Ziarul de Duminică

Kennedy. Fascinaţia liderului/ de Stelian Ţurlea

Kennedy. Fascinaţia liderului/ de Stelian Ţurlea

Autor: Stelian Turlea

10.04.2014, 23:58 81

„Preşedintele John Kennedy este un simbol în America, în special pentru membrii generaţiei mele, aşa numita generaţie «baby boom», născută după cel de-al Doilea Război Mondial. Orice  american îţi poate spune cu exactitate unde era şi ce făcea în momentul în care a aflat despre asasinarea lui. În excelenta lui carte, «Jack Kennedy – Enigmele unui erou», Chris Matthews surprinde calitatea misterioasă a lui Kennedy, pe de o parte playboy-ul bogat şi pe cealaltă liderul studios şi profund, chiar curajos, care s-a opus militanţilor Războiului Rece pentru a ne întoarce de pe drumul Armagedonului în timpul Crizei Rachetelor Cubaneze din 1962. Chris Mattews a încercat imposibilul, şi anume să-l demitizeze pe cel de-al 35-lea preşedinte al Americii. Pentru mulţi dintre noi, preşedintele Kennedy va rămâne mereu eroul idealizat al muzicalului de pe Broadway, Camelot, inspirat din mitul Regelui Arthur. Mulţi dintre noi am fi de acord cu văduva lui: «Să nu fie uitat, că odată a fost un loc, pentru un scurt moment strălucitor, care se numea Camelot.» Îl idealizăm şi noi, precum o făcea şi ea: «Vor mai fi şi alţi preşedinţi renumiţi, dar nu va mai fi niciodată un alt Camelot... nu va mai fi niciodată aşa.»” Spusele de mai sus, care rezumă mult din cartea de care ne ocupăm astăzi, îi aparţin fostului ambasador american la Bucureşti, Mark Gitenstein, şi se găsesc în prefaţa cărţii. Meritau să fie citate. Aşa cum merită să mai spunem o seamă de lucruri despre această carte a unui jurnalist şi comentaor politic, gazdă de peste un deceniu a emisiunii The Chris Matthews Show produsă de NBC.

 

Chris Matthews se implică personal în cartea sa, nu numai cu trăirile sale, ci şi cu întrebările pe care şi le-a pus generaţia sa: Cum a făcut JFK să izbândească? Ce calităţi personale au contribuit la asta? Ce anume a învăţat şi de la cine? Prin ce combinare de instinct, educaţie şi experienţă a reuşit să vadă prin emoţiile generate de criza rachetelor cubaneze? Cum a ştiut să se opună experţilor? etc, etc. Ca să nu mai vorbim de cuvântarea vizionare din 1963, când a chemat la „dezarmare generală şi completă”, o aspiraţie pe care a înfătuit-o alt preşedinte american, Ronald Reagan, două decenii mai târziu. „Am început să scriu această carte din dorinţa de a descoperi cum a reuşit să devină liderul care, într-un moment de rătăcire naţională guvernat doar de emoţii, a avut claritatea necesară pentru a judeca la rece. Viziunea aceasta a continuat să mă fascineze şi mi-a hrănit admiraţia pentru acest preşedinte enigmatic.”

 

În cele mai multe cazuri, dacă nu întotdeauna, un autor care îşi admiră atât de mult eroul unei biografii, admiraţie pe care nu şi-o ascunde, eşuează în misiunea sa. Matthews e fascinat. E posibil ca şi rezultatul muncii sale să fie. Matthews lucrează ca un romancier. Îl vedem pe fostul preşedinte în compania prietenilor şi apropiaţilor, îl vedem de aproape, distrându-se şi neobosit, îi urmărim curajul în război, tinereţea rebelă, îndârjirea de a învăţa ca tânăr politician. Toate momentele importante care îl dezvăluie pe Kennedy se bazează pe interviuri personale ale autorului cu cei din jurul preşedintelui, pe istorii orale, documente şi note ale lui Jacqueline Kennedy din primul interviu de după Dallas – deci pe documente de primă mână. Cartea este, prin urmare, înainte de orice, produsul unei cercetări extinse. Nu cedează la dezvăluiri suculente. Probabil acesta a şi fost unul dintre motivele pentru care a ajuns bestseller New York Times.

Dacă John F. Kennedy ar fi ajuns un mare preşedinte, în cazul în care ar fi scăpat atentatului de la Dallas, e o speculaţie. Chris Matthews oferă în cartea sa o excelentă imagine a calităţilor care inspiră un om de stat. Ar trebui să fie citită de orice tânăr dornic să intre în politică, inclusiv la noi. Cum bine scria fostul ambasador în finalul prefeţei sale, „într-o bună zi, un lider din România va rosti cuvinte similare despre torţa trecută unei noi generaţii de români, care au devenit majori după 1989.”

 

Chris Matthews – John F. Kennedy. Enigmele unui erou. Traducere din limba engleză de Monica Ramirez şi Adina Sinculeţ. Ediţie îngrijită de Bogdan Hrib. Editura Mioritics

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO