albume de gen ale anului 2010.

De data aceasta, Lucian Ban s-a reîntors în Anglia însoţit de Mat Maneri pentru a susţine concertul Deco Heart pe 17 mai în renumitul Vortex Jazz Club din Londra. Concertul îl va avea ca invitat special pe saxofonistul Evan Parker, unul dintre giganţii muzicii improvizate. Lucian Ban şi Mat Maneri au susţinut încă două spectacole în Marea Britanie pe 18 mai la Literary & Philosophical Library din Newcastle şi pe 19 mai la Voicebox Arts Centre din Derby, alături de inventivul vibrafonist Corey Mwamba.

Stilul Deco Heart se află "la graniţa dintre jazz, muzică clasică contemporană şi improvizaţie new yorkeză". Despre muzica lui Lucian Ban, prestigoasa publicaţie americană "Village Voice" scria: "Un astfel de concert e de neratat, aşa ceva se poate asculta doar odată la trei decenii". De două ori nominalizat pentru "Best European Jazz Musician", artistul român stabilit la New York, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică.

Lucian Ban a pus bazele grupului Jazz Unit şi a realizat două albume pentru Green Records. În 1999, s-a mutat la New York unde a studiat timp de doi ani la New School University. Debutul în America i-a adus patru stele din partea Allmusic pentru duetul Somethin' Holy cu Alex Harding. Acestui succes i-a urmat o altă serie de proiecte primite pozitiv de către critici, cum ar fi: "Premonition" (2003), "Tuba Project" (featuring Bob Stewart, 2006) şi "Playground" (featuring Jorge Sylvester, 2006).

Nominalizat la premiul Grammy pentru "cel mai bun album de muzică alternativă" în 2006, Mat Maneri a studiat cu fondatorul Juilliard String Quartet, Robert Koff şi cu virtuosul bass-ului, Miroslav Vitous. Maneri a primit o bursă ca violonist principal la Walnutt Hill High School, dar a părăsit şcoala pentru a urma o carieră profesionistă în muzică. A început să editeze albume ca leader în 1996 şi a dezvoltat patru ansambluri muzicale. Pianişti faimoşi ca Paul Bley, Cecil Taylor, Matthew Shipp, Borah Bergman l-au angajat pe Mat Maneri pentru a concerta în locaţii faimoase precum Montreal Jazz Festival, Library of Congress şi pe scene celebre din Europa. Educat în stilul muzicii clasice, Mat Maneri "a schimbat modul în care lumea jazz-ului ascultă vioara şi viola".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO