Ziarul de Duminică

La limita ortodoxiei/ de Antoaneta Dohotaru

La limita ortodoxiei/ de Antoaneta Dohotaru

La limita ortodoxiei/ de Antoaneta Dohotaru

Autor: Antoaneta Dohotaru

11.04.2011, 23:25 1813

Trebuie sa fii suficient de puternic ca sa traiesti faracredinta. Chiar daca omul din ziua de astazi nu mai are sentimentulsacrului, credinta in sine nu a disparut. Oamenii au ramas cuaceeasi cautare febrila, care se adinceste mai ales in vremuri decriza spirituala. Cui ii ceri ajutor, cind nimeni nu te maisprijina si te simti pierdut? Unde dai fuga atunci cind ai necazurisi esti foarte bolnav? In ultima instanta, la Cel de Sus! Insa,pina sa ajungi la El, e posibil sa te manince sfintii! Si, maiales, sa-ti usureze buzunarele!

La limita ortodoxiei. Portret de preot atipic: Cristian Pomohacicanta muzica populara, exorcizeaza chiar si bebelusi, spune caDuhul Sfint il ajuta sa vindece pana si cancerul si are mii deprieteni pe facebook! Unde se termina ortodoxia si incepe unfenomen religios controversat?

Romanii au mai mult ca oricand nevoie de credinta si-o cauta cudisperare oriunde. Pe langa marile hramuri ale bisericii mama careaduna multimi impresionante, un alt fel de ortodoxie, spectaculoasasi radicala se dezvolta la Mosuni, un catun de langa Tirgu Mures.In fiecare saptamana, un simplu preot de tara reuseste sa adune injurul sau mii de oameni. Bolnavi incurabili il cauta iar cei careii sunt aproape, ucenicii, il divinizeaza.

Are o parte luminoasa dar si una intunecata. "M-am incadrat inacel grup pana mi-am dat seama ca este o secta foarte periculoasapentru cultul nostru ortodox, femei care se vaieta, exorcism, inviata mea, sunt in secolul 21 sau in evul mediu, naiba stie." Epararea unui fost adept. Parereile altora difera radical.

Parintele Cristian Pomohaci este separat de preoteasa desiin mod normal legile Sfintului Sinod il obliga sa fie casatorit.Are 1.482 de prieteni pe facebook, 30 de ucenici ultra-dedicati inviata reala care locuiesc in cladiri ridicate langa biserica, arepatru copii infiati cu varste cuprinse intre 13 si 26 de ani,conduce o gospodarie impresionanta, cu oi, vaci si porci in carelucreaza ucenicii sai si…..este cantaret de muzica populara.

Multi dintre cei care vin la Mosuni au probleme de sanatategrave si sunt dispusi sa creada si sa faca orice ca sa traiasca."Sunt oameni care s-au vindecat de cancer, de diabet - spuneparintele. Ar fi bine sa vorbiti cu ei."

Ca simplu credincios nu este deloc simplu sa ajungi la parinteca sa-i spui ce te doare. Toti tintesc catre slujba de vindecare siexorcizare care se tine in fiecare vineri, la miezul noptii.Preotul Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhieiromane, spune ca "Nu exista in practica vietii liturgice de parohieslujbe de noapte in mod curent saptamanal sau de mai multe ori pesaptamana."

Inainte de slujba cea mare, esti indrumat de oameniipreotului sa cumperi daruri pentru sfintul altar, ulei, prescura,vin, toate in valoare de 16 lei. Un om de afaceri din Reghin sisotia lui au parcurs aceiasi pasi. "E un ritual cu lumanari, unpomelnic pentru manastire, am dat si noi bani ca sa ajutambiserici, trebuie sa ajutam bisericile sarace, am crezut ca e obiserica izolata, dar de fapt acolo mergea cea mai avuta lume careare necazuri si probleme si daca se intampla ceva se da mult, dacanu, inseamna ca nu ne-am rugat destul."

Cu acatistul facut in care explici de ce necaz vrei sa scapi sicu darurile mergi in biserica si le lasi la sfantul altar. Infunctie de gravitatea problemei ti se cere sa cumperi un numar delumari care in general variaza de la 50 la cateva sute. Lumanarilese dau stinse si ajung apoi din nou la vanzare. Darurile care seaglomereaza in altar, sunt apoi scoase pe usa din spate abisericii.

La preot intri cu bonuri de ordine si unii asteapta culunile.

30 de tineri cu varste cuprinse intre 14 si 30 de ani facucenicie pe langa parintele Pomohaci. Ovidiu Ciobota traieste decativa ani in comunitatea de la Mosuni. Nu putea sa aiba copii side patru luni sotia lui este insarcinata. Un motiv in plus ca sacreada in Dumnezeu si in puterea parintelui.

Andi este la Mosuni de la varsta de 5 cinci ani, cand l-a adusmama lui. Acum are 16. Viata sa inseamna munca, post sirugaciune.

Ca sa putem filma vestita slujba de vindecare am abordat ostrategie simpla. Reporterul Toni Dohotaru s-a dus la preot cu oproblema reala la care a cerut rezolvare dupa ce s-a conformat si acumparat 51 de lumanari plus darurile aferente.

In special doamnele singure si cele care au necazuri in casnicieraman pe langa parinte. Daca esti femeie nu intri in biserica farafusta si basma pe cap.

Minunea in care te indeamna preotul sa crezi nu se face pe loc.Trebuie sa vii de mai multe ori la Mosuni. Victorita a asteptat oluna ca sa ajunga la preot. Ca dovada ca parintele Pomohaci este unpriceput psiholog, toti cei care vorbesc cu el sunt marcati.Tuturor, preotul le prescrie un canon. Asa a inceput si calvarulacestui om de afaceri din Reghin. Sustine ca, dupa ce sotia lui l-aintalnit pe preot, n-a mai vrut sa vina acasa. De sapte anitraieste in comunitatea de la Mosuni, desi acasa o asteapta uncopil.

Femeile care il inconjoara pe preot au avut mari cumpene inviata. Otilia este necasatorita, preda istoria la un liceu din TgMures si am gasit-o in timp ce lucra la porci. Vine la Mosuni desapte ani.

Din familia duhovniceasca a parintelui fac parte si patru baietiinfiati cu acte in regula. Alexandru iubeste foarte tare animalelesi cu asta se ocupa de cinci ani. Dupa ce tatal lui a murit,parintele l-a luat in grija.

Este ora 12 noaptea si biserica geme de enoriasi. Intr-oadanca fervoare religioasa, toti se pregatesc pentru aparitiaparintelui. In prima linie stau femeile despre care se spune casunt indracite. Maria lucreaza la Posta in orasul Victoria si aajuns la Mosuni cand a vazut ca se simte rau. Stropita cu aghiasma,face urat. Cine sunt femeile? Au vreun diagnostic? Satana nu arediagnostic!, spune patrintele. Intr-un vacarm in care mai ales ceislabi de inger, rezista cu greu si intra in transa, parinteleexorcizeaza chiar si un bebelus.

La doua noaptea, femeile sunt extenuate de postul lung si asprusi de atmosfera ireala din biserica. Li se spune ca daca vor sa sevindece trebuie sa repete sedintele de exorcism, sa tina canonul sisa creada ca prin preot lucreaza Dumnezeu.

"Eu nu ma consider ca sar din dogmele ortodoxe romane, nusar peste cal, nu exagerez in nimic" - spune parintele Pomohaci."Cu ce va deosebiti de un preot de tara?" "Cu nimic! In afara defaptul ca sunt mai lacom si mai rau decat unul care nu are atatacat am eu." "Cum sunteti? Mai rau si mai lacom, adica?" "Il iubescmai mult pe Dumnezeu, imi doresc sa am mai mult si sa pot da celordin jurul meu."

In prezent, cazul parintelui Pomohaci este cercetat de EpiscopiaAlbei Iulia.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania, teiubesc!" din 20 martie 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO