Ziarul de Duminică

La 40 de ani de la Montréal, Nadia Comăneci cucereşte şi clasoarele/ de Ziarul de duminică

La 40 de ani de la Montréal, Nadia Comăneci cucereşte...

Autor: Ziarul de Duminica

21.07.2016, 23:44 30

Din dorinţa de a onora o mare campioană şi primul 10 olimpic al gimnasticii, Romfilatelia a introdus în circulaţie o emisiune specială de mărci poştale, în data de 18 iulie 2016, zi ce marchează împlinirea a exact patru decenii de la performanţa care a uimit lumea sportului mondial. Proiectul aniversar special se intitulează sugestiv „Primul 10 olimpic al gimnasticii, Nadia Comăneci” şi are piese de colecţie de excepţie, realizate într-o ediţie limitată de 2016 exemplare, tirajul fiind ales în mod sugestiv, pentru a marca aniversarea pe care anul 2016 o aduce şi anume, 40 de ani de la prima notă olimpică de 10 a acestui sport.

Proiectul constă într-un timbru şi două coliţe, una dantelată, numerotată cu negru, cealaltă nedantelată, numerotată cu roşu. Elementul inediat al acestui proiect este dat de cele două tipuri de hârtie specială (Tullis Russell, Anglia), care au fost folosite în premieră pentru tipărirea coliţelor aniversare, acestea prezentând fibre de siguranţă vizibile cu ochiul liber şi respectiv, vizibile doar în lumină ultravioletă.

Emisiunea de mărci poştale cinsteşte astfel o stea a vieţii sportive naţionale şi un nume ilustru al gimnasticii mondiale, încununând cu succes un principiu ce a stat la baza carierei marii campioane: „Munca grea a făcut totul să fie uşor! Acesta este secretul meu!” Nadia Comăneci

Marca poştală şi coliţele acestui proiect aniversar special, de colecţie, pot fi găsite în toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti, Bacău, Braşov, Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara.

În documentarea acestui proiect au colaborat Nadia Comăneci, Fundaţia Nadia Comăneci şi Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” Bucureşti.

În 1976 avea să surprindă întreaga lume a sportului cu o performanţă greu de egalat, revoluţionând gimnastica mondială şi devenind cel mai bun sportiv român al tuturor timpurilor. Ea este Nadia Comăneci, cea care a schimbat cursul istoric al Jocurilor Olimpice cu prima notă 10 „absolut” la Ediţia de Vară de la Montreal, o „legendă” a gimnasticii, cu un palmares excepţional de realizări şi trofee sportive.

Impresionantă este şi vârsta la care viaţa Nadiei Comăneci s-a schimbat radical, căci avea doar 14 ani când „a înotat într-un ocean de aer” (Jim McKay, jurnalist sportiv şi crainic TV american) şi „a transformat Jocurile într-un zâmbet de copil” (presa elenă de la acea vreme), obţinând întregul tezaur medalistic: trei medalii de aur la individual compus, bârnă şi paralele, o medalie de argint la echipă şi una de bronz la sol.

Data de 18 iulie 1976 avea să intre în istoria gimnasticii naţionale şi mondiale ca fiind ziua când o tânără gimnastă din România a rescris istoria olimpică a acestui sport. Patruzeci de ani mai târziu, ne amintim cu emoţie de acel moment de neuitat şi de performanţa care i-a asigurat gimnastei din Oneşti titlul de prima sportivă cu un exerciţiu perfect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO