Ziarul de Duminică

„La Cadogan, birjar!”/ de Ziarul de duminică

„La Cadogan, birjar!”/ de Ziarul de duminică

GALERIE FOTO

Autor: Ziarul de Duminica

23.11.2012, 00:00 84

Caragiale în paşi de dans

Institutul Cultural Român din Londra a sărbătorit "Anul Caragiale" cu spectacolul extraordinar "Ta Ra Ta Tam - D'ale noastre" (foto 1), care a avut loc pe 19 noiembrie la Cadogan Hall, cunoscută sală de concert şi spectacol din vestul capitalei britanice. Produs de compania de dans a celebrului coregraf Gigi Căciuleanu şi de Teatrul Naţional din Bucureşti, spectacolul face parte din "Anul Caragiale", o iniţiativă a Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, la împlinirea a 100 de ani de la dispariţia marelui dramaturg român şi 160 de ani de la naşterea sa. Organizatorii turneului european al spectacolului la Paris, Londra şi Bruxelles sunt Fundaţia Art Production şi European Artists Management, cu sprijinul Centrului de cercetare şi creaţie teatrală "Ion Sava" şi al ambasadelor României din cele trei capitale. Piesa de teatru-dans "D'ale noastre" readuce la viaţă personajele marelui Caragiale - Mitică, Ziţa, Caţavencu - , într-o lume fantastică, plină de absurd şi haz, în care recunoaştem arhetipuri surprinzător de familiare prin momentele inspirate din "Dom­nul Goe", "Bubico", "Lanţul slăbiciu­ni­lor", "O scrisoare pierdută" sau "O noapte furtunoasă". "Un Caragiale revizitat în ziua de azi, în care absurdul ionescian a devenit lo­gică cotidiană - spune regizorul şi coregraful Gigi Căciuleanu. Un spectacol în care mi-am propus să explorez această lume a noastră cea de toate zilele, plină cu de-ale noastre. Nu numai cele româneşti, ci, în general, de-ale noastre, ome­neşti. Cât de goi ne simţim, aşa, zvârliţi în noaptea furtunoasă a acelor nimi­ci­toa­re nimicuri de-ale carnavalului coti­dian".

Vânătorii de comori, varianta non-fiction

În decursul a 13 episoade puteţi afla poveştile adevărate ale unora dintre cele mai mari legende ale istoriei. De la căutarea Sfântului Graal de către nazişti (foto 2) până la vânătoarea americanilor după comorile piraţilor în Vietnam, de la povestea adevărată a craniilor de cristal până la misterul minelor regelui Solomon - acest documentar Viasat (4 decembrie - 26 februarie, ora 21:00) descoperă adevarul din spatele unora dintre cele mai uimitoare, romantice şi ciudate vânători moderne de comori. Fiecare episod oferă reconstituiri dramatice, mărturii ale experţilor şi martorilor. Dar şi filmări din locaţii rare. Acestea sunt poveşti incredibile despre cum o bucată dintr-o sabie samurai, atât de perfectă încât se spune că putea tăia lumina, făcându-l invizibil pe posesorul ei, i-a fost daruită preşedintelui Woodrow Wilson şi acum se afla la Casa Albă, sau cum o carte despre care se spunea că este incredibil de puternică a fost ascunsa timp de 500 de ani, dar conţinutul era complet inventat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO