Ziarul de Duminică

Jurnalismul şi elitele/ de Ziarul de duminică

Jurnalismul şi elitele/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

28.11.2014, 00:12 49

Răduţ Bîlbîie, Florin Şperlea, Mihaela Teodor

(Coordonatori)

Jurnalismul

O preocupare a elitei

Studii şi cercetări de istorie a presei

Editura Tritonic

„De ce ar atrage, dintotdeauna, jurnalismul elita/viitoarele nume de referinta?”  – se întreabă Răduţ Bîlbîie. Dintre sute de motive, câteva par să satisfacă un număr mai mare de cazuri: putinţa de a disemina rapid către un număr mare de oameni informaţii, opinii, creaţii; dorinţa de a fi cunoscut, remarcat; putinţa dezbaterilor şi a coliziunii ideilor; împlinirea unui ideal personal sau de grup; dorinţa de a schimba, influenţa, modela opiniile, acţiunile şi atitudinile semenilor. (...) Unde ne sunt elitele astăzi? Doar câteva observaţii. Împuţinarea numărului de publicaţii şi a numărului de pagini rezervate zonei editoriale, în convergenţă cu tabloidizarea conţinuturilor au determinat migrarea reprezentanţilor elitei spre publicaţiile culturale sau de idei ori în zona mediului virtual. Diminuarea rubricilor şi ca număr, şi ca spaţiu, dispariţia emisiunilor tematice, de autor, pierderea de spaţiu de emisie în favoarea infotainment-ului, tot o consecinţă a tabloidizarii, apariţia unor pseudo-modele identitare propuse de televiziuni şi radiouri din zona creatorilor de serie B, starlete, personaje cu comportament colorat şi facil, atenuarea până la dispariţie a oricărei veleităţi culturale, de formare, a radiodifuzorilor, au oferit un spaţiu puţin prietenos elitei.”

Volumul cuprinde 37 de studii, grupate în mari categorii: identitatea profesiei de jurnalist, reprezentanţi ai elitei şi presa, portrete, elita şi presa în timpul regimului comunist, localism creator şi diversitatea tematică, aspecte ale evoluţiei presei române, publicistica militarilor.  Portretele pe care le realizează autorii sunt dintre cele mai incitante: Mihai Eminescu, Tudor Teodorescu-Branişte, Aurel Leon, Constantin Mille, Păstorel, Pamfil Şeicaru, N.Carandino, Corneliu Coposu, Vasile Canarache, Felicia Antip.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO